Chassisnummer check: De Sleutel tot Autohistorie

Het chassisnummer is een uniek nummer dat is gekoppeld aan het kentekenbewijs. Meestal wordt het kenteken gebruikt om informatie over de auto op te zoeken maar daarvoor kan het chassisnummer ook dienen.

Welke informatie kun je op basis van een chassisnummer check vinden over de auto en hoe belangrijk is een chassisnummer check voor de aankoop van bijvoorbeeld een tweedehands auto en het voorkomen van fraude? Op deze en andere vragen vind je een antwoord in deze blog.

TIP! Sta je op het punt een tweedehands auto te kopen, of te importeren uit he buitenland? Doe dan een chassisnummer check om de betrouwbaarheid van het voertuig vast te stellen!

remsysteem auto controleren
remsysteem auto checken

Met het chassisnummer kun je toegang krijgen tot een schat aan voertuighistorie. Welke informatie kun je met een chassisnummer check blootleggen zodat je daarmee een betrouwbare auto koopt en niet te maken krijgt met fraude (van bijv. tellerstand of schadeverleden)? Door een chassisnummercheck is essentiële voertuighistorie te achterhalen waarbij tevens de betrouwbaarheid en functionaliteit van de auto in kaart gebracht kan worden met een aantal belangrijke gegevens zoals:

 • kilometerstand
 • schadeverleden
 • diefstal
 • betrokkenheid bij een ongeval
 • registratie als zijnde sloopauto
 • identificatie van belangrijke onderdelen (remsysteem, motor, transmissie)
 • identificatie van de auto door fabrikant (i.v.m. terugroepacties)

Identificatie van onderdelen is belangrijk voor een garage om goed onderhoud te kunnen plegen, maar ook de juiste onderdelen te kunnen bestellen. Identificatie voor een fabrikant kan belangrijk zijn i.v.m. terugroepacties bij een technische storing of productiefout.  

Het chassisnummer is dus belangrijk identificatiemiddel van een voertuig. Maar waar kun je het chassisnummer vinden en waarom is een chassisnummer check belangrijk bij de aankoop van een auto?

Chassisnummer vinden, hoe doe ik dat?

Voordat je het chassisnummer kunt checken zal je deze moeten kunnen vinden en weten hoe dit nummer is opgebouwd nietwaar?

Het chassisnummer bestaat uit 17 cijfers en letters. Deze zijn opgedeeld in drie groepen: 1e groep letters geeft aan in welk land en door welke fabrikant de auto is geproduceerd. 2e groep cijfers en letters geven technische specificaties weer van de auto en de 3e groep cijfers stelt het serienummer voor waarbij de laatste 4 cijfers de meldcode van de auto voorstellen.

Het chassisnummer is te vinden onder de motorkap, op het frame aan de bestuurderskant of op de vooruit boven het dashboard aan de bestuurderskant. Ook kun je het chassisnummer vinden in het onderhoudsboekje of op de achterkant van het kentekencard.

Zorg ervoor dat het chassisnummer op de auto in overeenstemming is met het chassisnummer op het kentekencard. Je weet dan zeker dat het om de auto gaat die je koopt. Op een later moment is dit nummer ook belangrijk omdat het laatste deel van het chassisnummer (meldcode) vereist is voor de aanvraag van een autoverzekering.

Tot slot moet je weten dat het chassisnummer is gekoppeld aan het kentekenbewijs. Dus voor de aankoop van een tweedehands auto heb je in principe geen chassisnummer nodig.

Waarom het chassisnummer natrekken?

Met een chassisnummer check via autoverleden kun je het schadeverleden, vorige eigenaren, kilometerstand en dagwaarde van de auto opvragen.

Autoverleden.nl heeft een unieke combinatie tussen kenteken en chassisnummer check. Zij bieden een kentekencheck aan, maar als blijkt dat de auto is geïmporteerd dan krijg je de mogelijkheid om ook een chassisnummer check uit te voeren. Check ook onze uitgebreide blog over kenteken natrekken hier>

Import auto´s zijn lastig te controleren omdat met het invoeren van de auto een nieuwe kenteken wordt uitgegeven waardoor de historie van de auto niet meer te herleiden is. Hier weten fraudeurs handig gebruik van te maken en daarmee de waarde van een occasion flink op te schroeven.

Als een auto in het verleden schade heeft opgelopen hoeft dat geen probleem te zijn als de reparatie vakkundig is gerepareerd. Als dat niet zo is ontstaat er extra slijtage wat weer extra kosten met zich mee brengt.

Verder is de NAP check belangrijk omdat teller fraude nog heel vaak voorkomt. 5% van de Nederlandse auto´s heeft te maken met tellerfraude terwijl dit bij import auto´s nog altijd zo´n 8 keer (!) hoger ligt.

Doe dus altijd een NAP check en schadeverleden check voordat je een occasion koopt! Het meest uitgebreide rapport vind je bij autoverleden.nl

Chassisnummer check: ontdek fraude vroegtijdig

Als je een auto koopt check je niet alleen het kenteken maar ook het chassisnummer van de auto. Hiermee kun je tellerfraude en mogelijk onvakkundig gerepareerde schades ontdekken.

Tellerfraude komt nog steeds veel voor. Tellerstand wordt teruggedraaid om de auto tegen een gunstige prijs te verkopen, terwijl in werkelijkheid de auto op basis van het aantal gereden kilometers minder waard is. Maar liefst 40% van alle ingevoerde auto´s heeft een teruggedraaide tellerstand!

Wat betreft autoschade moet je weten dat de helft van de schades waarschijnlijk niet gemeldt zijn omdat het bij kleine schades voordeliger is de reparatie zelf te betalen en niet te melden. Dit gaat immers ten koste van de no-claim korting.

Omdat veel schades niet gemeld worden blijven deze ´onder de radar´ waardoor ermee geknoeid kan worden. Dit wil zeggen, tegen minimale kosten repareren en tegen een goede prijs willen doorverkopen. De prijs is dan hoofdzakelijk afhankelijk van inkoopprijs, reparatiekosten en kilometerstand. Deze factoren zal de inkoper willen optimaliseren voor een zo gunstig mogelijke verkoopprijs…

Vraag dus altijd naar het schadeverleden van de auto EN doe een autoverleden.nl kentekencheck of chassisnummer check!

Het Autoverleden.nl schaderapport is uniek in Nederland en daarbuiten omdat het kenteken vanaf eerste uitgifte verbonden tot aan sloop of export verbonden blijft aan de auto. Dit is nergens anders in Europa het geval. In Duitsland en België is het kenteken persoonsgebonden en daarom onmogelijk om een kentekencheck te doen.

Chassisnummer check import auto

Voor auto´s uit het buitenland kun je het beste een chassisnummer check uitvoeren. Dit omdat bij import de auto een nieuw kenteken krijgt en daardoor het schadeverleden en andere voertuighistorie niet meer gekoppeld is aan het kenteken.

Via autoverleden kun je nu informatie opvragen van voertuigen uit de EU en de USA. Je kunt een check doen voor geimporteerde voertuigen of auto´s die in het buitenland te koop staan.

Als je een historisch voertuigrapport opvraagt dan krijg je inzicht in:

 • schadeverleden
 • kilometerstand
 • foto´s van schade (als die er zijn)
 • informatie over vorige eigenaren (als dit beschikbaar is)

Met de chassisnummer check (of kenteken check) van autoverleden.nl kun je natrekken of een voertuig in het buitenland schade heeft gehad. Want juist auto´s die een zware schade hebben gehad in het buitenland worden hier te koop aangeboden. Waarbij ook de kilometerstand is teruggedraaid…

Als het chassisnummer onbekend is kun je ook een kentekencheck uitvoeren…    

Autoverleden.nl checkt voor jouw de gegevens al sinds 2007 en biedt uitgebreide rapportage voor Nederlandse en dus ook voor buitenlandse auto´s. klik op de blauwe button hierboven en check de auto!

Auto kopen of importeren? Check schadeverleden en je verzekering!

Voordat je een andere occasion (tweedehands auto) koopt, doe je er verstandig aan om een kentekencheck of chassisnummer check te doen. Daarmee kun je veel toekomstige problemen voor zijn. Auto rijden is duur en je wilt niet dat je periodiek te maken krijgt me hoge onderhoudskosten doordat je een auto kocht die in werkelijkheid meer kilometers heeft gereden of verborgen schades heeft die niet zijn opgemerkt. Doe ook altijd een grondige check tijdens de bezichtiging en vraag naar het schadeverleden van de auto.

Een auto gekocht? Zorg daarna dat je goed verzekerd de weg op gaat. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-dekking te hebben op je autoverzekering. Een autoverzekering afsluiten doe je heel gemakkelijk via deze website!

AUTO DIRECT VERZEKEREN >>
CHECK BESTE AUTOVERZEKERING >

 

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina