Eigenaar van een auto achterhalen via het kenteken, kan dat?

Er zijn situaties denkbaar waarbij je de eigenaar van een auto zou willen achterhalen. Bijvoorbeeld bij doorrijden na een ongeval, overlast of fraude dan wel oplichting. Maar in Nederland hebben we ook te maken met een strenge privacy wetgeving waardoor persoonlijke gegevens niet zomaar openbaar staan.

Wat kun je doen – in het kader van de wetgeving – om indien nodig toch de eigenaar van een voertuig te achterhalen zodat je bijvoorbeeld verhaal kan halen en of een schade kunt claimen?

TIP! Doe een gratis kentekencheck en kom zo meer te weten over de technische specificaties en historie van de auto, waaronder eigenaren historie!

Dus kun je de eigenaar van een auto achterhalen via het kenteken? Voor particulieren is het niet mogelijk om de eigenaar van een auto te achterhalen via een kenteken check. Persoonlijke gegevens moeten vanwege privacy wetgeving zijn afgeschermd en mogen daarom niet openbaar toegankelijk zijn. Bij overlast, een ongeval, diefstal of oplichting kun je beroep doen op een orgaan van de Nederlandse overheid (politie, belastingdienst of BOA) of de verzekeraar. Zij zijn wel bevoegd via het kenteken en haar IT systemen de eigenaar van het voertuig te achterhalen als daartoe voldoende bewezen feitelijke en gegronde redenen zijn.   

Ben je in een situatie verzeild geraakt waarbij er geen tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden? Dan raden wij aan altijd aangifte te doen bij de politie. Zij kunnen via het kenteken de eigenaar van een voertuig achterhalen. Daarom is het belangrijk om altijd het kenteken te noteren of ooggetuigen te vragen of zij het kenteken hebben gezien.

Wanneer gaan instanties de eigenaar via het kenteken achterhalen?

De eigenaar achterhalen via het kenteken is voor een individu of andere automobilist niet mogelijk. Maar voor een overheidsinstantie is dat wel mogelijk. Zij kan voor officiële doeleinden via het kenteken de eigenaar van een auto achterhalen.

Bij diefstal zal de politie de eigenaar op de hoogte stellen als de auto is gevonden. Bij overlast moet de politie de eigenaar van de auto kunnen aanspreken op zijn/haar gedrag. En bij doorrijden na een ongeval moet de eigenaar via het kenteken achterhaald worden om de schade te kunnen verhalen op zijn/haar autoverzekering. Een overheidsinstantie treedt hier op als mediator en zal zorgen dat beide partijen aan haar rechten / plichten zullen voldoen.

Eigenaar achterhalen zonder politie?

Wil je geen aangifte doen bij de politie? Dan zijn er andere mogelijkheden om de eigenaar van de auto te achterhalen.

Ten eerste zou je zelf op zoek kunnen gaan door internetdetective te gaan spelen… Als de auto is gestolen kun je bijvoorbeeld het kenteken opzoeken op marktplaats of via Google. Misschien kom je zo achter de huidige eigenaar of weet je waar de auto zich op dit moment bevindt. Maar we achten de kans klein dat je de eigenaar van de auto op deze manier gaat vinden.

Ten tweede kun je via de website van de RDW (bron) vragen om de persoonsgegevens van de houder/eigenaar van een auto. Daarvoor moet je bij de klantenservice informeren wat de omstandigheden zijn (in de periode) waarin je de eigenaar van de auto wilt weten. Vervolgens ga je schriftelijk een verzoek doen en maak je een vergoeding over naar de RDW van 9,20 euro. Let op dat de RDW ook uw gegevens aan de tegenpartij zal geven als zij akkoord gaan om haar gegevens te delen.

Als het betreffende voertuig op naam van een rechtspersoon staat dan geldt geen privacy wetgeving en krijg je binnen 5 dagen die gegevens toegestuurd.

Let op dat je zonder aangifte bij de politie geen schadevergoeding krijgt uitgekeerd van de verzekeraar. Want om schade uitgekeerd te krijgen moet je altijd eerst aangifte bij de politie gedaan hebben. Daarna kun je naar de verzekeraar om de schade te melden.

Vorige eigenaar auto achterhalen

De gegevens van de huidige eigenaar zijn niet te achterhalen. Maar zijn de gegevens van de vorige eigenaar wel te achterhalen? Goede vraag.

Niet de gegevens maar het aantal vorige eigenaren is (gratis) te achterhalen. Dit kun je doen via deze website door een kentekencheck te doen. Het aantal vorige eigenaren kan ook een indicatie geven van de staat van de auto. Want wat zou de reden zijn dat de auto zo vaak (en recent nog) van eigenaar is gewisseld? Meestal houden mensen voor langere tijd een auto aan…

Via een kenteken check kun je al veel over de auto te weten komen; van technische specificaties tot inderdaad het aantal vorige eigenaren.

Hoe achterhaal je dan hoeveel eigenaren een auto heeft gehad?

1.Klik hierboven op de blauwe button voor een kentekencheck
2.Voer het kenteken in op de website waar je naartoe bent geleid
3.Vraag het gratis rapport op
4.Zoek naar eigenarenhistorie en vraag dit rapport op
5.Bekijk het uitgebreide rapport over eigenarenhistorie

Met een kentekencheck eigenaren zie je hoeveel zakelijke en particuliere eigenaren de auto heeft gehad. Het aantal zakelijke eigenaren geldt pas vanaf de eerste tenaamstelling omdat je een nieuwe auto altijd zakelijk koopt. Als jij dan als particulier een nieuwe auto koopt dan is dat de eerste tenaamstelling.

Waarom kentekencheck eigenaren doen?

Een kentekencheck eigenaren geeft meer inzicht in de auto dan alleen het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad. Je komt namelijk meer te weten over de voertuighistorie en opbouw van kilometerstand.

Want wat betreft voertuighistorie kom je meer te weten over de geschiedenis van de auto. Een relatief hoog aantal eigenaren kan duiden op mogelijke onderhoudsproblemen of slijtage van de auto. Of zelfs (verborgen) schade waar men dan pas later (te laat) achter komt, en dan de auto snel weer van de hand wil doen. Ga met de verkoper in gesprek over de staat van de auto en stel kritische vragen. Bekijk de auto goed of neem iemand mee die verstand heeft van auto´s.

Het aantal voorgaande eigenaren in relatie tot de kilometerstand kan een interessant beeld opleveren. Door het frequent wisselen van eigenaar zie je geen constant beeld van het aantal gereden kilometers per jaar waardoor het je aan de indruk kan ontglippen dat er door het frequent wisselen van eigenaar misschien overmatig veel kilometers gereden zijn. Check dit bij vergelijkbare auto´s op basis van ouderdom, merk en type.

Op basis van de laatste tenaamstelling kom je er ook achter of de huidige verkoper wel echt de eigenaar is van de auto en dus bevoegd is om de auto te verkopen. Check dit ook door kritische vragen te stellen over de leeftijd van de auto en hoe lang de auto bij de eigenaar in bezit is.

Wat kun je precies vinden in het eigenarenrapport?
-type eigenaar
-periode dat voertuig op naam van persoon of bedrijf stond
-aantal dagen dat voertuig in bezit is geweest
-het aantal eigenaren dat het voertuig heeft gehad

Interessant aan het eigenaren rapport is dat het in in elk geval een deel van het verhaal verteld over de auto. Mensen die tevreden zijn met een auto gaan niet snel van auto veranderen. Ook is interessant om na te gaan of de auto zakelijk dan wel privé was geregistreerd. Als de auto al eens kort zakelijk is geregistreerd dan zou het kunnen zijn dat de auto voor korte duur als pakezel is gebruikt. Wees dan kritisch!

Want iedere nieuwe auto in Nederland krijgt een kenteken via het RDW waarbij de (nieuwe) eigenaar steeds wordt geregistreerd bij de RDW en of het om een zakelijke dan wel privé registratie ging. Dit is belangrijke informatie om de historie en de actuele waarde van de auto te bepalen in combinatie met optische beoordeling.

Eigenaar auto achterhalen via chassisnummer, kan dat?

Via het kenteken zijn geen gegevens van de auto eigenaar op te vragen. De slimme mensen onder ons zullen zich misschien al hebben afgevraagd of dat met het chassisnummer die gegevens wel te achterhalen zijn.

Als je het chassisnummer hebt dan kun je daarmee bij de RDW naam en adres van de auto eigenaar te zien krijgen. Ook kun je met dit nummer bij een garage of dealer nagaan wie de eigenaar is. Ook de verzekeraar zou de eigenaar kunnen achterhalen maar dan moet je daarvoor wel een geldige reden hebben.

In de praktijk zal je meestal geen chassisnummer hebben als je ook geen kenteken hebt en dus zou je altijd het kenteken moeten onthouden bij strafbare feiten zoals doorrijden na een ongeval, overlast, fraude etc. om zodoende daarmee de politie te informeren met een aangifte.

Is de kentekenhouder ook eigenaar van de auto?

Stel dat je met je partner op hetzelfde adres woont en je partner een auto voor je koopt waarin jij gaat rijden terwijl je partner de eigenaar blijft. Dan is het mogelijk om de tenaamstelling te wijzigen zonder dat het eigendom van de auto wijzigt. Daarbij rekening houdend dat voor derden het rechtsvermoeden bestaat dat de kentekenhouder ook de eigenaar van de auto is. Daaruit voortvloeiend is het belangrijk om de eigendomssituatie te laten vastleggen in een overeenkomst/akte.

Voordeel van een tenaamstellingswijziging is dat de regelmatige bestuurder dan eventuele boetes en motorrijtuigenbelasting persoonlijk per post krijgt.

Ten aanzien van de verzekering lijkt er geen probleem omdat beide op hetzelfde adres wonen. In alle andere gevallen zal de verzekeraar als voorwaarde stellen dat de verzekeringsnemer ook kentekenhouder van het voertuig is.

Nieuwe auto kopen? Check kenteken en je verzekering!

Als je een nieuwe auto wilt gaan kopen is het belangrijk om de historie van de auto grondig te checken. Voor een uitgebreide schaderapport ga je naar autoverleden.nl>>

Voor een uitgebreid rapport over de historie van de auto met technische specificaties doe je een kentekencheck via een blauwe button op deze pagina.

Auto gekocht? Bekijk dan of je verzekering goedkoper kan en maak gebruik van onze vergelijkingsmodule! Volg deze link om naar onze vergelijkingsmodule te gaan>> !

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina