Is `Premie en Dekking Autoverzekering` Leeftijd Gebonden?

Is de premie en dekking autoverzekering leeftijd gebonden? Dekking van de autoverzekering is afhankelijk van het type polis: WA, WA-Plus of Allrisk. Leeftijd is inderdaad een factor in de bepaling van de hoogte van de premie. Want val je in de risicogroep (onder 25 of ouder dan 65 jaar) dan geldt een extra premietoeslag op de standaard premie bij autoverzekeraars.

Bekijk hieronder in welke categorie bestuurder je valt: beginnende bestuurder of senior en lees wat je kunt doen om de premie toch zo laag mogelijk te houden. Ook behandelen we het omstreden onderwerp leeftijdsdiscriminatie...

Static Template

Autoverzekering beginnend bestuurder

beginnende bestuurder - dekking autoverzekering leeftijdAls beginnende bestuurder van een auto betaal je meer premie. Voor verzekeraars is een beginnende bestuurder een hoger risico om te verzekeren dan een ervaren automobilist; je hebt nog geen schadevrije jaren opgebouwd, je valt in de risicogroep (18-24 jaar) voor verzekeraars en betaalt daardoor een risico-opslag welke hoger kan uitvallen als je een snelle auto koopt met veel vermogen.

Daarnaast blijkt uit vele onderzoeken dat het brein van jongeren niet voldoende is uitontwikkeld, waardoor jongeren meer geneigd zijn om (eerder) risico te nemen. Als je jong bent wil je nu eenmaal ook meer indruk maken met je ´sportieve rijstijl´ en neem je het ook minder nauw met rijden onder invloed etc.

Wat kun je doen om de premie autoverzekering voor een beginnende bestuurder zo laag mogelijk te laten uitvallen? 

Daarvoor is het belangrijk om te weten dat de premie van een aantal factoren afhankelijk is:
-type auto
-woonplaats
-je leeftijd
-aantal schadevrije jaren
-aantal kilometers per jaar

Je hebt ten eerste zelf direct invloed op de premie door geen dure of snelle auto te kopen maar een auto dat bijvoorbeeld 10 jaar of ouder is. Dit voorkomt een extra risico-opslag en drukt de premie als beginnende bestuurder. Tevens is het voordeel dat bij een dergelijke auto een WA-dekking voldoende is. Dit bespaart geld ten opzichte van de duurdere beperkt casco of allrisk verzekering.

Ten tweede is het belangrijk dat je zo snel mogelijk schadevrije jaren gaat opbouwen. Want als beginnende bestuurder heb je nog geen no-claimkorting op je premie. Dit doe je door de auto op jouw naam te zetten en veilig en verantwoord te rijden. Je gaat zien dat na een paar jaar de premie flink daalt door je opgebouwde no-claim korting.

Ten derde kun je overwegen om schade zelf te betalen. Want als beginnende bestuurder kun je te maken krijgen met negatieve schadevrije jaren waardoor je met een malus te maken krijgt. Dat is een extra premie toeslag door een schadeclaim.

Autoverzekering 18 jarige

Als 18 jarige automobilist heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor betaal je bij verzekeraars een hogere premie voor je autoverzekering. Want zij kennen je nog niet als bestuurder en hebben dus geen historie over je rijgedrag en schadeverleden. Je behoort daarmee tot de risicogroep.

Volgens een onderzoek van geld.nl (bron) blijkt dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste premie kan oplopen tot wel 1.300 euro per jaar. Dat is natuurlijk veel geld en daarom is het altijd verstandig om een vergelijking te maken via onze vergelijkingsmodule. Heb je de beste autoverzekering gevonden? Dan selecteer je de goedkoopste verzekeraar en we sturen je door naar de website van de verzekeraar.

Je mag verwachten dat de premie tot 24 jaar relatief hoog is omdat je tot de risicogroep behoort. De risicogroep voor verzekeraars is de leeftijdsklasse van 18 jaar t/m 24 jaar. Deze groep rijdt meer schade dan overige bestuurder. En dat heeft gevolgen.

De gevolgen zijn dat je een hogere premie betaalt, een premie-opslag krijgt op de standaard premie en een hoger eigen risico hebt bij een beperkt casco of allrisk autoverzekering.

Wat kun je zelf doen om de premie laag te houden?
Ten eerste is het beter om een lichtgewicht auto te kopen zonder veel vermogen en 10 jaar of ouder. Want de hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van het type auto. Een WA-dekking is dan voldoende. Tevens bespaar je hiermee veel wegenbelasting.

Ten Tweede is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Hierdoor bouw je sneller schadevrije jaren op en stijgt je no-claim korting.

Ten derde lijkt het slim om de autoverzekering op naam van je ouders te zetten. MAAR DAT IS HET NIET! Als je dat doet terwijl jij de regelmatige bestuurder bent dan kan dat gezien worden als fraude! Beter is om je ouders te vragen een deel van de premie mee te betalen. In elk geval bouw je zelf nog schadevrije jaren op!

Tot slot is het verstandig om ieder jaar opnieuw een vergelijking te maken. Met dergelijke grote verschillen tussen de premie kan een andere verzekeraar volgend jaar zomaar de goedkoopste zijn.

Goedkoopste autoverzekering voor jongeren? Vergelijk via onze vergelijkingsmodule >>

Autoverzekering 23 jaar of jonger

Als je een autoverzekering wilt afsluiten en je bent jonger dan 23 jaar dan val je voor verzekeraars in de risicogroep. Dit komt omdat uit statistieken blijkt dat jongeren in de risicogroep relatief meer schade rijden dan volwassenen buiten de risicogroep. Je kunt dus een premietoeslag verwachten vanwege je leeftijd.

Gelukkig ben je niet helemaal overgeleverd aan de opgelegde regels van de verzekeraars. Want als 23 jarige of jonger heb je zelf ook invloed op de premie namelijk via het type en leeftijd van de auto dat je koopt, welke dekking je kiest en of je bereid bent kleine schades zelf te betalen.

Maar uiteindelijk daalt de premie het snelst door schadevrije jaren op te bouwen (en dus kleine schades zelf te betalen) waardoor je no-claimkorting stijgt. Dit kan alleen als de auto op je eigen naam staat. En tot slot loont het om ieder jaar opnieuw alle verzekeraars te vergelijken omdat de premieverschillen in de risicogroep enorm zijn.

Eisen aan snelle auto´s voor jongeren

Bij de beoordeling van het type voortuig kijkt de verzekeraar altijd naar het vermogen van de auto. Als je in de risicogroep valt (tot 25 jaar) dan kun je bij de meeste verzekeraars een auto verzekeren met een maximaal vermogen van 136 pk (100KW). Ook wordt gekeken naar het relatief vermogen: de verhouding tussen het gewicht en de motorkracht van het voertuig.

De kans dat je een bovengemiddeld snelle, sportieve of dure auto kunt verzekeren is beperkt. Daarvoor zal je ten minste 25 jaar of ouder moeten zijn en een aantal jaar rijervaring moeten hebben. Sommige verzekeraars accepteren je tegen een sterk verhoogde premie...

Autoverzekering Senioren: Geldt er een leeftijdsgrens?

Er zijn inderdaad verzekeraars die een maximumleeftijd hanteren voor het afsluiten van een autoverzekering. Enkele voorbeelden:
-maximumleeftijd van Reaal: 69 jaar
-Generali maximumleeftijd: 75 jaar
-maximumleeftijd bij Aegon: 75 jaar

Daarmee rijst de vraag of hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Want als je al verzekerd bent blijf je gewoon verzekerd. Alleen nieuwe klanten boven een bepaalde leeftijd worden niet geaccepteerd. Het antwoord op deze vraag is nee want op basis van statistieken is er een grotere kans op schade boven of onder een bepaalde leeftijd.

Wat kun je doen tegen leeftijdsdiscriminatie? Wel, je kunt niet terecht bij Kifid of het College van de Rechten van de Mens. Je kunt wel je beklag doen bij de verzekeraar en via sociale media.
Vraag in elk geval eerst na bij de verzekeraar waarom 1) de premie (fors) verhoogd is en 2) probeer dezelfde verzekering opnieuw af te sluiten omdat je dan soms minder premie betaalt en 3) doe je beklag op sociale media waarmee je hoopt dat de verzekeraar de premieverhoging terugdraait.

Leuk feit is overigens dat het programma KASSA in januari 2020 aandacht besteedde aan leeftijdsdiscriminatie en deelde dat een bestuurder van 70 jaar juist minder ongevallen veroorzaakt.

Volgens ons zouden verzekeraars naar het schadeverleden moeten kijken in plaats van naar leeftijd... Maar feit blijft ook dat verzekeraars zelf hun beleid mogen bepalen over wie zij accepteren en welke premie in rekening wordt gebracht...

Op zoek naar een goedkope autoverzekering voor senioren? Gebruik onze vergelijkingsmodule >>

Veelgestelde vragen

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé