APK-verlopen: hoe lang mag ik nog rijden na vervaldatum?

Iedere auto in Nederland moet wettelijk APK gekeurd zijn. Alleen met een geldige APK keuring mag je de openbare weg op en is je auto verzekerd. Is de APK-verlopen? Dan ben je in overtreding van de wet. Je kunt een boete van het CJIB verwachten en bij een ongeval is je auto, ongeacht schuld of verzekering niet verzekerd.

Het gebeurt niet zomaar dat een APK is verlopen. Je krijgt een brief van de RDW of de garage trekt aan de bel. Toch kan het voorkomen er niet tijdig een APK-keuring kan plaatsvinden. Wat kan en mag nog als een APK is verlopen? Je leest het in deze blog.

TIP! Wil je een andere auto kopen? Check dan eerst even de historie van de auto! Dit doe je via kentekencheck.nl waar je de gehele historie kunt checken met o.a. eigenaren, APK en historie, schadehistorie, gestolen voertuig informatie en nog veel meer!

Dus hoe lang mag je nog rijden als je APK is verlopen? De APK-plicht is wettelijk vastgelegd dus  rijden met een verlopen APK is niet toegestaan. Is de APK-verlopen? Dan mag je niet meer op de openbare weg rijden. De veiligheid van jezelf en andere weggebruikers kan niet meer gewaarborgd worden. Vanaf de APK-vervaldatum heb je 2 maanden de tijd om een APK-keuring te regelen. Je mag nog wel naar de garage rijden voor een APK-keuring.  

APK-verlopen en toch de weg op? Dit zijn de gevolgen

Meestal krijg je een maand van tevoren een brief van de RDW waarin je opmerkzaam wordt gemaakt dat je auto toe is aan een APK-keuring. In die brief zal de RDW je ook opmerkzaam maken op de vervaldatum en de gevolgen van het te laat laten keuren van je auto.

En ja, soms schiet een afspraak bij de garage erbij in, of ben je te laat voor een herkeuring, en ben je plotseling te laat voor de APK-keuring. Wat doe je als je te laat bent voor de APK-keuring? Kun je nog gewoon naar je werk rijden?

Wij begrijpen dat je nu vragen hebt. Wij leggen het in het kort voor je uit.

Om in je auto te mogen rijden heb je een geldige APK-keuring nodig. Tot aan de vervaldatum kun je in de auto blijven rijden zonder gevolgen voor de verzekering. Dus ook als de auto zou zijn afgekeurd vóór de APK-vervaldatum.

Als de apk van je auto is verlopen dan mag je niet meer in de auto rijden. Doe je dit toch dan kun je een hoge boete verwachten.

Voor personenauto´s van 3500kg of minder is de boete 160 euro excl. administratiekosten. Voor zware voertuigen, en dus boven 3500kg, kun je een boete van 450 euro excl. administratiekosten verwachten. Deze bedragen gelden voor 2024 en zullen de komende jaren vast hoger zijn 😊

Tot slot kan de verzekeraar besluiten om de schade niet uit te betalen wanneer je schade rijdt met een ongekeurd voertuig. In de polisvoorwaarden is ook meestal opgenomen dat een ongekeurd voertuig, waarvan de apk-keuring is vervallen, niet verzekerd zijn.

Voorkomt dat je auto wordt afgekeurd en breng jezelf op de hoogte van de apk-keuringseisen en wat je zelf gemakkelijk kunt doen om de auto soepel door de keuring te laten komen.

Hoe voorkom ik een verlopen APK

Via de website kentekencheck.nl of op de website van de RDW kun je controleren wanneer de APK keuring van je auto verloopt. Via kentekencheck.nl kun je Kenteken natrekken. Maar ook vele andere zaken rondom je auto kun je daar checken door een uitgebreid rapport aan te vragen.

Wil je de auto niet laten keuren? Dan kun je de auto schorsen. Hierdoor vervalt de APK-plicht en mag je de auto ook niet meer gebruiken of parkeren op de openbare weg. De auto mag alleen nog op eigen terrein staan.

Iedereen wordt 6 weken voor vervaldatum via een brief van de RDW op de hoogte gesteld over het tijdig laten keuren van de auto. De APK-vervaldatum kun je ook online inzien via de website van de RDW. Een verlopen apk doordat je geen brief zou hebben ontvangen is geen geldig excuus.

Wil je een extra alert ontvangen voor het verlopen van de apk van je auto? Smart Driver van de ANWB geeft je een seintje zodra de vervaldatum in zicht komt.

Kortom, je kunt voorkomen dat je apk verloopt door 1) de Smart Driver app te installeren op je telefoon waardoor je een seintje krijgt als de vervaldatum nadert, 2) je auto te schorsen waardoor de APK-plicht vervalt.

Mag ik de apk keuring vervroegen?

Ga je op vakantie en wil je de apk keuring daarom naar voren halen? Of heb je een andere reden om de apk keuring te vervroegen?

Het is mogelijk om de apk keuring vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum te laten plaatsvinden. De vervaldatum verandert daardoor niet waardoor de datum voor de volgende apk keuring is gebaseerd op de vervaldatum.

Een voorbeeld: Stel de APK-vervaldatum is 20 november 2023 en je wilt de auto 2 maanden eerder laten keuren dan blijft de volgende APK-vervaldatum nog steeds 20 november 2024. Als je toch eerder dan twee maanden voor de vervaldatum laat keuren, bijvoorbeeld 1 september,  dan geldt de volgende keer de eerdere keuringsdatum van 1 september 2024.

Veelgestelde vragen

Vervallen APK en je autoverzekering

Ben je betrokken bij een ongeval en was je auto ten tijde van het ongeval niet gekeurd, of was de apk vervallen? Dan ben je niet verzekerd en krijg je de schade niet vergoed. Alle polisvoorwaarden van verzekeraars kun je via onze vergelijker gemakkelijk inzien. De beste autoverzekering sluit je af via deze website of maak gebruik van onze handige vergelijker.

BESTE AUTOVERZEKERING KIEZEN>>
VERGELIJKINGSMODULE GEBRUIKEN>

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé