Gestolen Auto Check: Voorkom problemen bij aankoop auto

Volgens het onderzoeksbureau CBS werden in 2023 maar liefst 6055 auto´s als gestolen geregistreerd. Diefstal uit/vanuit personenauto´s werd 43.655 keer gerapporteerd. Als je een tweedehands auto koopt via een online platform of van een particulier dan bestaat de kans dat de auto is gestolen.

Via een kentekencheck kun je met een gratis tool checken of de auto niet geregistreerd staat als gestolen. Dit noemen we ook wel een gestolen auto check. Klik op de blauwe knop hieronder. Het enige wat je moet doen is je kenteken in te vullen en je krijgt vervolgens een schat aan informatie over je auto. Na het lezen van deze blog weet je zeker dat je geen gestolen auto koopt en hoe je dat controleert.

Doe de gratis kenteken check en ontdek of de auto gestolen is (geweest). Daarnaast vind je nog veel meer informatie in het kentekenrapport o.a. apk-historie, schadehistorie en eigenarenhistorie.

Hoe voorkom je dat je een gestolen auto koopt? Voorkom de aankoop van een gestolen auto door een ´gestolen auto check´ (Nationale Auto Pas (NAP) check) te doen waarbij realtime gegevens uit de database van politie en de RDW worden geraadpleegd met inzicht in de status van de auto. De gestolen auto check is onderdeel van de kentekencheck en is een essentieel onderdeel van het koopproces. Daarnaast dien je zelf ook controle op diefstal uit te voeren zoals het controleren van het chassisnummer (chassisnummercheck) en het registratie/overschrijvingsbewijs.

Wat is een gestolen auto check?

auto inbraak_gestolen-auto-checkMet een gratis tool kun je de gestolen auto check doen. Je klikt hierboven op de blauwe knop en je kunt gratis een kentekencheck, waarbij de NAP check daarvan onderdeel is.

Deze gratis tool staat in verbinding met de database van de RDW en overheidsinstanties (zoals politie) waardoor je direct realtime data kunt opvragen over de auto. Denk aan bouwjaar, vermogen, apk-historie en eigenarenhistorie. En dus ook of een auto geregistreerd staat als gestolen (of dat is geweest).

De gestolen auto check (NAP check) is onderdeel van het kentekenrapport, boordevol gratis essentiële informatie over de  auto. Met een kentekencheck krijg je een overzicht van de belangrijke kengetallen en cijfers over de auto. Goed om te weten dat een NAP check geen garantie biedt dat het voertuig niet is gestolen. Want gegevens moet verwerkt worden en voertuigen worden niet altijd direct als vermist opgegeven... Voer daarom zelf meerdere controles uit zodat er geen toeval meer kan bestaan over de status van de auto. Doe dus ook een chassisnummer check.

Je doet een kentekencheck door hierboven op de blauwe button te klikken en vervolgens je kenteken te gebruiken om het voertuigrapport op te vragen met o.a. een vermelding of het voertuig gestolen is (geweest).

Het beste doe je ook direct een chassisnummer (VIN-nummer) check. Je controleert daarbij op diefstal in binnen- en buitenland en krijgt een volledig inzicht in de schade geschiedenis van het voertuig. Ook als het voertuig uit het buitenland komt.

De gestolen auto check is onderdeel van het kentekencheck rapport en voert controle uit op alle in Nederland geregistreerde auto´s. Daarom is het niet mogelijk om auto´s uit het buitenland (import auto) te controleren of deze als gestolen staat geregistreerd.

Gestolen auto check op buitenlands kenteken?

Wil je een buitenlandse auto kopen? Dan kun je met een gestolen auto check niet nagaan of deze als gestolen is geregistreerd. De gratis kentekencheck tool kun je alleen toepassen op in Nederland geregistreerde auto´s.

Of een buitenlandse auto is gestolen kun je nagaan middels anders (gratis) tools. Je kunt dan beter een chassisnummer check doen via autoverleden.nl. Zij bieden een gratis tool aan (navigeer via het menu op hun website naar ´check buitenland´). Je kunt dan schades Europa natrekken door het chassisnummer in te voeren. Bij deze partij kun je trouwens ook een kentekencheck doen.

Daarnaast kun je keuringsrapporten opvragen en garages of autoriteiten in het buitenland benaderen en navraag doen over de historie van de auto.

Wil je een auto uit Duitsland kopen of importeren? Bekijk dan ook even onze blog over Nederlands vs Duits kentekencheck. Er zijn namelijk grote verschillen tussen het registratiesysteem in Duitsland of in Nederland. Als een auto kort geleden in Nederland is ingevoerd dan mis je de historie vanuit het buitenland. Je kunt dan beter een chassisnummer check doen zodat je schadehistorie uit buitenland kunt inzien en registratie van diefstal kunt uitsluiten. Want het komt nog steeds veel voor dat gestolen auto´s uit het buitenland in Nederland onder een vals kenteken worden verkocht.

Hoe kun je zien of een auto is gestolen?

Bepaalde merken staan erom bekend om vaker gestolen te worden. De modellen Toyota RAV 4, Volkswagen Golf en Polo, Toyota Auris, Fiat 500, Mazda CX-5, Ford Focus en BMW-3 serie zijn de afgelopen jaren relatief vaak gestolen. Blijf dus extra alert als je particulier een auto koopt. Ook als je via een garagebedrijf koopt is het raadzaam een grondige check te doen. En weet dat de autoverzekering relatief duur is voor deze modellen.

Het kentekenregister bevat belangrijke informatie omtrent gestolen auto´s. Door via deze pagina op de blauwe button te klikken kun je een kentekencheck doen. De opgevraagde informatie komt rechtstreeks van de RDW en politie.

Daarnaast doe je via autoverleden.nl een chassisnummer check om extra informatie boven water te krijgen over schadehistorie en diefstal omtrent buitenlandse auto´s. Of auto´s die kort geleden zijn geregistreerd in Nederland waardoor  de historie uit het buitenland niet meer zichtbaar is.

Wanneer ben je verzekerd tegen diefstal van een auto?

In Nederland is een WA-dekking voor je auto verplicht. Daarnaast heb je de keuze uit een WA + Beperkt Casco of een Allrisk verzekering.

Een WA-dekking dekt schade die je met jouw voertuig bij anderen veroorzaakt. Dit is de goedkoopste basisdekking.

Met een WA+Beperkt Casco ben je niet alleen gedekt voor schade aan anderen maar ook bepaalde schades aan de eigen auto; onder andere schade door brand, diefstal of storm.

Een allrisk dekking geeft dekking bijna alle schades aan anderen, maar ook die jij zelf hebt veroorzaakt. Ook met een allrisk dekking ben je verzekerd voor diefstal.

Ontdek de best passende verzekering door gebruik te maken van onze vergelijkingsmodule>>

Veelgestelde vragen

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina