Groene kaart auto: Wat kun je ermee en is het verplicht?

De groene kaart is een bewijs dat je auto een WA-dekking heeft en krijg je direct na het afsluiten van een autoverzekering of na een verlenging van je autoverzekering. In deze blog vind je al je vragen omtrent de groene kaart, zoals waar en wanneer deze verplicht is, wat je kunt doen als je groene kaart kwijt is en wat je er precies mee kunt.

Het is verstandig dat wanneer je vaker in het buitenland rijd je de moeite neemt om je autoverzekering regelmatig te vergelijken op basis van dekking in het buitenland. Bij sommige verzekeraar kun je een tijdelijke dekking afsluiten zodat je zonder problemen goed gedekt bent in het buitenland.

Vul hieronder je gegevens in om direct een vergelijking te maken voor een goede dekking in het buitenland!

Static Template

Dus wat kun je nu met de groene kaart en is het overal verplicht? De groene kaart kan worden gezien als een internationaal verzekeringsbewijs en is binnen de EU niet meer verplicht om bij je te hebben. Op de groene kaart staat o.a. vermeld in welke landen de autoverzekering dekking biedt, voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt en welke instanties je kunt benaderen bij pech, een ongeval, ruitbreuk en diefstal. Houdt er ook rekening mee dat je in bijna alle landen een aparte groene kaart nodig hebt voor een aanhanger of caravan.  

Dekking groene kaart buitenland: waar en wanneer is de groene kaart verplicht?

dekking groene kaartIn landen die onderdeel uitmaken van de Europese Unie is het niet meer verplicht om de groene kaart te tonen bij een controle. Tegenwoordig kan de politie aan de hand van het kenteken controleren of de auto verzekerd is. Op de groene kaart staat ook in welke landen de groene kaart wel verplicht is.
Het kan echter wel slim zijn om de groene kaart toch mee te nemen. Bij schade kun je de groene kaart gebruiken als verzekeringsbewijs.

In een aantal landen is het wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Zorg ervoor dat de kaart dan ook op groen papier is afgedrukt! Wanneer je een groene kaart op creditcard formaat hebt ontvangen dan kun je contact opnemen met de verzekeraar voor een papieren formaat.

In de volgende landen is de originele groene kaart verplicht:

 • Albanië;
 • Bosnië (en Herzegovina);
 • Israël;
 • Marokko;
 • Moldavië;
 • Montenegro;
 • Oekraïne;
 • Rusland;
 • Republiek Servië;
 • Tunesië;
 • Turkije;
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië;
 • Wit-Rusland;
 • Iran.

Ga je niet naar één van deze landen? Dan is het niet verplicht de groene kaart in de auto mee te nemen. De politie kan via haar systemen zelf controleren of je auto verzekerd is.

Is de groene kaart dan niet in België verplicht?
Wij merken dat er veel onduidelijkheid is over België, en dat begrijpen wij. Want hoewel de Belgen zelf wel verplicht zijn om de groene kaart bij zich te hebben is het voor inwoners van andere EU landen niet verplicht om in België de groene kaart in de auto te hebben. De politie kan via haar databestanden zelf zien of jouw auto is verzekerd.

Wat zijn de uitzonderingen?
Let op dat in Cyprus en Servië de groene kaart niet overal geldig is. In Cyprus heb je met een groene kaart alleen dekking in delen die bestuurd worden door de regering van Republiek Cyprus. Een digitale groene kaart is al voldoende.

Een groene kaart voor Servië biedt alleen dekking in Republiek Montenegro en in delen die bestuurd worden door de regering van Servië. Je hebt hier wel een papieren versie van de groene kaart nodig.

In welke niet-EU landen is de groene kaart NIET verplicht?
Buiten de EU is de groene kaart ook niet verplicht in de volgende landen:

 • Noorwegen
 • Andorra
 • IJsland
 • Zwitserland
 • Liechtenstein

We raden echter wel aan de groene kaart op te vragen bij de verzekeraar voordat je naar het buitenland vertrekt. Het kan namelijk handig zijn wanneer je schade rijdt en direct kunt aantonen dat je verzekerd bent. Tevens gaan sommige autoriteiten niet akkoord met een digitale versie van de groene kaart en worden zelfs eisen gesteld aan (de kwaliteit en echtheid) van het document!

Groene kaart voor caravan of aanhanger

De groene kaart voor de caravan of aanhanger is in tegenstelling tot die van de auto wel verplicht in bijna alle landen (behalve Nederland). Hierbij maakt het geen verschil of de aanhanger apart verzekerd is of niet. Je kan bij de verzekeraar een extra verzekeringsbewijs aanvragen voor de aanhanger als ´trekkend voertuig´.

In Nederland is schade ontstaan door een aanhanger of caravan (die los raakt) meeverzekerd in de WA-dekking van de auto. Dit kun je zien aan de code AF op de groene kaart. Dit betekent dat de verzekering ook geldt voor aanhangers die een eigen kenteken hebben.

In Duitsland, Polen, Kroatië en Spanje heb je een aparte groene kaart nodig voor een aanhanger of caravan met een gewicht groter dan 750 kilo. Ga je op vakantie en weet je nog niet waarheen? Vraag dan toch tijdig een groene kaart op bij jouw verzekeraar.

Groene kaart: informatie over de groene kaart

De groene kaart is lange tijd geleden geïntroduceerd om automobilisten in eigen land te beschermen tegen buitenlandse automobilisten. Destijds moest je de groene kaart verplicht meenemen, maar tegenwoordig is dit niet meer verplicht. maar nog steeds is de groene kaart wel handig om bij je te hebben omdat alle informatie omtrent de autoverzekering daarop is te vinden.

Wat staat er op de groene kaart?

Op de groene kaart staat veel informatie. We laten zien welke informatie belangrijk is en wanneer je dat nodig hebt.

1.Groene kaart nummer
Bij schade vul je samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Op dat schadeformulier moet je jouw groene kaart nummer vermelden. Het groene kaart nummer staat onder punt 4 landcode/code verzekeraar/polisnummer. De groene kaart nummer is dus een samenstelling van het landcode, het polisnummer van je autoverzekering en de verzekeraarscode. Met deze code kan de verzekeraar (van de tegenpartij) snel de juiste gegevens achterhalen.

2.Kenteken of chassisnummer
Dit is het kenteken of chassisnummer van het verzekerde voertuig.

3.Geldigheid van de verzekering
Hieraan kun je zien hoe over welke periode en hoe lang de verzekering geldig is en dat je überhaupt verzekerd bent.

4.Dekkingsgebied
Onder punt 8 staat het dekkingsgebied wat wil zeggen dat de genoemde landen dekking garanderen overeenkomstig in dat land geldende regeling betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

5.Contactgegevens verzekeraar
In het gedeelte onder de groene kaart zie je contactgegevens bij schade, diefstal, blikschade en hulpverlening bij pech. Als er geen gegevens staan heb je daar geen verzekering voor afgesloten of geen uitgebreide dekking.

Overige info (dekking) groene kaart

Wil je meer info over de groene kaart? Hieronder in het kort een aantal belangrijke topics in relatie tot de groene kaart. Wat wilde jij altijd al weten over de groene kaart? Ontdek de antwoorden hieronder.

Groene kaart pasje

Groene kaart was altijd een papieren document maar kan ook een pasje zijn met de belangrijkste gegevens over je autoverzekering. Er staat onder andere op wat het kenteken is, in welke landen je verzekerd bent en wat de contactgegevens van de verzekeraar zijn.

Groene kaart auto

De groene kaart geldt niet alleen voor de auto maar ook voor andere motorvoertuigen, aanhanger of caravan. Voor ieder motorvoertuig krijg je bij een verzekering een aparte groene kaart. Vergeet de groene kaart voor de caravan of aanhanger niet mee te nemen naar het buitenland.

Groene kaart downloaden

Het papieren document is door verzekeraars vervangen door een online document. Deze kun je downloaden via de website van de verzekeraar in jouw persoonlijke omgeving (account). Of je vraagt of de verzekeraar het document zelf toestuurt. Goed om te weten dat de groene kaart niet altijd meer groen is maar gewoon in zwart-wit. Let er dan wel weer op dat dit in het buitenland soms niet is toegestaan en je alsnog een echte groene kaart nodig hebt.

Groene kaart aanvragen

Aanvragen van een groene kaart zou in feite niet nodig moeten zijn. Want als je een verzekering afsluit krijg je de groene kaart door de verzekeraar opgestuurd of je kan de groene kaart downloaden via jouw persoonlijke omgeving. Goed om te weten dat als je bent verhuisd je geen nieuwe kaart hoeft aan te vragen omdat het adres niet meer juist is. De juiste gegevens komen op de nieuwe groene kaart te staan bij prolongatie (verlenging) of een nieuw afgesloten autoverzekering.

Groene kaart geldig

Onder punt 3 op de groene kaart staat toe wanneer de groene kaart geldig is. De verzekering wordt altijd voor de duur van een jaar afgesloten of verlengd, terwijl de groene kaart 13 maanden geldig is. Daarmee hebben verzekeraar een oplossing gevonden voor de periode dat de verzekering afloopt en het ontvangen van een nieuwe groene kaart. Want als je tijdens de overgang naar een nieuwe verzekeringsjaar in het buitenland bent dan zou je in sommige landen tegen problemen kunnen aanlopen omdat je daar soms wel een groene kaart als officiële document moet kunnen overhandigen.

Groene kaart en grensverzekering

Als je de grens over gaat naar een land dat volgens de groene kaart geen dekking biedt dan kun je bij de grens een tijdelijke dekking afsluiten. De kosten van een tijdelijke verzekering verschillen dus laat je vooraf goed informeren. Als je vaker dat land bezoekt houd daar dan rekening mee bij het vergelijken en overstappen van autoverzekering. Bij sommige verzekeraars krijg je de mogelijkheid om een tijdelijke dekking af te sluiten. Dat bespaart weer problemen en oponthoud bij de grens.

Veelgestelde vragen

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé