Home » Overstappen » Auto overschrijven op zondag

Kenteken Overschrijven Op Zondag

als je een auto hebt gekocht is deze nog niet van jou. je moet de auto ook nog overschrijven. Auto overschrijven op zondag kanEen auto kopen doe je meestal in het weekend. Je hebt dan rustig de tijd en kunt zonder druk een weloverwogen beslissing maken of je de auto koopt en wilt overschrijven op zondag.
Zodra de werkweek begint kun je weer met de auto naar werk of de kinderen bij de sportclub brengen.

In elk geval wil je meestal zo snel mogelijk weer de weg op kunnen. Daarvoor moet de auto wel op naam jouw naam gezet worden en verzekerd zijn.
Maar kan dat eigenlijk wel, je nieuwe auto overschrijven op zondag en daarna direct verzekeren? Je leest hieronder of dat mogelijk is en of je direct de weg op kunt.

Let Op! Koop je een andere auto? Doe dan ook direct de kentekencheck zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of doe dit nu alsnog zodat je meer inzicht hebt in je auto.

Waar kun je een auto laten overschrijven op zondag? Je auto laten overschrijven op zondag is mogelijk op een kentekenloket van PostNL dat zondag is geopend.
Want op zaterdagen en zondagen zijn de RDW-balies en erkende autobedrijven gesloten waardoor je bent aangewezen op een PostNL loket bij jouw in de buurt.
Het is aan te raden om de nieuwe auto eerst te verzekeren voordat je deze gaat overschrijven. Een autoverzekering afsluiten met terugwerkende kracht is niet aan te raden.  

Hieronder meer informatie over waar je een auto kunt overschrijven op zondag en waar juist niet en waar je dan rekening mee dient te houden.

Je auto overschrijven op zondag: hoe en waar kan dat?

Op werkdagen kun je jouw auto overschrijven op drie verschillende typen kentekenloketten. Dit kan namelijk op een RDW-balie, een PostNL locatie of bij autobedrijven die zijn aangesloten op Stichting Kentekenloket.

Een RDW-balie vind je binnen een RDW – keuringsstation op een van de RDW locaties, te weten het kantoor in Veendam of Zoetermeer. Openingstijden zijn op werkdagen van 08:00u tot 17:00u. Je kunt hier dus niet terecht op zaterdag of zondag.

Ook autobedrijven met een kentekenloket zijn niet geopend op zondag. Je kunt daar dus op een zondag niet terecht om je auto te laten overschrijven. Regelmatig zijn

Omdat RDW-locaties als de kentekenlokketten van Stichting Kentekenloket op zondag gesloten zijn ben je gebonden aan een PostNL kentekenloket.

Voor de openingstijden van een PostNL kentekenloket ga je naar de website van PostNL. Daar zoek je op plaats of op postcode de dichtstbijzijnde locatie dat zondag geopend is.

Kenteken overschrijven op zondag bij een kentekenloket

Ten eerste moet je rekening houden met afwijkende openingstijden op zondag. Daarnaast zorg je er altijd voor dat je de juiste documenten mee hebt. Anders is het overschrijven van een kenteken alsnog niet mogelijk, terwijl een kentekenloket bij jouw in de buurt wel open is op zondag…

Via de zoekfunctie op Post.nl kom je erachter dat je een auto kunt overschrijven op diverse locaties, zoals: Albert Heijn, Primera, De plus, Makro en DA Drogisterij.

Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de mogelijkheden bij jouw in de buurt. In elk geval bieden deze bedrijven het overschrijven van een kenteken op zondag wel aan. Echter, niet alle locaties zijn op zondag open dus check dit vooraf goed.

Er moet ook gezegd worden dat je op zaterdag een ruimere keuze tussen locaties hebt dan op zondag. Zondag is echt beperkt en hangt sterk af waar je woont. In een klein dorp zal de kans klein zijn dat je een auto kunt overschrijven op zondag.

Hoe werkt het overschrijven van een kenteken bij een PostNL kantoor?

Voor het overschrijven van een kenteken bij een PostNL kantoor vraag je de koper ten eerste om het kentekencard of de volledig tenaamstellingscode.  Bij oudere auto´s vraag je om een tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en overschrijvingsbewijs (deel 2) of kopie deel 3. Dit is afhankelijk van hoe oud de auto is.

Voertuigen met bouwjaar 1996 tot 2004 hebben nog een deel 2 en voertuigen met bouwjaar 1995 of later hebben een deel 3.

Vervolgens vertrek je met een geldig legitimatiebewijs naar een PostNL punt bij jouw in de buurt. Aldaar krijg je bij overschrijving het eerste deel van de tenaamstellingscode. Daarna krijg je deel 2 van de tenaamstellingscode en het kentekencard opgestuurd.

Tot slot krijg je een vrijwaringsbewijs. Deze is voor de oude eigenaar van het voertuig. Als verkoper overhandig je meestal pas de sleutels wanneer je het vrijwaringsbewijs in handen hebt.

Kenteken online overschrijven op zondag

Als er geen dichtstbijzijnde locatie is om op zondag je auto over te schrijven dan kun je er ook voor kiezen om dit online te doen. Wel is dit minder gemakkelijk dan het overschrijven op een postkantoor.

Het online overschrijven van een auto kan alleen als de verkoper een kentekencard heeft. Voor auto´s die nog een oude papieren kentekenbewijs hebben, moet het tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2) afgegeven worden.

Naast het kentekencard is ook de tenaamstellingscode en een geldig identiteitsbewijs nodig. Het overschrijven zelf doe je met de DigiD app op je mobiele telefoon.

De telefoon moet een Android smartphone versie 7.0 of hoger zijn, of kan een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2 zijn. Alleen deze telefoons hebben een NFC-chiplezer, dat nodig is om een identiteitscheck te doen.

Download de DigiD app via deze link

Stappenplan kenteken online overschrijven (op zondag)

Via de website van de RDW kun je precies zien wat je moet doen (en wat de voorwaarden zijn) om je auto online overschrijven. Om hier volledig te zijn melden wij hoe jij een auto online kunt overschrijven (ook op zondag) als koper.

  1. Vooraf doe je via de DigiD app een identiteitscheck zodat je daarna het voertuig kunt overschrijven op jouw naam. Op deze pagina van de RDW doe je een eenmalige identiteitscheck
  2. Het overschrijven van het kenteken op jouw naam doe je via een andere pagina op de site van de RDW. Gebruik daarvoor deze pagina
  3. Als het proces is afgerond ontvang je een aantal e-mails waarvan de tweede mail de bevestiging is van de overschrijving en de derde mail een link bevat naar het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsverslag met 1e deel tenaamstellingscode.
  4. Het kentekenbewijs en deel 2 van tenaamstellingscode ontvang je per post op de eerstvolgende dinsdag nadat je op zondag de auto hebt overgeschreven.
  5. Check ook even op Mijn RDW op de auto daadwerkelijk op jouw naam staat.

In geval van een leaseauto zal de leasemaatschappij het e.e.a. toegestuurd krijgen. Contact hen daarover.

Let op! Want met een papieren kentekenbewijs heb je geen andere keus dan het overschrijven van het kenteken bij een kentekenloket.

Wat zijn de voorwaarden om een auto op naam te kunnen zetten?

Niet iedereen kan zomaar een auto overschrijven op naam. Daarvoor gelden een aantal voorwaarden.

  1. Je bent minimaal 18 jaar of ouder
  2. Je staat ingeschreven bij een gemeente en woont hier ook
  3. Voor een overschrijving moet je zelf aanwezig zijn. Als je online een kenteken op naam zet dan moet je een identiteitscheck doen.
  4. Controleer bij de verkoper of het kentekenbewijs compleet is en of dit het laatst afgegeven kentekenbewijs is en of kentekencard en de tenaamstellingscode bij elkaar horen. Check dit hier op de site van de RDW

Je mag direct de weg op na overschrijven ook als je het kentekenbewijs nog niet binnen hebt. Pas na 14 dagen is dat verplicht. In het buitenland altijd verplicht.

Waar kun je overschrijven? Kentekenloket van PostNL of een kentekenloket van Kentekenloket BV. Check dichtstbijzijnde balies hier via de website van de RDW >>

Veelgestelde vragen

Andere auto? Vergelijk direct je autoverzekering!

Je autoverzekering afsluiten doe je bij voorkeur voordat je de auto gaat overschrijven en nadat de koop is afgerond en de auto is betaald. Want een auto met terugwerkende kracht verzekeren is om verschillende redenen niet aan te raden.

Nadat de auto ook is overgeschreven ben jij ook juridisch eigenaar van de auto. Daarna ben je verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Vergelijk alle WA verzekeringen via onze vergelijkingsmodule of ga direct naar de pagina met de best verkozen autoverzekeringen door de Consumentenbond.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken