Auto Met Voorlopige Dekking: Loop ik Extra Risico?

Een autoverzekering is tegenwoordig gemakkelijk online af te sluiten via de website van de verzekeraar. Je ziet dan direct of de verzekering is geaccepteerd of niet. In de meeste gevallen is deze direct geaccepteerd en heb je een voorlopige dekking autoverzekering. Veel autobezitters vragen zich bij het afsluiten van een nieuwe verzekering af of de auto daarmee volledig is verzekerd en of je daarmee gewoon de weg op kan zonder extra risico te lopen. In deze blog geven wij je daarover meer informatie. Direct hieronder lees je kort en bondig het antwoord op deze vraag.

Met een voorlopige dekking voor je auto ben je volwaardig verzekerd gelijk een definitieve dekking. De verzekeringsnemer loopt dus geen extra risico omdat de aanvraag nog niet definitief geaccepteerd is. Wel kan de aanvraag alsnog geweigerd worden maar in de tussentijd bent u wel verzekerd geweest. De verzekeraar mag de voorlopige dekking met terugwerkende kracht intrekken wanneer bewust informatie is achtergehouden of verkeerd is opgegeven.  

Hieronder lees je van A tot Z wat de voorlopige dekking voor jou kan betekenen en waar je rekening mee moet houden. Goed om te weten als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar! Weet je genoeg en wil je direct nu al overstappen? Vergelijk dan alle verzekeraars via onze vergelijker! Kost je niets en kan je veel geld besparen!

Vul hieronder je gegevens in en bekijk hoeveel je kunt besparen!

Static Template

Wat is nu precies een voorlopige dekking?

huis met twee auto's op de oprit - tweede auto voorlopige dekkingHet online afsluiten van een autoverzekering verloopt middels een acceptatieprocedure. Je beantwoordt een aantal acceptatievragen waarmee de verzekeraar het risico kan inschatten. Als daarmee is voldaan aan de eisen van de verzekeraar, ontvang je direct een voorlopige dekking. Dit is een voorlopige dekkingsbevestiging waarop staat vanaf welk moment de auto is verzekerd en hoe deze is verzekerd. Dit document neem je mee in de auto als tijdelijk verzekeringsbewijs.

De aanvraag kan ook via een tussenpersoon verlopen. Deze tussenpersoon heeft dan een voorlopige dekkingsbevoegdheid via de verzekeraar, waardoor ook de tussenpersoon een voorlopige dekking kan afgeven. De verzekeraar zal daarna de aanvraag beoordelen.

De voorlopige dekking speelt dus alleen in de periode tussen jouw aanvraag bij de verzekeraar (of tussenpersoon van de verzekeraar) en de omzetting van die aanvraag in een definitieve dekking.

Voorlopige Dekking Aanvragen: Acceptatievragen

Bij het aanvragen van een autoverzekering zal je een aantal acceptatievragen moeten beantwoorden. Hiermee wil de verzekeraar het risico inschatten voor de verzekering die je probeert af te sluiten. Uiteindelijk zal de verzekeraar op basis van de acceptatievragen de aanvraag accepteren of afwijzen.

In tegenstelling tot een zorgverzekeraar (voor de basisverzekering) is een autoverzekeraar niet verplicht om iedereen te accepteren. Indien de verzekeraar je aanvraag een te hoog risico vindt om tot acceptatie over te gaan zal de verzekeraar de aanvraag afwijzen.

Wat zijn de acceptatievragen die de verzekeraar kan stellen? Houdt rekening met de volgende acceptatievragen en bereid deze indien mogelijk alvast voor!

  • Heb je een geldig rijbewijs? Zonder rijbewijs is het niet mogelijk een auto te verzekeren. Een geldig rijbewijs is een Nederlands rijbewijs of buitenlands rijbewijs geldig in Nederland.
  • Is de auto vanaf het moment dat deze op naam staat onverzekerd geweest? Het is verplicht om de auto direct te verzekeren nadat deze op naam is gezet. Meestal vragen verzekeraars of de auto langer dan 10 dagen niet is verzekerd en waarom. Verzekeraars willen namelijk geen auto verzekeren die al verzekerd had moeten zijn. Het kan zijn dat de auto schade heeft en de verzekeraar wil niet opdraaien voor de schade.
  • Heb je een strafrechtelijk verleden? Zo ja, dan vorm je een extra risico voor de verzekeraar. Als je een verdachte of veroordeelde bent geweest dan wil de verzekeraar dat weten. Ook naar een schikking of vrijspraak kan gevraagd worden. Als je een te groot risico bent kan de verzekeraar jouw weigeren of anders een hogere premie vragen.
  • Heb je een ooit een rijontzegging gehad? Dit kan voldoende reden zijn voor de verzekeraar om jou niet te accepteren. Een rijontzegging kan het gevolg zijn van rijden onder invloed, grote snelheidsovertreding of veroorzaken van gevaar of hinder. Bij de acceptatieprocedure wordt meestal gevraagd of in de laatste 8 jaar sprake is geweest van een (voorwaardelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid.
  • Heeft een verzekeraar je ooit geweigerd of opgezegd óf onder bijzondere voorwaarden geaccepteerd? Met deze vraag wil de verzekeraar wanbetaling of het claimen van teveel schades in kaart brengen. Ook als je ooit bent geaccepteerd onder bijzondere voorwaarden wil de verzekeraar dat weten. Mogelijk wordt je geweigerd of betaal je meer premie voor het extra risico dat de verzekeraar inschat. Je dient dit over de afgelopen 5 jaar op te geven.
  • Heb je geestelijke of lichamelijke beperkingen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden? De verzekeraar wil dit weten omdat dit de kans op schade kan vergroten. Ook medicijngebruik kan de rijvaardigheid beïnvloeden en daarom zal de verzekeraar ook hierom vragen.
  • Heb je een schadeverleden? De verzekeraar wil niet alleen weten of je schuldschades hebt gehad, maar ook schade waar je zelf geen schuld aan had. Bij de meeste verzekeraars dien je deze info op te geven over de afgelopen 3 jaar.
  • Ben je failliet verklaard of heb je een schuldsanering gezeten? Met deze vraag willen verzekeraars het risico inschatten dat je de premie niet gaat betalen. Dit risico bepaalt de verzekeraar over de laatste 5 jaar.

Hoe lang duurt de voorlopige dekking?

De voorlopige dekking geldt na ontvangst van een dekkingsbevestiging. Op dit formulier is te zien vanaf welke datum de auto is verzekerd en voor welke dekking is gekozen. Een dekkingsbevestiging krijg je meesstal via email toegestuurd. Ga pas de weg op wanneer je bewijs hebt van een voorlopige dekking.

Sluit je een voorlopige dekking af via een tussenpersoon dan geldt de voorlopige dekking meestal 7 dagen. Als er meer nodig is zal de tussenpersoon toestemming moeten vragen bij de verzekeraar. De voorlopige dekking duurt in principe zolang de aanvraag niet definitief is geaccepteerd of afgewezen. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat je binnen 7 dagen uitsluitsel hebt of de voorlopige dekking al dan niet definitief wordt geaccepteerd. In de praktijk duurt de voorlopige dekking meestal maar 1 of meerdere dagen.

Je kunt je nieuwe auto dus direct verzekeren en gelijk de weg op! Klik hieronder op de blauwe button voor direct verzekeren bij de de beste drie verzekeraars!

Geldt De Voorlopige Dekking Ook In Het Buitenland?

Goede vraag! Nee, met een voorlopige dekking ben je niet verzekerd in het buitenland. De groene kaart krijg je immers pas bij nadat de aanvraag voor de autoverzekering definitief is geaccepteerd. Met een groene kaart weet je in welke landen je bent verzekerd.

Voorlopige dekking aanvraag afgewezen?

Het gebeurt zelden, maar soms wordt een voorlopige dekking aanvraag afgewezen. Meest voorkomende reden hiervoor is het achterwege laten van belangrijke informatie om een voorlopige dekking te krijgen. Vaak loop je dan in de online aanvraag al vast. De verzekeraar neemt dan contact met je op.

Als na het doorlopen van de acceptatievragen de aanvraag wordt afgewezen dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Er is in elk geval reden genoeg voor de verzekeraar om het risico op schade niet voor jou te verzekeren.

Belangrijkste redenen voor het afwijzen van een voorlopige dekking door de verzekeraar:

  • In de afgelopen 8 jaar is één of meerdere keren een rijontzegging uitgevaardigd
  • Als je een strafrechtelijk verleden hebt (ook een schikking en vrijspraak vallen hieronder)
  • Het type auto dat je wilt verzekeren vereist extra beveiligingseisen
  • In de afgelopen 3 jaar is één of meerdere keren schade gereden; negatieve schadevrije jaren
  • Wanbetaling door andere verzekeraar geconstateerd
  • De auto is dan wel te duur dan wel te zwaar

Een voorlopige dekking kan om bovenstaande redenen afgewezen worden. Dit wil echter niet zeggen dat je aanvraag voor een autoverzekering ook definitief is afgewezen. De verzekeraar wil de situatie verder beoordelen en pas later overgaan op definitieve acceptatie of als het niet anders kan een definitieve afwijzing.

Belangrijk is echter om altijd de juiste informatie door te spelen aan de verzekeraar. Bij een onvolledige of onjuiste aanvraag kan de verzekeraar de schade alsnog verhalen.

Met een voorlopige dekking kan de aanvraag voor de autoverzekering alsnog afgewezen worden. Ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een andere verzekeraar. Gebruik hiervoor onze Autoverzekering Vergelijker. Of klik hieronder op de button voor de beste autoverzekering!

Voorlopige dekking definitief afgewezen, Wat nu?

Is de voorlopige dekkingsaanvraag geweigerd? Dan is de oorzaak hiervan meestal 1) teveel schades gereden of 2)   negatieve schadevrije jaren. Hierbij aannemende dat de meeste mensen die een aanvraag doen geen strafblad of rijontzegging hebben gekregen.

Een andere oorzaak is wanbetaling, wat meer voorkomt in tijden van hoge inflatie of economische crisis. Echter, hoeft dat niet te betekenen dat de aanvraag definitief wordt afgewezen. Meestal vraagt de verzekeraar dan om de premie vooruit te betalen. Meestal helpt het veel als je jouw situatie voorlegt aan de verzekeraar. Met een goede reden hoeft de verzekeraar nu niet moeilijk te doen!

Eenmaal geweigerd ben je verplicht om dit te melden bij toekomstige aanvragen. De kans is dan ook niet groot dan je de auto toch nog verzekerd krijgt. Maar probeer wel een aantal andere verzekeraars!

Als laatste poging kun je dan een aanvraag indienen bij de probleemverzekeraar De Vereende. Zij voeren een ander acceptatiebeleid met als gevolg een (zeer) hoge premie en strenge verzekeringsvoorwaarden.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen over de voorlopige dekking voor je autoverzekering. Wij begrijpen dat een voorlopige dekking vragen kan oproepen. Met name over het risico dat je loopt zolang de voorlopige dekking niet is omgezet in een definitieve dekking. Daarom hieronder de meest prangende vragen over de voorlopige dekking.

Wat is een dekkingsbevestiging? Na het succesvol doorlopen van het aanvraagproces voor een autoverzekering krijg je een voorlopige dekking op uw auto. Dit wordt bevestigd met een dekkingsbevestiging waarop de auto, het kenteken, soort polis en periode waarop dit betrekking heeft staat vermeld. Je ontvangt de dekkingsbevestiging per mail welke kan dienen als tijdelijk verzekeringsbewijs.

Is een definitieve autoverzekering verplicht bij een voorlopige dekking? Een voorlopige dekking wordt automatisch omgezet in een definitieve dekking. Meestal heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Deze gaat in op het moment dat de definitieve polis is ontvangen.

Wat zijn de kosten van een voorlopige dekking? Voor de aanvraag van je autoverzekering betaal je meestal geen kosten. Is de voorlopige dekking omgezet in een definitieve dekking? Dan betaal je eenmalig poliskosten die rond de 15 euro liggen.

 

Rate this page

20% korting op de autoverzekering bij UnitedConsumers (actie tot 1 januari 2024)Naar Actiepagina