Kenteken Auto Overschrijven op Zaterdag: Kan dat wel?

Nadat je een auto hebt gekocht moet deze op naam gezet worden om juridisch ook eigenaar te worden van de auto. Dit doe je door de auto over te schrijven op jouw naam. Ook dan pas kun je de auto verzekeren. Waar en wanneer dat precies kan en wat je hiervoor nodig hebt laten we zien in deze blog.

Maar misschien wil je gewoon direct antwoord op de vraag of ´een kenteken overschrijven op zaterdag´ ook mogelijk is. Meestal koop je toch een auto op zaterdag of zondag en wil je dan direct of z.s.m. kunnen rijden in je nieuwe bolide!

Dus is het mogelijk een kenteken overschrijven op zaterdag? Een auto overschrijven op zaterdag via het kentekenloket of een POSTNL bij jouw in de buurt is gewoon mogelijk. Ook bij de Jumbo of Bruna kun je op zaterdag terecht omdat zij een POSTNL loket in hun winkel hebben. Op zondag is het niet overal mogelijk omdat dan veel winkels gesloten zijn. Dan kun je beter de auto online overschrijven.

Een kenteken overschrijven kan dus online of via een kentekenloket of PostNL kentekenloket. Zorg ervoor dat je de juiste documenten hebt en op de hoogte bent van de openingstijden. Meer informatie over locaties en wat je nodig hebt vind je in deze blog.

TIP! Auto overgeschreven? Je bent verplicht op de auto direct te verzekeren. Je auto direct verzekerd en direct geaccepteerd? Bekijk onze top verzekeraars!

Auto overschrijven op zaterdag: online of via kentekenloket in de buurt

Je kunt je auto overschrijven bij een (PostNL) kentekenloket of online. Wat je dan moet doen en meenemen om een auto over te schrijven op zaterdag beschrijven wij hieronder.

Overschrijven bij een kentekenloket op zaterdag

auto ferrari_overschrijven op zaterdagAls je een auto wilt overschrijven bij een kentekenloket of PostNL loket dan moet je goed voorbereid op pad gaan (bron). Om een auto te kunnen overschrijven gaan bij voorkeur koper en verkoper naar een kentekenloket of dichtstbijzijnde PostNL locatie om de auto over te schrijven. Kan dat ook op zaterdag? Ja, een auto overschrijven op zaterdag kan meestal gewoon. Vanwege het weekend check je wel eerst de openingstijden van de locatie waar je naartoe gaat.

Als koper van de auto heb je een Nederlands identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) nodig.

Als verkoper is een kentenkencard met tenaamstellingscode of indien je nog een papieren overschrijvingsbewijs hebt, de tenaamstellingsbewijs deel 1B en het overschrijvingsbewijs deel 2.

Via de website van kentekenloket.nl kun je het dichtstbijzijnde loket vinden. Of je gaat naar het dichtstbijzijnde PostNL punt (in Jumbo, Bruna of Primera) bijvoorbeeld.

Nadat de auto is overgeschreven op naam krijg je 2 tenaamstellingscodes:

  • Een tenaamstellingscode bij het overschrijven
  • Tenaamstellingscode achteraf via post evenals het kentekencard

Als verkoper krijg je na het overschrijving een vrijwaringsbewijs. Je bent hierna niet langer meer verantwoordelijk voor de verplichte autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en apk-keuring.

Auto online overschrijven op zaterdag

Je auto overschrijven op zaterdag kan altijd online, mits je geen papieren kentekenbewijs meer hebt maar een kentekencard. Er gelden wel aanvullende voorwaarden ten opzichte van een overschrijving bij een kentekenloket of PostNL punt.

Voor een online overschrijving van de auto op zaterdag is het niet nodig om de deur uit te gaan. Wel is het belangrijk dat het ´oude´ overschrijvingsbewijs is vervangen door een kentekencard.

Ten tweede moet je bezitten over een mobiele smartphone met een up-to-date Android besturingssysteem nl. versie 7.0 of hoger. Ook een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2 is een mogelijkheid. Deze telefoons hebben een NFC-reader waarmee een identiteitscheck uitgevoerd kan worden.

Auto online overschrijven op zaterdag, hoe werkt dat?

Om je identiteit als koper te bevestigen moet je een éénmalige identiteitscheck uitvoeren met de app van DigiD. Daarvoor heb je een mobiele telefoon nodig met de eerder genoemde vereisten.

Na de éénmalige identiteitscheck kun je het voertuig overschrijven en ontvang je een aantal emails waarbij de tweede mail de bevestiging is van de daadwerkelijke overschrijving en de derde mail(!) een link naar het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag bevatten (bron).

Tot slot kun je met je DigiD app via ´Mijn RDW´ bekijken of het voertuig daadwerkelijk op je naam staat. Je ontvangt per post het kentekenbewijs en deel 2 van de tenaamstellingscode.

Wanneer je een leaseauto op je naam zet dan ontvangt de leasemaatschappij de tenaamstellingscode en of het kenteken van de RDW.

Als je een auto wilt overschrijven op zaterdag dan kan dat dus online. Je hebt dan een kentekencard, tenaamstellingscode en een geldig ID nodig. Ook heb je toegang tot een mobiele telefoon met internetverbinding nodig.

Een auto overschrijven op zaterdag kan ook via een kentekenloket of Postnl loket bij jouw in de buurt. Een Postnl loket vind je tegenwoordig ook bij de Jumbo en in de Bruna. Zorg er ook nu weer voor dat je de juiste documenten bij de hand hebt.

Als de auto op naam staat moet je de auto direct verzekeren om de weg op te mogen.

Bij het overschrijven moet de koper verplicht aanwezig zijn. Na overschrijven ontvang je 2 documenten: een tenaamstelling document deel 1 en deel 2, en een vrijwaringsbewijs. De documenten ten aanzien van de tenaamstelling zijn voor de koper. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper.

Waar kun je een auto de buurt overschrijven op zaterdag?

Een auto overschrijven in de buurt kan bij een kentekenloket of PostNL locatie in de buurt. Zoek een locatie via kentekenloket.nl of PostNL kentekenloket in de buurt. Check vooraf de openingstijden op zaterdag.

Daarnaast kun je op zaterdag meestal ook terecht bij een supermarkt of boekhandel zoals de Jumbo, Bruna en Primera. Controleer vooraf de website, en openingstijden of de betreffende locatie dit aanbied.

Zorg ervoor dat je altijd de juiste documenten mee hebt zoals het kentekenbewijs, tenaamstellingscode en legitimatiebewijs. Als je nog het oude papieren kentekenbewijs hebt dan neem je die mee, maar ook het overschrijvingsbewijs en geldige legitimatie.

De koper van de auto moet verplicht aanwezig zijn bij het overschrijven in de buurt op locatie. De verkoper hoeft niet verplicht aanwezig te zijn.

Na het overschrijven ontvang je een vrijwaringsbewijs. Deze is voor de verkoper. Daarmee kan de verkoper bewijzen dat hij niet meer verplicht is voor de verzekering en apk-keuring van de auto.
Ook ontvang je een tenaamstellingscode, deze is voor de koper. Daarmee kan de koper bewijzen dat het voertuig legaal is gekocht en zijn/haar bezit is. Deze tenaamstellingscode is ook weer nodig als de koper de auto ooit weer verkoopt.

Auto overschrijven is direct verzekeren

Nadat een auto op naam is gezet ben je verplicht om de auto direct te verzekeren. Je auto direct verzekeren doe je door naar de volgende pagina te gaan. Klik op de blauwe button hieronder om de pagina hierover te bezoeken en direct de beste autoverzekering te kiezen zonder gedoe!

Veelgestelde vragen

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina