Voordeel Van Het Grijs Kenteken Verdwijnt. En Dit Is Waarom...

Het grijs kenteken is interessant voor ondernemers. Het grijs kenteken biedt financiële voordelen maar er gelden wel strikte voorwaarden.

Door de energietransitie zal dit voordeel langzaam gaan verdwijnen. Daardoor zullen ondernemers veel meer geld kwijt zijn voor de aankoop van een auto en de wegenbelasting. In deze blog de belangrijke informatie over het grijs kenteken en de toekomst ervan.

De grijskentekenregeling voor ondernemers heeft financiële voordelen. Maar wat gaat er de komende jaren veranderen? Vanaf 2024 zal de BPM-vrijstelling/grijskentekenregeling in stappen gaan verdwijnen. Hiermee wil de overheid de elektrificatie van het bedrijfswagenpark bespoedigen richting 2030. Tussen 2024 en 2026 gaat de regeling in drie stappen afgebouwd worden. Vanaf 2024 betaal je ook BPM over de aankoop van een tweedehands bedrijfswagen jonger dan 5 jaar. Voor emissievrije bedrijfswagen zal de BPM-vrijstelling blijven bestaan.

In deze blog meer over het grijs kenteken, wat er gaat veranderen en wat jij kunt doen om voorbereid te zijn.

TIP! Via een kentekencheck kom je alles te weten over een bestelauto of andere zakelijke auto. Onder kun je het bpm bedrag berekenen voor je auto. Klik op de blauwe button.

Voordelen van het grijs kenteken

grijs kentekenOm een grijs kenteken te mogen voeren moet je een btw-nummer hebben en moet de auto minimaal 10% zakelijk gebruikt worden. Daarmee is er dus vooral voordeel te behalen voor ondernemers. Wel gelden er strikte eisen vanuit de belastingdienst.

Wat zijn die financiële of fiscalen voordelen dan?

Normaal moet BPM afgedragen worden op de aankoop van een nieuwe auto of import uit het buitenland (bijvoorbeeld Duitsland).  De stelregel vanuit de overheid is dat er BPM betaalt moet worden als een auto in het kentekenregister wordt opgenomen.

Koop je een nieuwe auto? Dan zorgt de verkoper meestal voor de registratie in het kentekenregister. Je ziet daarom ook dat nieuwe auto´s geprijsd worden incl BPM en BTW.

Met een grijs kenteken is er BPM-vrijstelling. Dit wil zeggen dat je bij de aanschaf van een bestelauto geen BPM betaalt. Je hoeft dit niet zelf aan te vragen. Je krijgt automatisch vrijstelling van de overheid voor je bestelauto.

Als je op een gegeven moment niet meer aan de voorwaarden voldoet dan moet je als ondernemer alsnog BPM aangifte doen. Doe dit binnen 1 maand na de wijziging. Gebruik hiervoor het formulier ´aangifte rest bpm´ op de site van de belastingdienst.

Verdwijnen van voordelen grijs kenteken vanaf 2024

De financiële voordelen van het grijs kenteken voor ondernemers gaat in stappen afgebouwd worden. Met veranderende wetgeving wil de overheid naar een meer groene wagenpark toewerken.

In 2025 zal de BPM vrijstelling voor ondernemers gaan verdwijnen. Auto´s met een bouwjaar van voor 2025 kunnen wel gewoon zonder BPM blijven rijden. De BPM zal in de nieuwe situatie berekend worden op basis van CO2 uitstoot.

In verband met de verdwijning van de bpm-vrijstelling zal een overgangsregeling gaan gelden. Dit betekent dat je gebruikt kunt blijven maken van de bpm-regeling als de bestelauto een datum eerste toelating heeft van 31 december 2024 of eerder. Daarvoor gelden ook weer voorwaarden (bron).

De voorwaarden aan een bpm-vrijstelling zijn o.a. dat je ondernemer moet zijn, de bedrijfsauto  voor meer dan 10% zakelijk moet gebruiken en de auto aan bepaalde inrichtingseisen moet voldoen.

Naast de BPM vrijstelling is er ook een voordeel voor de motorrijtuigenbelasting. Voor bestelauto´s is er een lager tarief voor ondernemers. De vastgestelde gewichtscorrectie van 125kg zal volgens de huidige plannen blijven bestaan tot en met 2026 (bron). Dit betekent dat ondernemers tot die tijd minder wegenbelasting betalen dan het normale tarief.

Deze wijzigingen komen niet opeens. Al op Prinsjesdag 2022 werd de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor ondernemers aangekondigd. Echter, hebben de Eerste en Tweede kamer nu akkoord gegeven voor deze wijziging. Hoeveel bpm ondernemers nu gaan betalen hangt af van de CO-2 uitstoot van de auto.

Waarom vervalt de vrijstelling bpm?

De overheid wil naar een ´groener´ wagenpark. De bpm-vrijstelling gaat op de schop en daarmee zal het voordeel voor bestelauto´s met een brandstofmotor verdwijnen. Vanaf 2025 moten bedrijven en ondernemers belasting gaan betalen bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto met een verbrandingsmotor. De hoogte van de bpm is vanaf dat moment afhankelijk van de CO-2 uitstoot en de catalogusprijs.

Eigenlijk is het dus zo dat niet het grijs kenteken verdwijnt maar de bpm-vrijstelling voor voertuigen met een grijs kenteken. Daarmee wil men een milieuvriendelijk en duurzaam wagenpark bevorderen. Daarbij zal de ondernemer betalen per gram CO2 uitstoot.

Emissievrije auto´s waaronder elektrische auto´s betalen geen bpm. Daarmee stimuleert de overheid om elektrisch te gaan rijden.

Wat gaat er gebeuren met de motorrijtuigenbelasting (mrb)?

Het voordeel van de motorrijtuigenbelasting op bedrijfswagens blijft nog even bestaan. Op de website van de belastingdienst is te lezen dat de voordeelregeling die gepaard gaat met het grijs kenteken zal blijven bestaan t/m 2026.

Wel is al bekend dat de overheid de mrb flink gaat verhogen de komende jaren… Per 2025 zal de motorrijtuigenbelasting voor bedrijfswagen omhoog gaan met ongeveer 10% en een jaar later nog eens met 7%...

Wat is een grijs kenteken precies?

Deze benaming komt voort uit de situatie zoals die vroeger was, namelijk dat bestelwagens een grijs kentekenbewijs hadden. Nu bestaat het grijs kenteken nog in de volksmond waarmee men de fiscale voordelen ervan bedoelt. Of zakelijke auto´s een grijs kenteken hebben kun je overigens herkennen aan de eerste letter waarmee het kenteken begint; een B of een V als eerste letter van het kenteken duidt op een grijs kenteken.

Met een grijs kenteken kan de ondernemer (met btw-nummer) een korting op de motorrijtuigenbelasting krijgen en vrijgesteld worden van bpm bij de aankoop van een zakelijke auto.

Verzeker je bedrijfsauto goed: vergelijk autoverzekeringen

Wil je als ondernemer een nieuwe bedrijfsauto kopen? Denk dan goed na over de aanstaande wettelijke wijzigingen zoals de bpm-regeling. Of je nu een nieuwe of tweedehands auto koopt, het is verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Bereken via deze website eenvoudig de premie via onze vergelijkingsmodule>>

Je kunt ook direct naar:
Auto direct verzekeren>>
Beste autoverzekering>>

Veelgestelde vragen

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina