Home » Overstappen » Auto op naam van iemand anders

Auto op naam van iemand anders

Als je een auto koopt moet de auto ook op naam worden gezet om officieel eigenaar te worden van de auto. Een auto op naam van iemand anders zetten betekent feitelijk dat iemand anders de eigenaar wordt van de auto.

Een autoverzekering op naam van iemand anders geeft problemen ten aanzien van de regelmatige bestuurder van de auto. De kentekenhouder is verplicht een WA - verzekering af te sluiten. De verzekeraar moet altijd juist geïnformeerd zijn over de regelmatige bestuurder. Wat zijn de mogelijkheden om de auto of autoverzekering op een andere naam te zetten?

Auto op naam zetten voor iemand anders bij verkoop

Een auto op naam van iemand anders zetten is niet slim, tenzij verkoop of partnersIs je auto verkocht? Dan zal de koper de auto op naam (=overschrijven) moeten zetten. Jij kan de auto niet op naam zetten voor iemand anders. De koper zal bij bij de overschrijving van de auto aanwezig moeten zijn.

De koper moet zelf aanwezig zijn bij het overschrijven van het kenteken op zijn naam. Daarvoor is wel een kentekenbewijs en overschrijvingsbewijs van de verkoper nodig. Je kunt de auto laten overschrijven bij een door de RDW erkende locatie zoals een RDW-keuringsstation, een RDW-balie, het kentekenloket of bij het postkantoor.

Nadat de koper de auto heeft overgeschreven op zijn naam geeft de medewerker van een door de RDW erkende locaties een vrijwaringsbewijs mee voor de verkoper.

De verkoper is daarmee niet meer verantwoordelijk voor de autoverzekering, wegenbelasting, APK-plicht en eventuele boetes. Deze verantwoordelijkheden gaan van de verkoper over naar de koper.

Autoverzekering op een andere naam zetten

Een autoverzekering op naam van iemand anders afsluiten is niet toegestaan. Dit kan alleen als de auto ook op naam wordt gezet van de persoon die de auto wil verzekeren. Alleen de nieuwe kentekenhouder kan een autoverzekering afsluiten.

Er zijn echter wel mogelijkheden ten aanzien van de regelmatige bestuurder van de auto. Ben je niet de officiële eigenaar van de auto? Dan kun jij je wel laten registeren als regelmatige bestuurder van de auto. Je bent dan hoofdgebruiker.

Als je niet de auto wilt overschrijven op je naam maar wel de regelmatige bestuurder bent dan kun je daarover afspraken maken met de verzekeraar.

Een auto op naam van je ouders, op naam van je partner of kind behoort wel tot de mogelijkheden maar is niet aan te raden. De regelmatige bestuurder bouwt dan geen schadevrije jaren op en de kentekenhouder zal schadevrije jaren verliezen bij schade en meer premie betalen.

Auto op naam van partner zetten

Soms zal een auto op naam zetten worden geweigerd. Lees meer over de oorzaken hiervan in onze blog over ´auto op naam geweigerd´. In de situatie van een geregistreerd partnerschap is het mogelijk om de autoverzekering op naam van je partner te zetten. Daarbij gelden twee voorwaarden:

1. jullie wonen op hetzelfde adres

2. de partner is de regelmatige bestuurder

De verzekeraar zal de premie baseren op leeftijd en schadevrije jaren van de partner die opgegeven is als hoofdbestuurder. De niet regelmatige bestuurder mag dus ook gebruik maken van de auto mits het gebruik minder frequent is dan die van de opgegeven regelmatige bestuurder.

Auto op naam van ouders zetten

Ben jij de regelmatige bestuurder en wil je de auto op naam van je ouders zetten? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor de hoogte van de premie en kans op verlies van schadevrije-jaren van je ouders.

De premie is immers gebaseerd op de hoofdgebruiker en voor jongeren geldt een fors hogere premie (opslag). Bij schade verliezen je ouders schade vrije jaren als jij met hun auto schade veroorzaakt. Jijzelf bouwt geen schadevrije jaren op.

Als ouders de auto op naam van kind zetten

Een auto is meestal te duur als je kind  een rijbewijs heeft gehaald. Meestal ontstaat dan het idee om een auto voor je kind te kopen en de auto op naam van je kind te verzekeren.

Echter komen we ook hier uit bij de regelmatige bestuurder als bepalende factor. Door uw kind aan de polis toe te voegen als hoofdbestuurder betaal je vaak (veel) meer premie. Bij schade verlies je schadevrije jaren.

Kortom: een autoverzekering op naam van iemand anders omwille van de premie autoverzekering is zinloos. Bepalend is de regelmatige bestuurder. Als na een ongeluk blijkt dat iemand anders de regelmatige bestuurder is zal de verzekeraar de uitgekeerde schade aan de tegenpartij op jou verhalen. Wel zijn er bepaalde instructies tussen partners onderling mogelijk, wat aanzienlijke premievoordelen kan opleveren.

Tweede auto op naam

Een auto overschrijven op een andere naam betekent soms dat iemand twee auto´s op naam krijgt. Dit is toegestaan. Sommige autoverzekeraars bieden korting aan als je twee auto´s verzekert. Dat kan via de tweede (gezins-)autoregeling. Via deze regeling kun je de tweede auto met korting verzekeren. Dit omdat de no-claim korting opgebouwd op de eerste auto ook toepasbaar is op de tweede auto. Wel moet je opnieuw schadevrije jaren opbouwen voor de tweede auto.

Veelgestelde vragen

Auto op naam? Autoverzekering afsluiten!

Met een auto op naam zal je een autoverzekering moeten afsluiten. Minimaal een WA - dekking is verplicht. Met een autoverzekering op jouw naam bouw je direct schadevrije jaren op en krijg je no-claimkorting op de premie.

Voor een nieuwe autoverzekering maak je het beste een vergelijking met onze vergelijkingsmodule. Wil je direct weten wat de best beoordeelde autoverzekeraars zijn? Check dan de pagina over de beste autoverzekering.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken