APK-herkeuring: Mag ik Rijden In Een Afgekeurde Auto?

Als je auto is afgekeurd kun je overwegen om de auto te laten repareren of in te ruilen tegen een andere auto. Vaak is er nog economische waarde waardoor repareren uit kan. Als je de auto besluit te laten repareren dan is er een APK-herkeuring nodig voordat de auto de weg op mag. Je kunt de auto tot de APK-vervaldatum blijven gebruiken en dus mag je er tot die datum de weg nog mee op.

Is je auto APK afgekeurd en komt er binnenkort een APK-herkeuring? Dan ben je natuurlijk benieuwd hoe dat in zijn werk gaat, of er extra eisen zijn en wat er in de periode tussen afkeur en herkeur nog met de auto mag doen. Je leest het allemaal in deze blog!

TIP! Vind je de reparatiekosten te hoog voor je APK afgekeurde auto? En heb je een nieuwe auto op het oog? Doe dan eerst een kentekencheck zodat je op de hoogte bent van de historie omtrent APK, vorige eigenaren, gemelde schades, kilometerhistorie etc.

Dus hoe lang mag je nog rijden als je auto is afgekeurd? Nadat jouw auto is afgekeurd mag je er tot de vervaldatum nog de weg mee op en ben je gewoon verzekerd omdat je nog voldoet aan de APK-verplichting. Je kunt geen boete krijgen voor een afgekeurde auto als je gewoon voldoet aan de APK-plicht tenzij het voertuig niet meer aan de technische eisen voldoet (bijvoorbeeld verlichting) om veilig deel te nemen aan het verkeer. Nadat de APK is verlopen resteert nog 2 maanden om de auto te laten repareren een APK-herkeuring te regelen. Daarna krijg je automatisch een boete van de RDW. Wil je dit niet dan kun je de auto tijdelijk schorsten waarmee de APK-plicht vervalt.

Auto afgekeurd, wat moet ik doen?

Als je auto is afgekeurd dan is dat vervelend. Je hebt dan niet veel keus anders dan de auto te laten repareren, of als dat niet uit kan een andere auto te kopen.

Laat je de auto repareren en ben je afhankelijk van de auto? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de garage om de afkeur redenen aan te pakken en de auto te repareren. Je herkent een RDW erkend APK-bedrijf aan het erkenningsschild met de tekst ´RDW erkend´ en een sticker met daarop de tekst ´APK lichte voertuigen´.

Vraag bij onderhoud en reparatie altijd naar de oude onderdelen welke zijn vervangen. Vraag ook naar wat er gedaan is aan de auto en controleer dat zelf ook. Zeker als de APK-keuring samenvalt met een grote beurt voor de auto.

Meestal kan de auto binnen twee weken alsnog herkeurd worden waarna je bij goedkeuring direct weer de weg op kan of mag.

Moet je identificatie of andere documenten meenemen naar de APK-herkeuring? Nee, het is niet nodig om een kentekenbewijs of APK-keuringsrapport mee te nemen naar de garage.

De APK-keurmeester zal de auto na reparatie opnieuw keuren op basis van de APK-keuringseisen.

APK-herkeuring kosten

Een APK-herkeuring is niet gratis. Je moet deze herkeuring zien als een geheel nieuwe keuring (op de punten waarop de auto is afgekeurd) waardoor je ook nu de volle mep en dus dezelfde kosten betaalt. Wel proberen garages jou als klant te houden of binnen te halen door een gratis herkeuring aan te bieden wanneer je bij hen de reparatie laat uitvoeren.

Overleg vooraf met de garage welke kosten zij in rekening brengen als je ben hen samen met bijvoorbeeld een grote beurt ook de APK-keuring laat doen. Misschien is een herkeuring bij de prijs inbegrepen.

De gemiddelde prijs voor een APK-keuring is 45 euro en varieert van 20 euro tot aan 65 euro. De kosten van een benzine auto liggen zo´n 20 euro lager dan die van een diesel auto.

Als de kosten buiten de mediaan vallen, vraag dan naar de eventueel extra kosten voor bijvoorbeeld roetmeting, viergastest of het afmelden van de auto!

Moet de APK-herkeuring bij dezelfde garage?

Nee, de APK-herkeuring moet niet perse bij dezelfde garage. Nadat een auto is afgekeurd kun je tevens om een second opinion vragen bij een andere garage. Vraag wel altijd om een APK afkeurformulier bij je huidige garage!

Het voordeel van een andere garage is zij onbevooroordeeld aan de keuring zal beginnen. Om nog meer onafhankelijkheid te garanderen zou je de APK moeten laten uitvoeren bij een garage dat alleen maar APK uitvoert. Een lijst met garages die alleen APK uitvoeren kun je vinden op onafhankelijkeapk.nl.

Ook de Consumentenbond komt met dit advies maar dan voor oudere auto´s. Zij geeft aan dat het vaak goed is de auto bij meer dan één garage te laten controleren. ´Garages gebruiken trucs om de rekening van de APK kunstmatig te verhogen´ zegt de bond. Bijvoorbeeld plotselinge mankementen. De Consumentenbond adviseert de autobezitter duidelijke afspraken te maken met de garagehouder over de reparaties en bijbehorende kosten.

Wat neem je mee bij de herkeuring?

Voor een APK keuring of onderhoud is het niet nodig om identificatie bij je te hebben. Het chassisnummer van de auto in combinatie met het kenteken is voor de garage voldoende om jouw voertuig te identificeren. Je hoeft dus ook geen kentekenbewijs bij je te hebben voor de APK-keuring.

Het APK keuringsrapport hoef je niet verplicht in de auto te hebben. Denk er wel aan dat in veel andere Europese landen bij controle wel gevraagd kan worden naar het APK-keuringsrapport.

Tot Slot

Als de auto is afgekeurd wil je misschien op zoek naar een andere auto. In dat geval is het goed om vooraf een kentekencheck te doen en daarna de beste autoverzekering te kiezen.

Met een kentekencheck kun je de gehele historie van de auto opvragen. Je voorkomt hiermee dat je geen kat in de zak koopt of je met verborgen gebreken blijft zitten. Klik op onderstaande banner om een eenvoudige check te doen.

Veelgestelde vragen

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé