APK-keuringskosten: Wat kost Gemiddeld een APK-keuring?

Is je auto binnenkort aan de beurt voor een apk keuring? Dan wil je natuurlijk weten wat de aankomende keuring jouw gaat kosten. De kosten verschilt per situatie, type auto en of de auto is afgekeurd. Onze ervaring is dat je met een Japans merk vaak weinig problemen hebt met de apk keuring. Maar bij andere merken kun je ongemerkt toch steeds weer tegen behoorlijk wat kosten aanlopen.

Maar wat zijn nu die kosten voor een APK-keuring eigenlijk? Zijn deze kosten overal hetzelfde en hoe zorg ik dat ik niet teveel betaal? Wij zochten het uit.

TIP! Wil je meer info over de apk en de historie van je auto? Doe dan eens de kentekencheck! Dan kom je ook achter eerdere reparaties en afkeuring bijvoorbeeld. Je dubbelcheck daarmee ook een beetje de garage ­čÖé

Dus wat kan ik verwachten als het gaat om de apk-keuringskosten van mijn auto? De kosten voor een apk keuring verschilt per garage en per type auto. De gemiddelde kosten voor een apk keuring van een benzine auto ligt tussen de 20 en 50 euro, terwijl die van een dieselauto tussen de 45 en 70 euro bedragen. Garages mogen zelf bepalen welke prijzen zij hanteren, en voor de beste prijs vergelijk je de garages in jouw omgeving.  

Lees hieronder meer over de apk kosten en ook de kosten voor onderhoud voor jouw auto. Want deze twee worden vaak door elkaar gebruikt terwijl je voor een goede vergelijking hierin onderscheid moet maken.

APK kosten per type auto en willekeurige garage

RDW logoAls jij een benzine auto hebt en je buurman een dieselauto dan zal je merken dat er verschillen zitten in de kosten van een apk keuring.

Hoewel je gaat merken dat de prijzen per garage verschillen, heeft dit ook te maken met het type auto dat je wilt laten keuren.

Apk kosten voor een dieselauto vs benzineauto

De gemiddelde apk keuringskosten voor een dieselauto zijn hoger dan die van een benzineauto. Voor een dieselauto betaal je gemiddeld 60 euro (tussen de 45 en 70 euro) en voor benzineauto gemiddeld 40 euro (tussen 25 en 25 euro).

Let wel dat vaak extra kosten worden gemaakt voor een roetdeeltjes meting voor dieselauto┬┤s met bouwjaar tussen 1980 en 2006. Voor auto┬┤s na 2006 is de roetmeting vervangen door een EOBD-meting (emissietest via EOBD uitleessysteem) welke in de prijs van de apk keuring is inbegrepen. De kosten voor een roetmeting zijn gemiddeld 17,50 euro (tussen 10 en 25 euro).

Apk kosten voor speciale typen auto┬┤s

Voor speciale type auto┬┤s zoals een hybride- of elektrische auto, of camper, liggen de prijzen gemiddeld nog wat hoger. Namelijk voor een elektrische- of hybride auto betaal je zo┬┤n beetje hetzelfde als voor een dieselauto ondanks dat op minder punten gecontroleerd hoeft te worden.

De apk-keuringskosten voor een camper (3500kg of meer) zijn vanaf 100 euro.

Let op! De genoemde kosten zijn basisprijzen die je voor de apk keuring zelf betaalt. Sommige garages rekenen extra kosten voor roetmeting, viergastest of afmelden van de auto. Daarnaast, als de auto wordt afgekeurd en eerst gerepareerd moet worden dan komen de reparatiekosten er nog bovenop. Tevens is het meestal zo dat er tegelijkertijd een kleine of grote beurt uitvoert waardoor de kosten van de apk keuring hoger liggen. Dit is dan ook waar de meeste mensen aan refereren als het gaat om de apk keuring; zowel de kosten van de kleine of grote beurt en de apk controle zelf.

Zoek je een dichtstbijzijnde garage om je auto te laten keuren? vind de beste prijs voor apk, auto en onderhoud op mijngarage.nl>

Apk en kleine- of grote onderhoudsbeurt

Wat zijn de kosten van een kleine of grote beurt? Want meestal voorziet men de auto ook van een onderhoudsbeurt gelijktijdig met de apk keuring.

Een apk keuring combineren met een onderhoudsbeurt is wel slim. Dit scheelt veel tijd omdat de auto maar ├ę├ęn keer naar de garage moet en de werkzaamheden gecombineerd kunnen worden. Zodoende bespaart het tijd en geld.

De kosten van een kleine beurt ligt tussen 100 en 150 euro en zijn ook afhankelijk van het type auto in verband met soort motorolie bijvoorbeeld.

Bij een kleine beurt kijkt men naar een aantal essenti├źle punten zoals oliepeil- en oliefilter, koelvloeistof, ruitenwissers en ruitenwisservloeistof, uitlaat en katalysator, accu en verlichting en de banden met het remsysteem.

Bij een grote beurt kijkt men veel grondiger naar een groot aantal (technische) punten in de auto, onder de motorkap en de buitenkant van de auto.

Een kleine beurt is meestal om de 10.000 kilometer en een grote beurt meestal iedere 30.000 kilometer.

Weet je niet precies wanneer je auto apk gekeurd moet worden? Ga naar kentekencheck.nl en vraag daar direct alle gegevens van de auto op waaronder schadeverleden, eigenarenhistorie, onderhoud en nog veel meer.

APK kosten herkeuring

Je kunt een auto zelf repareren of laten repareren als deze is afgekeurd voor de apk op basis van de apk keuringseisen. Een auto afkeuren zal niet zomaar gebeuren, en meestal zijn er grotere reparaties nodig. Die kosten zijn meestal vergelijkbaar met een grote beurt en vaak meer.

De garage waar je de auto hebt laten keuren zal meestal een gratis herkeuring aanbieden als je de auto door hen laat repareren (en onderhouden). Ook dit is weer per garage verschillend en zal ook afhangen van het type auto.

Let op dat je auto tijdig is gekeurd voor de vervaldatum van de huidige apk. Als de auto is afgekeurd mag je nog wel gewoon rijden (als dat verantwoord is) want je voldoet nog wel aan de apk-plicht. Als de auto nog niet is gekeurd na de vervaldatum van de apk dan is de apk verlopen en kun je een boete krijgen. Je leest hier meer over in onze blog over het verlopen van de apk en de gevolgen hiervan.

Veelgestelde vragen

Ontdek de verzekeringspakketten van Univ├ę; flinke pakketkorting + gratis ┬┤Cybergerust┬┤ (ÔéČ2.000 dekking)Ontdek Univ├ę