Hoe kan ik het bouwjaar van mijn auto terugvinden?

Het bouwjaar van de auto is een belangrijk gegeven voor de aankoop van een auto. Het bepaald onder andere de prijs en toekomstige kosten aan onderhoud. Maar hoe kun je het bouwjaar van de auto snel terugvinden? En wat kun je ermee?

De gratis tool RDW kentekencheck is één van de slimme manieren om snel het bouwjaar en vele andere gegevens terug te vinden. Druk op onderstaande blauwe button en vul vervolgens het kenteken van de auto in op de website van kentekencheck.nl.

TIP! Een eenvoudige manier om het bouwjaar van je auto te achterhalen? Gebruik de online kentekencheck om het bouwjaar en andere belangrijke informatie over de (jouw) auto te vinden!

Hoe en op welke manieren kun je snel het bouwjaar van een auto terugvinden? Het bouwjaar van een auto kun je terugvinden door online een kentekencheck of chassisnummercheck (bij import auto´s) uit te voeren. Daarnaast kun je offline het bouwjaar terugvinden door het bouwjaar af te lezen van je kentekencard of het voertuigbewijs deel IA. De samenstelling van het kenteken zelf kan ook een indicatie geven van het bouwjaar. Het bouwjaar kan soms verschillen van de tenaamstellingsdatum.  

In deze blog meer over het bouwjaar en de invloed daarvan op de dagwaarde van de auto.

Wil je direct het bouwjaar opvragen? Klik hierboven op de blauwe button en zie direct wat het bouwjaar van de auto is. Naast het bouwjaar krijg je nog een schat aan informatie over de auto, helemaal gratis…

4 manieren om het bouwjaar van de auto terug te vinden

Je kunt op verschillende manieren he bouwjaar van de auto achterhalen. We hebben al eerder een paar mogelijkheden benoemd en we zullen hier alle mogelijkheden uitgebreid bespreken.

  1. Het kentekenbewijs (kentekencard): hierop vind je ´datum eerste toelating´, en is het officiële document dat je krijgt als je de auto op jouw naam zet. Als een auto is geïmporteerd, dan heeft de datum eerste toelating te maken met de datum waarop de auto in Nederland op naam is gezet. Om het bouwjaar te achterhalen kun je dan beter een chassisnummercheck uitvoeren.
  2. Via een online kentekencheck: via deze website (door op een blauwe button te klikken) kun je navigeren naar een website waar je heel eenvoudig een kentekencheck kunt doen. Het enige wat je moet doen is je kenteken aldaar invullen en vervolgens krijg je gratis een schat aan informatie over de auto, waaronder dus het bouwjaar.
  3. Door het chassisnummer te checken: via een voertuigidentificatienummer (VIN) check kun je een grote hoeveelheid geschiedenis van de auto boven water krijgen waaronder eigenarenhistorie en schadehistorie. Meestal is schadehistorie uitgebreider dan bij een kentekencheck. Wij raden aan zowel een kentekencheck als chassisnummercheck te doen voordat je een tweedehands auto koopt. Vooral bij import auto´s is een chassisnummercheck geen overbodige luxe! Doe gratis een VIN check op de website van autoverleden.nl >>
  4. Kenteken geeft grove benadering van het bouwjaar: het kentekennummer geeft een grove benadering over het bouwjaar van de auto. De eerste letters van het kenteken geven een indicatie van het bouwjaar. De combinatie 99-xx-xx geeft aan dat de auto tussen 2000 en 2008 op kenteken gezet. Sinds 2019 is het kentekencombinatie x-999-xx voor personenauto´s.

Invloed bouwjaar op dagwaarde van de auto

sportauto_bouwjaar achterhalenHet bouwjaar op zich zegt niet zoveel over de staat van de auto. Een jong gebruikte leaseauto kan in slechtere staat verkeren (door de vele kilometers) dan een oudere auto dat minder kilometers heeft gelopen en niet als leaseauto is gebruikt… Tevens bepaalt de mate van onderhoud in welke staat de auto verkeerd en de te verwachten toekomstige onderhoudskosten. En jonge auto dat slecht is onderhouden kan in slechtere staat verkeren dan een oudere en goed onderhouden auto. Je snapt het punt wat we willen maken.

De waarde van een auto zegt eigenlijk pas iets wanneer ook het aantal gereden kilometers en de onderhoudshistorie bekend is. Op basis van bouwjaar, onderhoudshistorie en gereden kilometers kan al een goede schatting gemaakt worden van de dagwaarde.

Houdt er ook rekening mee dat de technologische vooruitgang snel gaat. Bij oudere auto´s zijn technologie, infotainmentsystemen (radio, navigatie etc.), zuinigheid en veiligheidsvoorzieningen minder geavanceerd dan bij jongere modellen. Door snelle vooruitgang zal de waarde  van oudere modellen ook sneller afnemen.

Bouwjaar en datum eerste toelating

Let op wanneer je het bouwjaar van je auto probeert te achterhalen. Want tussen de datum eerste toelating en het bouwjaar kan zomaar een aantal jaar verschil zitten. Hoewel dit uitzonderlijk is…

Wanneer een auto niet snel na productie wordt verkocht kan een verschil ontstaan. Denk maar eens aan de crisis van 2008 en de beelden van enorme parkeerplaatsen met onverkochte nieuwe auto´s. Of de toeleveringsproblemen voor specifieke onderdelen van de auto door het schaarser worden van (zeldzame) metalen.

Om de ware leeftijd van de auto te ontdekken kun je ook op zoek gaan naar de productiedatum van een aantal onderdelen. Daaraan kun je trouwens ook zien of een auto schade heeft gehad…

Je kunt bijvoorbeeld naar het label op de veiligheidsgordels kijken of aan de achterkant van het opbergbakje tussen de voorstoelen of aan de achterkant van een deksel aan de achterklep. Vraag eventueel je garage naar andere mogelijkheden.

Via het chassisnummer kun je ook een eind komen. Fabrikanten kunnen aan de hand van het chassisnummer precies zeggen waar en wanneer een auto is gebouwd.  Als een fabrikant die info niet wil geven kun je navraag doen bij een lokale dealer van jouw merk auto.

Maar over het algemeen kun je met een kentekencheck en chassisnummercheck het bouwjaar en andere belangrijke gegevens achterhalen.

Youngtimer regeling voor ondernemers

Een auto tussen 15 en 25 jaar heet een youngtimer. Een dergelijke auto heeft fiscale voordelen voor zzp´ers en mkb´ers. Want door een youngtimer te rijden kunnen zij gebruik maken van een verlaagde bijtelling.

Auto´s vallen standaard onder de 22% bijtelling over cataloguswaarde terwijl voor youngtimers het bijtellingspercentage op 35% van de dagwaarde ligt. Daarmee komt het maandbedrag vaak veel lager uit.

Er gelden wel een aantal voorwaarden o.a. dat de auto minimaal 15 jaar moet zijn en de auto zakelijk op naam staat. Daarnaast kun je de btw op de aankoopfactuur niet terugvorderen omdat je de auto tweedehands koopt en daarom een marge-auto is. Maar alsnog kan een youngtimer vanwege fiscale voordelen aantrekkelijk zijn voor ondernemers. Overleg dus ook even met je boekhouder!

Bouwjaar en autoverzekering

Om een autoverzekering af te sluiten is het bouwjaar een belangrijke gegeven. Voor oudere auto´s is de premie die je betaalt voor je autoverzekering meestal lager dan voor nieuwere modellen. Tenzij je een model koopt dat veel wordt gestolen.

Via onze vergelijkingsmodule kun je eenvoudig alle verzekeraars vergelijken. Via het kenteken worden direct alle gegevens van de auto opgehaald waaronder het bouwjaar. Vervolgens kun je eenvoudig je vergelijking starten. Vergelijkingsmodule gebruiken >>

OOK INTERESSANT:
BESTE AUTOVERZEKERING VAN HET JAAR>
AUTO DIRECT VERZEKEREN EN GEACCEPTEERD>

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina