Wat is een WA Dekking Auto en wanneer kies je deze?

Voor iedere auto is een WA dekking verplicht in Nederland. Maar wat betekent een WA dekking en hoeveel dekt een WA verzekering eigenlijk? En wat dekt deze verzekering niet? Als auto eigenaar bent u vast nieuwsgierig naar het antwoord op deze vragen en is het belangrijk een helder beeld te hebben van wat de WA verzekering is en of dat genoeg is voor uw auto en past in uw situatie.

Direct uw auto verzekeren? Klik dan hieronder voor meer info en direct verzekeren van uw auto

Wat betekent een WA Dekking?

WA Dekking berekenenEen WA Dekking voor de auto is verplicht voor iedere autobezitter in Nederland. Met een WA Dekking bent u verzekerd voor schade aan personen of materiële zaken waar u wettelijk aansprakelijk voor bent, en die u met uw auto of ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Het gaat dus om schade die u anderen toebrengt. Een WA Dekking wordt ook wel een WA verzekering genoemd.

Een WA Dekking is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig op zijn naam heeft. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA dekking voor een motorvoertuig af te sluiten. Dit moet u direct doen nadat u een motorvoertuig op uw naam hebt laten overschrijven. Zonder een WA Dekking is het niet toegestaan om met een motorvoertuig op de openbare weg te rijden. Hiervoor staan hoge boetes. Alle schade die u aanricht zonder WA dekking is voor eigen rekening.

Wel kunt u het kenteken opschorten waardoor de verzekeringsplicht tijdelijk vervalt. Dit kan wanneer u bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland gaat of de auto gaat opknappen.

Welke schade wordt gedekt door een WA Verzekering?

Met een WA Dekking bent u verzekerd voor schade die u met uw motorvoertuig (of van iemand anders) anderen toebrengt. Ook als een andere bestuurder dan u zelf met uw auto schade veroorzaakt wordt de schade meestal vergoed. U als eigenaar bent immers verantwoordelijk als voor het uitlenen van de auto. Bij schade gaat het niet alleen om materiële schade (goederen en objecten) maar ook om letselschade.

Als u met een aanhanger rijdt dan is de aanhanger automatisch meeverzekerd. Als de aanhanger schade heeft na een ongeval waarbij de tegenpartij aansprakelijk is dan kan deze schade via de WA Dekking over verhaald worden.

Met een WA Dekking bent u dus verzekerd voor schade die u anderen toebrengt. Maar als u zelf aansprakelijk bent voor een ongeval dan dekt de WA Verzekering alleen de schade van de tegenpartij. Schade aan uw eigen auto dekt de verzekering niet.

Schade aan de eigen auto wordt ook niet gedekt bij diefstal of inbraak. Wilt u toch dekking voor diefstal of inbraak? Sluit dan een autoverzekering met uitgebreide dekking af zoals een WA + Beperkt Casco of een Allrisk verzekering.

Wat is het verzekerd bedrag met een WA Dekking? Wel, minimaal €6.070.000 per ongeval voor letselschade en €1.220.000 per ongeval voor materiële schade. Check dit nog even bij uw verzekeraar.

Verschil tussen WA en WA Beperkt Casco

Met een WA Dekking bent u verzekerd voor schade die u met uw auto (of andermans auto) anderen toebrengt. Een WA Dekking + Beperkt Casco is uitgebreider en biedt dekking voor verschillende schades aan de eigen auto zoals

Schade aan de eigen auto door eigen toedoen is niet verzekerd. Een WA + Beperkt Casco wordt ook wel een WA Plus dekking genoemd.

Wanneer kiezen voor een WA Dekking?

Een WA Dekking is verplicht dus er valt weinig te kiezen zult u denken. Wel als het gaat om bijvoorbeeld leeftijd en dagwaarde van de auto kunt u er ook voor kiezen om een WA + Beperkt Casco verzekering af te sluiten. Wanneer kiest  u voor alleen WA Dekking?

De leeftijd van de auto is hierbij vrijwel het belangrijkste. Wanneer de auto 8 jaar of ouder is dan is het niet aan te raden om uw auto extra te verzekeren. De dagwaarde van de auto is dan zover gedaald dat de extra premie en de vergoeding bij total loss of grote schade niet opweegt tegen de schade uitkering waar u dan mogelijk recht op heeft.

Heeft de auto nog wel een redelijk hoge dagwaarde? Overweeg dan een Beperkt Casco of All risk autoverzekering. Berekend de dagwaarde van uw auto via de ANWB

Is uw auto ouder dan 18 jaar? Vergeet dan de dagwaarde berekening. Als richtlijn kunt u een dagwaarde van €1.000 aanhouden. Auto's met een dagwaarde van €1.000 of lager kunt u beter niet extra verzekeren. Als u toch extra wilt verzekeren dan kan dat natuurlijk. Het is namelijk wel zo dat de premie maar iets hoger is dan alleen een WA verzekering.

Ook als u veel schadevrije jaren hebt opgebouwd kan het zinvol zijn voor extra dekking te kiezen. Want bij diefstal, inbraak, brand- ruit- of stormschade verliest u geen schadevrije jaren. Ook dit hangt weer samen met de dagwaarde van de auto en of het zinvol is de auto extra te verzekeren.

Maak in elk geval de keuze bewust!

Wat dekt de WA verzekering niet?

Met een WA Dekking bent u alleen gedekt voor schade die u anderen toebrengt met een motorvoertuig.

Een WA + Beperkt Casco of All Risk dekking bieden extra dekking bij schade aan de eigen auto of schade die u anderen toebrengt.

Een WA verzekering biedt geen dekking voor:

  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme

Betaalt u eigen risico met een WA Dekking?

Met een WA Dekking betaalt u geen eigen risico voor WA-schades. Wel is het zo dat wanneer u een claim indient bij uw verzekeraar dit ten koste gaat van uw opgebouwde schadevrije jaren. De premie autoverzekering kan hierdoor flink gaan stijgen. U verliest per claim 5 schadevrije jaren. U betaalt dus alleen eigen risico wanneer je schade hebt aan de eigen auto.

WA Verzekering Vergelijken

Uw WA verzekering snel en gemakkelijk vergelijken? Gebruik dan onze vergelijker om direct de goedkoopste en best passende WA Dekking te vinden! Direct afsluiten? Klik dan op onderstaande button voor onze top 4 WA verzekeringen!

Veel Gestelde vragen over de WA Dekking

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé