Waarom zou je een kentekencheck doen? ( 5 redenen)

Voordat je een auto koopt óf verkoopt, is het verstandig om de gegevens van de auto op te vragen via een kentekencheck. Je voorkomt daarmee dat je de auto te duur koopt, of dat je een auto koopt zonder de historie van deze auto te kennen. Dit kan achteraf vervelende gevolgen hebben. Met een kentekencheck is voorkomen beter dan genezen…

In deze blog laten wij je de voordelen van een kentekencheck zien en wat je er precies mee kunt.

TIP! Als je een GRATIS kentekencheck wilt doen voor een schat aan informatie over de auto die je wilt kopen of inzicht wil hebben in actuele waarde en andere verwachtingen omtrent verkoop, doe dan zeker de GRATIS Kentekencheck>>

Dus waarom zou je een kentekencheck doen of hiervoor een kleine vergoeding betalen? Wel, een kentekencheck kan je een mislukte aankoop besparen! Want met een kentekencheck zie je informatie over het voertuig dat niet uit de optische staat van het voertuig valt af te lezen. Het is DE manier om verder te kijken dan wat je ziet of te horen krijgt van de verkoper! Daarmee check je of de auto 1) betrouwbaar is, 2) goed is onderhouden, 3) de achtergrond en 4) de actuele waarde en kosten waardoor je 5) een betere onderhandelingspositie hebt. Ook voor de verkoper van een occasion kunnen er voordelen zijn.

Verderop in deze blog ontdek je hoe je een kentekencheck doet, redenen om juist wel een kentekencheck te doen en welke gegevens je kunt achterhalen. Essentiële informatie als je een auto wilt kopen en een goede vergelijking wilt maken!

Auto kopen of verkopen? Doe eerst de kentekencheck!

Een kentekencheck voorafgaand aan het kopen van een auto is een goed idee. Want als je een auto op het oog hebt, wil je zoveel mogelijk informatie over deze auto hebben om een goede afweging te maken. Want een goed verkooppraatje of de optische staat van de auto kunnen een slechte auto alsnog verkoopbaar maken. En daar wil je niet voor vallen. Met de kentekencheck kijk je verder dan praatjes of wat niet met het blote oog is te zien.

Je kijkt daarbij onder andere naar de waarde van de auto afgezet tegen vergelijkbare auto´s op de markt. Of wat het schadeverleden van de auto is en of de kilometerstand betrouwbaar is. Allemaal zaken die in een kentekencheck rapport af te lezen zijn.

Ook als je jouw auto wilt verkopen kan een kentekencheck inzichten geven die je helpen een betere onderhandelingspositie te hebben op de automarkt. Hierbij is de actuele marktwaarde van de auto en het verwacht aantal dagen dat de auto te koop zal staan belangrijke gegevens voor eventueel geïnteresseerden. Garages kijken daar in elk geval wel naar.

Je wilt in elk geval een goede indicatie van de inruilwaarde zodat je weet wat een realistische verkoopprijs is of niet.

Maar wat is een kentekencheck precies?

Doordat we in Nederland een uniek kentekenregistratiesysteem hebben kunnen we via de database van het RDW voertuiggegevens opvragen. En zolang het voertuig in Nederland geregistreerd blijft, en daarmee hetzelfde kenteken behoudt, kun je veel waardevolle gegevens over de status van het voertuig opvragen uit de RDW database. Deze schat aan informatie geeft meer zekerheid en duidelijkheid bij de aankoop van een auto waarmee je veel ellende kan voorkomen. Te denken valt aan schadeverleden, diefstal of onjuiste kilometerstand. Je wilt in elk geval weten wat je koopt!

Redenen om een kentekencheck uit te voeren

We kennen verschillende redenen om een kentekencheck uit te voeren. Die redenen kunnen vanuit de koopzijde of verkoopzijde zijn ontstaan. We zullen een aantal belangrijke redenen noemen om niet laks en te zuinig te zijn bij de aankoop van je auto en toch eerst een kentekencheck te doen zodat je een betrouwbare auto koopt!

1.Betrouwbaarheid van de auto

Een kentekencheck geeft je informatie over signalen die kunnen duiden op fraude of oplichting. Een auto dat gestolen is (geweest), in het verleden ernstige schade heeft opgelopen of motorisch in veel slechtere staat is dan doet vermoeden kan je hiermee bespaart blijven.

Natuurlijk moet je altijd op je hoede zijn als je een tweedehands auto gaat kopen. Vooral bij een particuliere aankoop kun je maar beter twee keer nadenken en zelf vooraf goed onderzoek doen. Hoewel een kentekencheck in geval van schadehistorie en kilometerstand controle vaak wel geld kost is dat het meer dan waard. Zorg er verder voor dat je de auto grondig inspecteert en bijvoorbeeld iemand meeneemt die verstand van zaken heeft. Let in deze ook op of de auto niet een WOK-status heeft. Dit komt voornamelijk voor als een auto schade heeft opgelopen en daardoor opnieuw gekeurd moet worden.

Koop je een auto bij een autodealer? Dan kun je meestal wel uitgaan van een betrouwbare auto maar ook dan kun je ´teveel´ betalen. Bereid je goed voor en stel de juiste vragen.

2.Onderhoudsgeschiedenis van de auto

Vooral de onderhoudsgeschiedenis van de auto is een belangrijke factor in de betrouwbaarheid van de auto. Vraag of je de onderhoudsgeschiedenis mag inzien aan de hand van een serviceboekje. Hierin staat opgenomen wanneer de auto een kleine of grote beurt heeft gehad afgetekend en wel met dealerstempels.

Is het serviceboekje verloren gegaan? Vraag dan naar onderhoudsbonnen of neemt contact op met de garage waar de auto is onderhouden.

Verder is het belangrijk dat je het apk-keuringsrapport vergelijkt met de gegevens die kentekencheck aangeeft.

3.Het verleden van de auto (achtergrond en eigendomsgeschiedenis)

Belangrijk is te weten hoe er in het verleden is omgegaan met een auto, vooral als je een tweede hands auto gaat kopen. Je kent de reclame vast nog wel van Centraal Beheer….

Vraag je af of de auto is geïmporteerd, of als leaseauto dan wel als taxi is gebruikt. De achtergrond van de auto (en ook de eigenaar) zegt soms veel over hoe er met de auto is omgegaan. Leaserijders gaan over het algemeen wat rauwer om met een auto dan iemand die zelf een auto heeft gekocht.

Als een auto is geïmporteerd dan zal niet duidelijk zijn hoeveel eigenaren de auto echt heeft gehad. Want het aantal eigenaren is alleen bekend in de periode dat de auto op Nederlands kenteken staat. Als de historie aangeeft dat een tweedehands auto snel weer verkocht is dan geeft dat een slecht signaal af en moet je zeer kritisch zijn.

4.Waardebepaling (dagwaarde en kosten)

Bij de aankoop van de auto wil je een eerlijke prijs betalen. Een kentekencheck kan hierbij helpen. Via een kentekencheck kun je een waarderapport opvragen waarbij je inzicht krijgt in adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde en catalogusprijs.

Dit kun je afzetten tegen prijzen zoals te zien op bijvoorbeeld marktplaats voor vergelijkbare auto´s. Al met al kun je dan een goede inschatting maken over de waarde van de auto en daarmee je onderhandelingspositie verstevigen.

Ook bij de verkoop van je auto zou je via een kentekencheck meer inzicht kunnen krijgen in de huidige waarde van je auto. Natuurlijk kun je ook in deze situatie een prijsvergelijking doen via marktplaats.

5.Milieubelasting

Als je een auto koopt moet je tegenwoordig steeds meer rekening houden met het verbruik, de uitstoot en zuinigheid van de auto. Regels omtrent zuinigheidslabel en CO2 uitstoot zullen strenger worden. Het begint nu al met de milieuzones in grote steden.

Welke gegevens vind ik op een kentekencheck?

Met een RDW kentekencheck kun je o.a. de technische specificaties achterhalen van een voertuig. Dit is waardevolle informatie over de status van het voertuig. Een kentekencheck kun je helemaal gratis doen. Dat kan via deze website maar ook via de website van de RDW. Voor informatie over bijvoorbeeld kilometerstand of schadeverleden betaal je meestal wel een kleine vergoeding.

Of je nu via deze website of via de site van de RDW een kentekencheck wilt doen, alle gegevens komen uit de database van de RDW.

Op het RDW kentekenrapport vind je dus een schat aan informatie. Niet alleen technische specificaties maar veel meer essentiële informatie voor bijvoorbeeld de aankoop van een tweedehands auto. Denk hierbij aan apk & eigenarenhistorie, dagwaarde, juridische staat, controle kilometerstanden etc.

Hieronder een lijst met informatie te zien op het RDW kentekenrapport:

  • Basisgegevens auto: merk, model, bouwjaar, kleur en brandstof. Maar ook aantal eigenaren, apk vervaldatum, eerste registratie, laatste overschrijving en trekgegevens.
  • Juridische gegevens: is het voertuig gestolen (geweest), heeft het voertuig een WOK-melding en heeft de auto een WA-dekking.
  • Motor en milieu: inzicht in emissieklasse, motorvermogen, cilinders & cilinderinhoud, soort brandstof, info over CO2 uitstoot en het zuinigheidslabel.
  • Technisch: zoals aantal zitplaatsen, aantal assen en toegestane aslast en maximaal laadvermogen.
  • Fiscaal en economisch: catalogusprijs en motorrijtuigenbelasting, verbruik, maandelijkse kosten en BPM.

Voor de volledige informatie vraag je gewoon een gratis rapport op via kentekencheck.nl. Zij hebben directe verbinding met de RDW database en bieden daarom altijd actuele informatie. Navigeer heel gemakkelijk naar hun website door op de blauwe button op deze pagina te klikken.

De RDW is onder andere houder van de registers die betrekking hebben op voertuigen. Verder houdt de RDW toezicht op 1) toelating van voertuigen in Nederland en 2) op RDW-erkende bedrijven en 3) werkt zij samen met verzekeraars en justitie bij controles en fraude.

Met een RDW kentekencheck kun je alle informatie over het voertuig opvragen. Omdat het een  openbare database is mag geen privacy gevoelige informatie over personen getoond worden.

Hoe doe je een (gratis) kentekencheck?

Door op de blauwe button te klikken op deze pagina kun je een gratis kentekencheck doen. Je vult eenvoudig het kenteken van de auto in, en de website toont alle gratis beschikbare informatie op je scherm. Dit kan omdat in Nederland het voertuig is gekoppeld aan een uniek kenteken.

Als je meer informatie wilt over eigenarenhistorie, kilometerstand en schadeverleden dan betaal je daarvoor meestal een kleine vergoeding. Logisch, want hoe moeten de partijen hun website en systemen anders draaiende houden?

Via de gratis kentekencheck krijg je de mogelijkheid om deze gegevens op te vragen. Afhankelijk van hoeveel extra informatie je wilt betaal je hiervoor een vergoeding van een paar euro tot nog geen 20 euro! Die extra informatie kost je dus wel wat maar kan wel voor een hoop ellende behoeden! Want achteraf je geld proberen terug te krijgen levert veel stress op wat je gemakkelijk had kunnen voorkomen.

Wel goed om te weten dat het schadeverleden soms niet alle schades toont omdat het alleen schades betreft die gemeld zijn bij de verzekeraar. Blikschade of andere lichte schade – waarvan de eigenaar heeft besloten dit zelf te betalen – zal dus niet bekend zijn. Maar die informatie kun je wel verkrijgen door de auto grondig te bekijken voordat je tot koop overgaat.

Occasion kopen? Doe een kenteken check en vergelijk je verzekering

Het is nu wel duidelijk dat wanneer je een tweedehands auto wilt gaan kopen je een kentekencheck moet uitvoeren. Blijkt op grond van alle gegevens en een visuele beoordeling dat je tot aankoop van de auto wilt overgaan? Denk dan ook even aan je autoverzekering.

Via onze vergelijkingsmodule kun je eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Op basis van jouw wensen zal je overzichtelijk het resultaat van je zoekopdracht gepresenteerd krijgen en vind je altijd de beste autoverzekering die past bij jouw situatie. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-dekking te hebben. Navigeer via deze link naar onze vergelijkingsmodule >>

Veelgestelde vragen

Bronnen

ANWB.nl

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina