Home » Onderhoud » APK-Keuring » APK-Keuringseisen

APK-Keuringseisen: Dit is Waar je Auto Aan Moet Voldoen!

Omdat mijn broer auto´s APK mag keuren zijn bij ons de APK-keuringseisen niet onbekend zeg maar. Een auto mag op die punten geen gebrek vertonen, anders mag het voertuig de weg niet meer op. Een aantal keuringspunten kun je zelf regelmatig nalopen zodat je auto goed onderhouden blijft en minder kans maakt op afgekeurd te worden.

In deze blog laten we zien waar een keurmeester op let bij de APK-keuring. Daarmee kun je een aantal zaken zelf al voor zijn of je voorbereiden op een reparatie of afkeur als je dat ziet aankomen. Dit voorkomt ook verassingen!

AKP-Keuringseisen: Waar moet een auto aan voldoen bij de APK?

Als we het hebben over APK-keuringseisen van een personenauto dan geeft het APK-handboek van de RDW aan dat naast algemene eisen aan het motorvoertuig, ook de volgende categorieën onderworpen worden aan een keuring door een APK-keurmeester:

 • de motor
 • het brandstofsysteem
 • krachtoverbrenging
 • ophanging
 • stuurinrichting
 • reminrichting
 • carrosserie
 • lichten, lichtsignalen en reflecterende voorzieningen

De keuring aan de hand van deze APK-keuringseisen kan resulteren in adviespunten, reparatie adviespunten of afkeurredenen.

We geven hieronder een toelichting op bovenstaande APK-keuringspunten zodat je een idee hebt waar men naar kijkt zodat je zelf van tevoren ook kunt bedenken of je auto mogelijk afgekeurd gaat worden.

Voorafgaand aan de APK-keuring kun je al het nodige zelf doen wat bijdraagt aan een soepel verloop van de APK-keuring. Daarover later meer.

Algemene APK-keuringseisen

De voertuiggegevens en de gegevens op je kentekencard en kentekenbewijs moeten overeenkomen. Hierbij is het chassisnummer belangrijk omdat dit een uniek nummer is en tevens het voertuigidentificatienummer is en is gekoppeld aan het kentekenbewijs. Daarom moet het chassisnummer goed zichtbaar zijn.

Naast het kentekenbewijs moet het kenteken zelf overeenkomen en goed leesbaar zijn. Indien beschadigd of verloren zal een nieuw kenteken opgevraagd moeten worden bij een RDW-erkend kentekenplaatfabrikant.

Onder de algemene eisen valt ook de algehele technische staat van het chassis en de bovenbouw van de auto.

Afmeting en massa van de auto

Personenauto´s mogen een maximum breedte, lengte en hoogte hebben. Verder mag de last onder de assen niet meer bedragen dan dat op het kenteken staat vermeld, de zogenaamde toegestane maximale massa.

Carrosserie personenauto

Deuren, ruiten, spiegels en zitplaatsen zullen door de APK-keurmeester aan de hand van APK-keuringseisen onderworpen worden aan controle op deugdelijkheid en betrouwbaarheid.

Deuren moet goed sluitend zijn en op normale wijze kunnen worden geopend. Dit geldt ook voor motorkap en kofferdeksel. Scharnieren mogen geen ernstige slijtage vertonen.

Ruiten mogen geen ernstige beschadigingen of verkleuringen vertonen en moeten aan bepaalde lichtdoorlatendheid voldoen.

Hiermee samenhangend moeten de ruitenwissers en ruitensproeierinstallatie deugdelijk zijn en moet er goede installatie aanwezig zijn ter ontdooien van de ruiten.

Spiegelglas mag geen breuk vertonen of ernstig verweerd zijn en moeten deugdelijk bevestigd zijn.

Zitplaatsen moeten voldoen aan de eisen van verstelbaarheid, comfort en veiligheid. Zijdelings gerichte zitplaatsen zijn niet toegestaan. Tevens moeten zitplaatsen zijn voorzien van deugdelijke gordels voor alle naar voren gerichte plaatsen.

Lichten, lichtsignalen en reflecterende voorzieningen

Belangrijk om gezien te worden! Daarom is er veel aandacht voor lichten en reflectie op de auto.
De auto moet voldoen aan (geldt steeds voor een paar) grote lichten, dimlichten, stadslichten, richtingaanwijzers, waarschuwingslichten, achterlichten, remlichten en een derde remlicht hebben.

Verlichting mag niet anders dan wit of geel zijn en richtingaanwijzers ambergeel en achterlichten en remlichten niet anders dan rood.

Verder zijn er eisen aan markeringslichten aan de voorzijde, achterzijde en reflectorlichten aan de zijkant.

Lichten moet deugdelijk zijn bevestigd en de lichtopbrengst en lichtbeeld moet voldoende zijn.

Het gebruik van mistlichten moet door middel van een optisch signaal via het dashboard zichtbaar worden gemaakt.

Motor en brandstof, inlaat- en uitlaatsysteem

De motor is op een deugdelijke manier aan de carrosserie bevestigd en er mogen geen ernstige beschadigingen of slijtage zijn opgetreden aan motorsteun en bijbehorende rubbers. De motor ansich mag geen hoorbare gebreken vertonen straalt een gezonde werking uit.

Het brandstofsysteem en benzinetank moet veilig en deugdelijk zijn waarbij geen sporen van lekkage zichtbaar mogen zijn, dan wel overmatige lekkage of vloeistof vertonen. Het moet een gesloten systeem zijn waarbij de tank voorzien is van een deugdelijke afgedichte dop.

Ook voor het uitlaatsysteem gelden eisen aan veiligheid, hoorbaarheid en deugdelijkheid. Allereerst moet het uitlaatsysteem op een deugdelijke manier bevestigd zijn en gasdicht zijn. Daarbij zijn er eisen gesteld aan de hoeveelheid uitstoot bij stationair draaien van de motor en in rijdende toestand.

Verder mag de motor – welke hoorbaar is via de uitlaat – een maximum aantal dB(A) decibel produceren.

Accu is deugdelijk en veilig bevestig alsmede de bedrading welk ook goed geïsoleerd moet zijn.

Bij elektrische auto´s is de elektrische aandrijflijn ook onderdeel van de APK-keuring.

Krachtoverbrenging motor (transmissie) en ophanging

Hierbij vindt controle plaats omtrent aandrijving, wielen en wielophanging. De aandrijfassen moeten deugdelijk zijn en stofhoezen van aandrijfassen mogen niet beschadigd zijn. Dit kan zorgen voor extra slijtage of slechtere reactietijd.

Omtrent bevestiging en functioneren van wielen mag er niet teveel speling zijn in lagers, en moeten wielbasis en wieluitlijning op orde zijn zodat de auto netjes in haar spoor blijft en dus een juist spoorbreedte laat zien. Wielen en velgen mogen geen breuken of scheuren vertonen.

Verder zal men hierbij de snelheidsmeter controleren welke bij dag en nacht goed leesbaar moet zijn.

Wat betreft ophanging kijkt men vooral naar de banden zelf en daarbij behorende veersysteem inclusief schokbrekers. Zijn de banden onbeschadigd en egaal? Voldoet minimale profieldiepte en bandenspanning?

Verder moet de auto zijn uitgerust moet een goed veersysteem waarbij de onderdelen geen breuken of scheuren mogen vertonen.

Stuurinrichting

De wielen moeten goed reageren op de draaiing van het stuurwiel, er mag geen weerstand voelbaar zijn en de onderdelen t.b.v. de overbrenging zijn deugdelijk bevestigd en vertonen geen slijtage. Daarnaast mogen verbindingen niet teveel speling vertonen en moet de stuurbekrachtiger goed functioneren en mogen onderdelen geen lekkage vertonen. veersysteem en stuurbekrachtiging mogen geen overmatige lekkage of vloeistof vertonen.

Reminrichting

Remschijven mogen geen dusdanige slijtage vertonen en ook de onderdelen mogen niet beschadigd of gescheurd zijn dan wel inwendige uit uitwendige lekkage vertonen.

Het rempedaal moet vloeiend bewegen en het oppervlak moet stroef zijn zodat je er niet vanaf glijdt. Verder moet het antiblokkeringssysteem deugdelijk zijn en geen ernstige beschadiging of slijtage vertonen. Tot slot moet voldoende remvloeistof aanwezig zijn en mag het remsysteem geen overmatige lekkage of vloeistof vertonen.

De auto wordt onderworpen aan een keuring waar speciale apparatuur of kennis voor nodig is. Toch kun je zelf al het nodige doen om de keuring soepel te laten verlopen.

APK keuringspunten die je zelf kunt nalopen

Bovenstaande APK-keuringseisen zijn vanuit het handboek RDW vertaald naar begrijpbare tekst voor iedereen die meer wil weten over de APK-keuring van zijn/haar auto. Wij begrijpen dat je eigenlijk gewoon wilt weten wat APK-keuringspunten zijn waarop je auto afgekeurd kan worden, in verband met slijtage bijvoorbeeld. Ook belangrijk als je van plan bent een andere tweedehands auto te kopen. Je wilt immers niet teveel betalen.

Algemene eisen aan de auto

 • claxon werkt en heeft een vaste toonhoogte
 • snelheidsmeter werkt en is bij dag en nacht goed zichtbaar
 • dashboardverlichting functioneert
 • zitting is vergrendeld waarbij rugleuning verstelbaar is
 • trekhaak is deugdelijk bevestigd
 • geen ernstige lekkages

Vloeistoffen controleren

Wat je in ieder geval zelf kunt doen is checken op oliepeil, en op voldoende ruitenwisservloeistof, remvloeistof en koelvloeistof. Weet je niet waar je dit kunt vinden of hoe je moet bijvullen? Kijk dan even op internet en zoek op hoe je dat moet doen. Mogelijk dat wij in de toekomst hierover ook een blog publiceren.

Bandenspanning en profiel

Je zou regelmatig je bandenspanning moeten controleren. Dit bespaart benzine en zorgt voor een betere grip op de weg. Daarnaast kun je het profiel zelf checken met een profieldieptemeter of met de Tread Wear Indicator op de band.

 • Autobanden reageren goed op het draaien van het stuur
 • Schokbrekers en vering werkt naar behoren
 • Minimum profieldiepte banden is 1,6mm
 • Wiellagers mogen niet versleten zijn (geeft brommend of fluitend geluid)

Ruiten en ruitenwissers

Een ernstige barst of scheur in de ruit zal het zicht beperken. Laat je autoruit (bij een sterretje) tijdig repareren of anders vervangen.

Wat veel voorkomt is dat de ruitenwissers zijn versleten. Deze moeten vervangen worden als deze strepen trekken. Controleer dat en bestel alvast nieuwe ruitenwissers mocht dat nodig zijn.

 • ruitenwissersproeier en ruitenwissers functioneren correct

Ernstige roestvorming

Controleer je auto regelmatig op roestplekken. Vooral de spatborden en dorpels zijn het eerste aan de beurt. Laat roestplekken tijdig bijwerken of repareren.

Remmen en remleidingen

Vooral bij oudere tweedehands auto´s zijn de remmen of remschijven een keer aan vervanging toe. De repartie en onderdelen zijn duur dus houdt daar rekening mee.

 • let op dikte van remschrijven, deze moeten een minimumdikte hebben
 • remschrijf mag niet meer dan 50% verroest zijn. Let daarop als je lange tijd niet gereden hebt en je auto buiten staat
 • remslangen mogen geen droogte scheuren bevatten
 • remleidingen zijn vrij van roest

Verlichting

Verlichting kun je gemakkelijk zelf controleren. Bij oudere auto´s kun je de koplampen gemakkelijk los maken en de lampen vervangen. Check voorlicht, achterlicht, remlicht, knipperlicht en reflectoren.

 • Koplampen moeten geel of wit licht uitstralen, verstelbaar zijn en beide evenveel licht geven
 • Achterlicht moet rood zijn en mag geen wit licht uitstralen
 • Remlichten moeten rood zijn en duidelijk zichtbaar (eventueel midden remlicht)
 • Knipperlichten en alarmlichten werken correct
 • Mistlampen werken goed
 • controle lamp voor mistlicht is goed zichtbaar

Carrosserie

 • Deuren openen en sluiten goed
 • Sloten werken goed
 • Spiegels mogen niet verweerd zijn

APK-keuringsrapport

Aan de hand van de APK-keuringseisen kan het voertuig goedgekeurd worden met of zonder reparatiepunten. Als de reparatiepunten het gevolg zijn van APK-keuringseisen kun je zien op het rapport waarom de auto is afgekeurd.

Als de auto is afgekeurd dan kun je op basis van het keuringsrapport aflezen wat de afkeurpunten, reparatiepunten of adviespunten zijn.

Het is goed te weten wat men bedoelt met repartiepunten, adviespunten of afkeurpunten.

Reparatiepunten, adviespunten of reparatie- adviespunten

Het is goed te weten wanneer er echt reparatie nodig is of wanneer een reparatie er aan zit te komen. Dit kun je mogelijk aflezen van het keuringsrapport.

Afkeurpunten dienen direct gerepareerd te worden. Dit is nodig vanwege de geldende APK-eisen op basis waarvan het motorvoertuig is gekeurd. Na reparatie moet een APK-herkeuring plaatsvinden.

Adviespunten worden gegeven wanneer men verwacht dat de auto op bepaalde punten de volgende APK datum niet meer haalt. Dit wil zeggen dat zeer waarschijnlijk binnen een jaar reparatie nodig is. Deze punten betreffen een advies voor de eigenaar om hier tijdig wat mee te doen.

Reparatie adviespunten: daarmee refereert men naar het veiligheidssysteem van de auto wat niet goed functioneert. Denk aan het waarschuwingssysteem van bijvoorbeeld elektronische stuurbekrachtiging, antiblokkeringssysteem of airbagsysteem.

Auto Afgekeurd?

Is je auto afgekeurd en wil je een andere auto kopen? Vergeet dan niet om je autoverzekering te vergelijken! Misschien heb je dit al lange tijd niet gedaan en is nu het moment om dat alsnog te doen. Door je autoverzekering te vergelijken en over te stappen besparen mensen gemiddeld 265 euro per jaar! Volg deze link om een vergelijking te maken en je auto direct te verzekeren >>

Veelgestelde vragen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken