Occasion kopen? Controleer Tellerstand Auto (NAP-check)

Bij het kopen van een tweedehands auto is de tellerstand toch wel één van de eerste zaken waar je naar kijkt. Ik ben al een aantal keer van auto veranderd en dit is vrijwel het eerste (na een optische blik op de buitenkant) waar je naar kijkt.

Een ´hoge´ kilometerstand schrikt af en kan bepalend zijn voor de aankoop van een occasion. Juist daarom zien we zoveel auto´s met een teruggedraaide tellerstand want de verkoop van een occasion vergemakkelijkt. Wil jij voorkomen dat je een auto met teruggedraaide tellerstand koopt? Lees dan deze blog zodat dit jou niet overkomt.

TIP! Vraag een gratis kentekenrapport aan waarin de tellerstand is beoordeeld op een juiste weergave en logische stand wat meer inzicht geeft in ….

Waarom is een tellerstand controle nu zo belangrijk als onderdeel van de aankoop van een auto? Wel met een kilometerstand check kun je de werkelijke gebruiksgeschiedenis van een occasion beter beoordelen. Want nog steeds wordt bij veel occasions de tellerstand gemanipuleerd, bij importauto´s is dat zelfs 1 op de 3 auto´s. Een onjuiste tellerstand zorg er meestal voor dat je (veel) teveel betaalt voor een occasion en kan op een later moment veel problemen geven omdat onderdelen te laat worden vervangen.   

We laten in deze blog verder zien hoe je een kilometercheck doet en wat je zelf kunt doen om de kilometerstand te valideren.

RDW kilometerstand historie via een kentekencheck

Dasboard BMW met kilometertellerAls je via deze website een kentekencheck uitvoert dan zie je de gegevens die rechtstreeks uit de database van de RDW komen. De feitelijke registratie van een kilometerstand wordt gedaan door de Nationale AutoPas check (NAP-check). Zij registreert tellerstand van auto´s sinds 1990. Deze RDW/NAP kilometer check wordt daar waar nodig aangevuld met kilometerstanden in het systeem van kentekencheck.nl. Sinds 1999 is de registratie van de tellerstand een verplicht onderdeel van de APK.

Wanneer je een kentekencheck doet is de tellerstandcontrole onderdeel van het rapport wat je gratis kunt downloaden. Hierop staat een schat aan informatie over de auto, waaronder dus de kilometer check.

Via de website van de RDW kun je een kilometerstand controle doen waarbij je alleen een indicatie krijgt over de betrouwbaarheid van de  kilometerstand. De kilometerstand krijgt het kenmerk logisch, onlogisch of geen oordeel mee.

Kilometerstand is logisch: dit wil zeggen dat de tellerstand gestaag oploopt en wat normaal is als geen auto regelmatig wordt gebruikt. Vooral als de auto niet van eigenaar wisselt.

Kilometerstand is onlogisch: dan is de tellerstand niet oplopend en dus kan er geknoeid zijn met de tellerstand of is er een andere bijzondere verklaring nodig voor dit verschijnsel. Bijvoorbeeld dat er een foute tellerstand is doorgegeven aan de RDW. Wees kritisch of ga niet verder in op een aanbod!

Geen oordeel over tellerstand: als de RDW geen oordeel heeft dan is er te weinig informatie beschikbaar voor een goed oordeel. Dit kan gebeuren wanneer de auto is geïmporteerd waardoor het een nieuwe kenteken heeft gekregen. Of dat de teller is gerepareerd of vervangen. Bij oudere auto´s kan de teller naar nul gesprongen zijn…

Uitgebreid rapport met een kilometerstand controle kun je opvragen via kentekencheck.nl waarmee je veel meer informatie krijgt dan alleen een oordeel.

Doe een gratis kentekencheck en bekijk een voorbeeld van een tellerrapport (RDW/NAP) zelf.

Tellerstand van import auto´s meestal niet correct

Van import auto´s uit België en voornamelijk Duitsland weten we dat er veel geknoeid wordt met de tellerstand. Bij 1 op de 3 auto´s blijkt te zijn geknoeid met de tellerstand.

Naar aanleiding van een persbericht van Adac (de Duitse ANWB zeg maar) werd ons duidelijk dat het manipuleren van de tellerstand van een auto helemaal niet strafbaar is. Er zijn zelfs apparaten op de markt waarmee je heel eenvoudig de tellerstand kunt wijzigen.

Helaas is kilometerstand fraude slecht waar te nemen. Een ´lage´ kilometerstand kan op termijn problemen met zich meebrengen omdat onderdelen tijd vervangen moeten worden op basis van het aantal gereden kilometers. En daarnaast betaal je waarschijnlijk te veel omdat een hoge kilometerstand vaak afschrikt of een lagere prijs betekent.

Om dit te voorkomen vraag je tijdens de bezichtiging van de auto naar reparatiefacturen, gereden schade, keuringsrapporten en het onderhoudsboek.

Als alternatief voor een kentekencheck kun je bij import auto´s beter een chassisnummercheck uitvoeren. Via autoverleden.nl krijg je dan meer historie over de auto. Bekijk onze blog over chassisnummercheck>

Waarom is tellerstandcontrole belangrijk?

Als je een occasion wilt kopen doe je altijd een kilometerstand controle. Daarmee krijg je veel meer inzicht in de werkelijke gebruiksgeschiedenis van de auto.

Als het om een import auto gaat dan weet je dat de kans groot is dat er is geknoeid met de tellerstand. Vooral bij Duitse auto´s komt tellerstandfraude veel voor.

Als je het vermoeden hebt dat er is geknoeid met de tellerstand dan kun je er vanuit gaan dat de verkoper iets wil verbergen; bijvoorbeeld eerder opgelopen schade of ernstige slijtage.

Controleren of de kilometerstand (tellerstand) wel klopt

Uiteraard doe je even een kentekencheck waarmee je ook de kilometerstand van de auto kunt controleren.

Naast de kilometercheck moet je zelf ook logisch blijven nadenken en de auto kritisch bekijken om te zien of het aantal opgegeven kilometers overeenstemt de werkelijke gebruiksgeschiedenis van de auto.

Er zijn een aantal kenmerken aan de auto die veel zeggen over het aantal werkelijk gereden kilometers. Kijk hier kritisch naar en beoordeel zelf of het opgegeven kilometerstand aannemelijk is.

  1. Vraag naar onderhoudsboekjes: bij elke onderhoudsbeurt en apk-keuring zal de monteur / apk-keurmeester een aantekening maken. Daarbij zal ook de huidige kilometerstand genoteerd worden. Ga na hoe het aantal kilometers oploopt en of dat logisch verloop heeft. Bij Belgisch auto´s is de kilometerstand vastgelegd via een Car Pass. Deze moet overhandigd worden bij de verkoop van een auto anders mag de deal niet doorgaan…
  2. Kilometerstand aflezen aan slijtages: op bepaalde punten kan de auto beoordeeld worden op slijtage en aan de hand daarvan een oordeel krijgen over het aantal gereden kilometers.

Ten eerste is er slijtage aan de bestuurderskant. Als het textiel van de stoel en leer van het stuur behoorlijk versleten zijn, ga er dan maar vanuit dat de auto veel kilometers heeft gelopen.

Ten tweede kun je kijken naar de slijtage van het rubber op het rempedaal. Deze wordt in de praktijk nauwelijks vervangen. Als het rempedaal rubber behoorlijk versleten is, ga er dan maar vanuit dat de auto zo´n 300.000 kilometer of meer heeft gelopen. Bij 100.000 kilometer zie je dat de auto ´gebruikt´ is (bron).

Ten derde is een goede indicatie van slijtage het scharnier van het portier aan de bestuurderskant. Een versleten scharnier met een relatief ´lage´ tellerstand is een indicatie van een onjuiste tellerstand.

  1. Autosleutel laten uitlezen tijdens proefrit: ik wist tot voor kort niet maar wist jij wel dat sinds medio 2010 de tellerstand van de auto wordt opgeslagen in de autosleutel? Het uitlezen hiervan is vaak gratis. En fraudeurs vergeten dit vaak waardoor een teruggedraaide tellerstand (tellerstand fraude) gemakkelijk aan het licht komt.

Tot slot moet je bij een ´hoge´ kilometerstand niet direct in paniek raken. Want sommige automerken kunnen prima een hoog aantal kilometers aan. Belangrijker is dat een auto goed is onderhouden.

De merken die hoge kilometers goed lijken aan te kunnen zijn Volvo, Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en AUDI. In de top 10 komen o.a. ook voor Toyota, Ford, SAAB, Renault en Peugeot (o.b.v. een onderzoek door Autoweek naar te koop staande tweedehands personenauto´s met meer dan 300.000km.)

Is een tellerstand correctie mogelijk?

Je kunt de tellerstand op verzoek bij de RDW laten aanpassen. Dat kan wanneer je een brief hebt ontvangen van de RDW over een onlogische tellerstand of dat de opgegeven tellerstand niet juist blijkt.

Wanneer de apk-keurmeester een onjuiste tellerstand heeft doorgeven, kan zij ook online een correctie doorgeven. Daarnaast kan een door RDW erkend bedrijf een correctie voor jou aanvragen.

Ga hier naar de RDW om je tellerstand aan te passen en hoe je dit kunt doen >

NAP Check als onderdeel van de kentekencheck

Als je een kentekencheck doet, krijg je een oordeel over de kilometerstand (vanuit de RDW) maar wordt niet inzichtelijk wat de kilometerstand precies is. Want de kilometerstand wordt niet door de RDW geregistreerd.

Er is wel de mogelijkheid om via het kentekencheck rapport de tellerstand op te vragen. Je betaalt daarvoor dan wel een kleine vergoeding van €6,00 wat natuurlijk de moeite waard is. Je kent het gezegde ´penny wise, pound foolish´ vast wel…

Waarom is dat nodig als al sinds 1990 gecontroleerd wordt op kilometerstanden bij auto´s? Wel, tellerstandfraude komt nog steeds veel voor en is sinds de controle nauwelijks afgenomen. Bij importauto´s blijf je een groot risico houden op tellerstandfraude.

Daarom is een NAP-check nog steeds belangrijk om geen slachtoffer te worden van fraude.

Doe gewoon vooraf je onderzoek want beter kwaliteit dan later spijt…   

Occasion gekocht? Regel je autoverzekering!

Heb je een kentekencheck gedaan (waarvan de kilometercheck een onderdeel is)? Mooi, dan kun je met veel meer zekerheid uitgaan van een betrouwbare occasion. Misschien heb je de auto ook bekeken met een goede vriend(in)/kennis die verstand van zaken heeft.

Als je het nodige vooraf hebt gedaan en de auto hebt gekocht dan moet je nog een autoverzekering regelen. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-dekking te hebben. Via onze vergelijkingsmodule eenvoudig op basis van jouw wensen alle verzekeraars vergelijken. Ga direct naar onze vergelijkingsmodule >>

Ook interessant

Als je niet wilt vergelijken maar direct een goedkope WA-dekking wilt:

AUTO DIRECT VERZEKEREN>> (kies direct de goedkoopste en sluit af)
BESTE AUTOVERZEKERING>> (beste WA-dekking)
AUTOVERZEKERING AFSLUITEN>> (alles over het afsluiten)

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina