Kentekenplaat Verloren, Mag ik Nog Rijden?

Kentekenplaat verloren of gestolen? Dan is het belangrijk om te weten wat je in dat geval moet doen om een boete te voorkomen. Mag je bijvoorbeeld nog rijden op de openbare weg of is er een tijdelijke oplossing voorhanden zodat je toch naar je werk of andere verplichtingen kunt?

Doe een kentekencheck om te ontdekken of nummerplaten niet zijn gestolen. Daarnaast zie je veel meer gegevens over de auto welke op voorhand goed om te weten zijn. Meer over de kentekencheck kun je in deze blog vinden>

TIP! Doe een kentekencheck en ontvang een schat aan informatie over de auto, GRATIS! Een kentekencheck geeft je vooraf veel informatie waarmee je achteraf niet met problemen komt te zitten.

Kentekenplaat verloren of is je kentekenplaat gestolen? Probeer dan eerst je kentekenplaat terug te vinden, en doe daarna als dat nodig is aangifte van verlies of diefstal bij de politie. Als één van beide, of twee platen mist, dan is rijden op de openbare weg niet meer toegestaan. Met een proces-verbaal is het mogelijk witte kentekenplaten te kopen waarmee je de weg op kunt totdat je een nieuwe kentekencard hebt ontvangen en nieuwe kentekenplaten kunt kopen bij een RDW erkende kentekenplaat fabrikant.  

Hoe werkt dat om een nieuwe kentekenplaat te bestellen? Wanneer kun je jouw nieuwe kentekenplaten verwachten en waarop moet je dan letten? Lees dit en meer in deze blog!

Kentekenplaat verloren, wat moet ik doen?

auto zonder kentekenplaatAls je een kentekenplaat bent verloren (of is gestolen) dan wil je zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat bestellen. De meeste mensen kunnen hun auto gewoon geen dag missen. Vooral als dit op een werkdag gebeurt.

Dan is het goed om te weten wat je precies moet doen zodat je zo snel mogelijk weer de weg op mag. Want je mag geen enkele kentekenplaat missen om de openbare weg op te mogen rijden. Eigenlijk zijn er twee mogelijkheden als je één of meerdere kentekenplaten kwijt bent namelijk, ga terug naar waar je geweest bent of doe direct aangifte bij de politie.

Ga na waar je geweest bent

Het is verstandig om eerst na te gaan waar je geweest bent met de auto. Het is goed mogelijk dat je alsnog je kentekenplaat terugvindt. Gevonden? Bevestig beide kentekenplaten dan extra stevig met bijvoorbeeld popnagels of extra schroeven. Het vastklikken in de houder kan wel, maar is gemakkelijk te stelen of er bestaat de kans dat deze na verloop van tijd los raakt. Rijd even lang de garage als je zelf geen tools hebt.

Doe aangifte bij de politie

Kentekenplaat verloren en niet meer terug te vinden? Of gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Zij maken dan een proces-verbaal op waardoor er in de systemen van politie en RDW komt vast te staan dan het kenteken is gestolen en niet meer toebehoort aan jouw auto.

Dieven die jouw kenteken willen gebruiken voor diefstal, bijvoorbeeld tanken zonder betalen, komen dan niet weg met een misdaad op jouw naam. Of erger, een liquidatie of plofkraak.

Met een proces-verbaal kun je twee dingen doen:

  1. Je kunt witte kentekenplaten kopen zodat je direct weer de weg op kunt en in de tussentijd wachten op een nieuw kentekencard zodat je weer originele kentekenplaten kunt kopen bij een RDW erkend kentekenplaat fabrikant.
  2. Of ga direct naar een RDW erkend kentekenplaat fabrikant en bestel daar nieuwe kentekenplaten. Neem hiervoor je kentekenbewijs of het originele voertuigbewijs (Deel IA) mee. Nieuwe kentekenplaten kosten gemiddeld 35 euro en worden ter plekke geperst. De nieuwe kentekenplaten bevatten een duplicaatcode wat aangeeft dat een kenteken opnieuw is uitgegeven. Daarmee vervalt de geldigheid van de oude platen en kunnen strafbare feiten niet meer op jou verhaald worden.

Nieuw kentekenplaat online bestellen?

Is het mogelijk om nieuwe kentekenplaten online te bestellen? Dat zou wel makkelijk zijn. Maar helaas zijn originele kentekenplaten niet zomaar in een online webshop te verkrijgen. Daarvoor moet je toch echt bij een erkende leverancier van kentekenplaten zijn. Online voertuiggegevens kun je wel online inzien, hoe? check deze blog: online voertuiggegevens inzien>

Want om nieuwe kentekenplaten te bemachtigen heb je legitimatieplicht. Je moet persoonlijk naar een door de RDW erkende leverancier waarbij je op basis van je legitimatie nieuwe kentekenplaten kunt bestellen.

Of je er nu één of twee kwijt bent, je moet altijd 2 nieuwe kentekenplaten bestellen.

 

Nieuwe kentekenplaten bestellen? Dit heb je nodig!

Wat zijn de stappen om uiteindelijk de nieuwe kentekenplaten te bemachtigen?

  1. Zoek een RDW erkende leverancier van kentekenplaten en bestel daar twee nieuwe kentekenplaten. Je bent verplicht om altijd 2 nieuwe kentekenplaten te bestellen. Zoek een erkende leverancier met de RDW locatiewijzer>
  2. Bezoek de leveranciers met een geldig legitimatie en kentekencard of deel IA van het papieren kentekenbewijs.
  3. Bestel de nieuwe kentekenplaten en reken af. Je betaalt ongeveer 35 euro voor twee kentekenplaten. De prijs verschilt per leverancier. Je kunt vooraf dus een prijsopgaaf doen.
  4. Ter plekke worden de kentekenplaten voor je geperst en dat is zo gebeurd. Je hoeft daarop niet lang te wachten.

Let er nogmaals op dat je alleen kentekenplaten kunt bestellen bij een RDW erkende kentekenplaat leverancier. Die kun je herkennen aan het RDW-erkenningsschild en de sticker met de tekst ´afgifte kentekenplaten´.

Voor het persen van een kentekenplaat hoef je niet lang te wachten. Meestal zijn deze klaar terwijl je wacht.

Kentekenplaat verloren in het buitenland?

Een kentekenplaat verliezen in het buitenland is vervelend. Wat moet je doen als je een kentekenplaat bent verloren tijdens je vakantie in het buitenland?

Eigenlijk doe je hetzelfde als wanneer je een kentekenplaat in Nederland zou zijn verloren. Je gaat na waar je geweest bent en probeert je kentekenplaat terug te vinden. Daarnaast doe je aangifte bij de lokale politie, en als je weer thuis bent ook bij de politie in Nederland. Volg daarna de stappen zoals je in deze blog kunt lezen onder ´nieuwe kentekenplaten bestellen? Dit heb je nodig!´

p.s. je kunt ook overwegen om extra witte kentekenplaten te kopen voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je gedoe met repatriëren.

Nieuwe auto: nieuwe kentekenplaten nodig?

Het kenteken is – in tegenstelling tot andere EU landen – niet persoonsgebonden maar aan de auto gebonden. Koop je en nieuwe of tweedehands auto? Dan moet de auto op naam gezet worden.

Wanneer je een nieuwe auto koopt, dan zal de dealer de auto voor jou overschrijven en op naam zetten.

Koop je de auto particulier? Dan zal je zelf naar een postNL-servicepunt moeten om de auto op naam te zetten. Hiervoor heb je een tenaamstellingscode nodig.

De tenaamstellingscode is een 8 cijferige code. De eerste 4 cijfers staan op het tenaamstellingsverslag en ontvang je bij het overschrijven van de auto op het postkantoor of elders. Het tweede deel krijg je gelijktijdig met het kentekenbewijs per post thuisgestuurd.

Autoverzekering vergelijken? Hiervoor heb je een kenteken nodig!

Je autoverzekering vergelijken doe je op autoverzekeringafsluiten24.nl! Maar daarvoor heb je wel een kenteken nodig. Voor een autoverzekering vergelijking via onze vergelijkingsmodule heb je een kenteken nodig. Ook voor het aanvragen van een autoverzekering is een geldig kenteken nodig.

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je een meldcode, en de gegevens van de kentekenhouder nodig. De meldcode staat op het kentekenbewijs.

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina