APK Keuring: Hoe Lang Duurt Het en Hoe Bereid ik mij Voor?

RDW logoAls je elke dag gebruik maakt van je auto dan zal je tijd vrij moeten maken voor een apk-keuring. Een apk-keuring moet op een werkdag gebeuren, want in het weekend kan de auto niet afgemeld worden bij de RDW. De RDW is in het weekend gesloten. Niet iedereen heeft de luxe als ik heb. Namelijk dat mijn broer de auto op apk punten kan checken en de volgende dag alleen nog moet afmelden waardoor de auto een minimale tijd weg is.

Als je voor de apk keuring naar een keuringsstation gaat dan wil je niet te lang hoeven wachten natuurlijk. Wij krijgen veel vragen omtrent de wachttijd omdat mensen de apk keuring moeten plannen rondom of tijdens hun werk. We geven hier meer info over de apk wachttijden en hoe je zelf de wachttijd kan verkorten door voorbereiding.

TIP! Voorkom het hele gedoe van de apk-plicht en zorg dat je de historie kent van de auto voordat je een auto koopt! Op kentekencheck.nl vind je een schat aan informatie over de auto. Je hebt alleen een kenteken nodig om alle gegevens gratis op te vragen.

Dus hoe lang duurt een apk-keuring en hoe bereid jij jezelf voor zodat de wachttijd minimaal is? Een apk-keuring duurt gemiddeld 45 minuten waarbij op veel keuringsstations de mogelijkheid is om te wachten op locatie. Maar er zijn manieren om de wachttijd te verkorten zoals vooraf benaderen van een keuringssation voor een afspraak in daluren of door zonder een afspraak te hebben van het dichtstbijzijnde keuringssation de wachtrij online te bekijken en zodoende snel kunt aanschuiven op een rustig tijdstip

Door de apk keuring voor te bereiden kun je de duur van de apk beperken en vergroot je de kans om zonder problemen (en hoge kosten) door de apk keuring te komen.

Voorbereiding en duur van de apk

Omdat een apk-keuring 30 minuten tot een uur duurt, en de keuring niet in het weekend uitgevoerd kan worden wil je niet dat de apk-keuring teveel tijd gaat kosten. Tevens moet je er rekening mee houden dat de auto door de RDW van een steekproefcontrole kan worden voorzien. Daarmee kan de apk-keuring tot 1,5 uur langer gaan duren!

De kans dat je met een steekproefcontrole te maken krijgt is niet groot maar is er wel. Want 3% van alle gekeurde auto´s ondergaat een steekproef door de RDW. Daarmee controleert de RDW op onregelmatigheden bij de desbetreffende keuringsstations of garage.

Een apk-keurmeester controleert de auto aan de hand van een lijst met keuringspunten. Je kunt je voorstellen dat wanneer verschillende punten problemen opleveren de apk langer kan duren of de auto zelfs afgekeurd kan worden… Hierin kun je zelf wat betekenen.

Als je weet waarop de apk-keurmeester controleert dan kun je zelf of iemand anders die in een garage werkt, de auto op deze punten even nalopen. De apk-keurmeester kan dan sneller door deze punten heen lopen.

 

Deze apk keuringseisen kun je zelf nalopen

Het voorbereiden van de apk kan je veel geld en tijd besparen. Er wordt op veel punten gecontroleerd waar jij zelf ook wat aan kant doen als deze niet goed functioneren of defect zijn. Een ruitenwisser bijvoorbeeld bestel je gemakkelijk online en kun je zelf monteren.

Hierbij een aantal zaken die je zelf kunt controleren of gezamenlijk met iemand anders zonder garage. Dit kan veel geld besparen en is niet ingewikkeld als je het eenmaal weet:

  1. Bandenspanning en profiel: dit is meestal het eerste waar een apk-keurmeester naar kijkt. Zijn de banden op spanning en vertonen deze geen verregaande slijtage of scheurtjes door uitdroging? Banden oppompen kun je voor een prikkie doen bij het dichtstbijzijnde benzinestation. Het profiel kun je controleren met een profieldieptemeter of de signalering op de banden indien aanwezig. Het profiel moet minimaal 1,6mm diep zijn over het gehele loopvlak.
  2. Controleer verlichting: check (samen met iemand) alle verlichtingen; voorlicht, achterlicht, remlicht, richtingaanwijzers en reflectoren. Check niet alleen kleur verlichting maar ook de lampen.
  3. Vloeistoffen controleren: controleer en vul indien nodig zelf bij: motorolie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, remvloeistof
  4. Remmen en remschijven: remweg mag niet te lang zijn en de remschijven moeten voldoende dik zijn. Als je ijzer op ijzer hoort bij het remmen is vervanging nodig.
  5. Dashboard functies controleren: alle meters, bedieningen en controlelampjes moeten werkend zijn.
  6. Deuren, ramen en spiegels: Alle deuren moeten goed sluitend zijn en ruiten en spiegels scheur en breukvrij. Niet alle ruitschade zal worden geaccepteerd bij de apk-keuring.
  7. Vergrendeling: alle sloten, scharnieren en deuren moeten goed werkend zijn.
  8. Stuurinrichting: Het stuur mag geen speling vertonen. Dit duidt op slijtage waardoor reparatie nodig zal zijn.
  9. Registratie: papieren en standen moeten op orde zijn

Als je al jaren bij dezelfde garage komt dan zal de garage gelijktijdig met de apk keuring een grote of kleine beurt uitvoeren. Dan is het goed te weten hoe lang een grote of kleine beurt duurt naast de apk-keuring.

Apk-keuring met grote beurt

Voor een apk-keuring met grote beurt moet je rekenen op een halve dag. De hele auto wordt op tal van punten bekeken en zal gemiddeld een halve dag duren. Wanneer een grote beurt nodig is zal afhankelijk zijn van de leeftijd, het merk en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Gemiddeld kun je er vanuit gaan dat om de 2 jaar of na 30.000 kilometer een grote beurt nodig zal zijn. Een grote beurt kost tussen 200 en 400 euro. Als er reparaties nodig zijn dan kom je al snel in de buurt van 700 a 1000 euro.

Apk-keuring met kleine beurt

Bij een kleine beurt zal men olie verversen, filters vervangen en diverse onderdelen smeren of (opnieuw) afstellen. Een kleine beurt  zal tussen de 30 en 60 minuten duren. Als ook gelijktijdig een apk-keuring is gepland dan kun je rekenen op ongeveer 1,5 uur voor de kleine beurt met apk-keuring.

Een kleine beurt is aan te raden na 1 jaar of 15.000 kilometer. De kosten voor een kleine beurt liggen tussen 100 en 150 euro. Als je het onderhoud gedeeltelijk zelf kunt doen bespaar je veel geld.

Een apk-keuring is een controle op minimale veiligheid op dat moment terwijl een kleine beurt een visuele controle is, gericht op onderdelen die de volgende beurt moeten halen.

Duur van de keuring bij afkeur

Als de auto is afgekeurd is het niet zo dat de auto op de garage moet blijven. Zolang de auto aan de apk-plicht voldoet mag je nog de weg op, mits dat verantwoord is natuurlijk.

Als de auto is afgekeurd moet opnieuw een afspraak gemaakt worden bij een RDW erkende garage of ander keuringsstation. Meestal is de duur van de tweede afspraak korter omdat er al eens naar de auto is gekeken. Houdt er echter wel reken mee dat een herkeuring een volledig nieuwe keuring is en alle punten opnieuw nagelopen zouden moeten worden. Het is dus beter om de herkeuring op de zelfde locatie te laten uitvoeren.

Let op dat je nadat de auto is afgekeurd en de vervaldatum is verlopen, er nog 2 maanden resteren om de auto van een apk goedkeuring te voorzien. Wil je de auto niet laten repareren of kun je geen afspraak plannen gedurende die 2 maanden? Dan is het beter om de auto te schorsen. Daarmee voorkom je een hoge boete voor het niet voldoen aan de apk-plicht.

Veelgestelde vragen

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina