Online Voertuiggegevens Inzien? Gratis Check

Wil je een auto kopen? Dan is het vooraf online inzien van voertuiggegevens een slim idee om de betrouwbaarheid van de auto op waarde te kunnen schatten. Via de RDW kun je online het kentekenregister, rijbewijsregister en terugroepregister raadplegen.

Via deze website kun je gemakkelijk een kentekencheck of schadeverledencheck doen waarmee je via het kenteken essentiële informatie kunt opvragen over het voertuig voor het doen van een juiste aankoopbeslissing.

Wil je online voertuiggegevens inzien? Doe dan de kentekencheck voor in Nederland geregistreerde auto´s en een schadeverleden check voor in België of Duitsland geregistreerde auto´s dan wel auto´s die geïmporteerd zijn.

Online voertuiggegeven vastgelegd door de RDW

Veel informatie is tegenwoordig online beschikbaar. Ook de RDW bewaart een grote hoeveelheid informatie over voertuigen en slaat deze op in een grote database. Die informatie is ook nog eens aangevuld met informatie van de politie en belastingdienst.
Deze website heeft een exclusieve verbinding met de database van de RDW waardoor realtime data is op te vragen voor bijvoorbeeld een kentekencheck of het schadeverleden van de auto.

Welke gegevens bewaart de RDW, welke je ook kunt opvragen via bijvoorbeeld het kentekencheck? Dat zijn alle historische gegevens van eigenaren en het voertuig, tot wel 9 jaar terug.

Een kentekencheck via deze website levert daarom al veel informatie op. Door op de blauwe button op deze pagina te klikken kun je een gratis kentekencheck uitvoeren. Dit levert veel inzicht in de technische specificaties van de auto zoals prestaties en verbruik  van de motor. Maar ook andere gegevens zijn direct bekend zoals datum eerste toelating, apk vervaldatum, wegenbelasting en verbruik van de auto.

Wil je direct alle voertuiggegevens online inzien? Dan kan je ook eerst een voorbeeldrapport opvragen.. Nadien kun je een kleine vergoeding betalen voor meer essentiële informatie over een auto.

Via de website van de RDW is het via een eigen omgeving mogelijk om het kentekenregister, rijbewijsregister en terugroepregister in te zien. Daarvoor moet je dan een account aanmaken bij de RDW of inloggen met DigiD app.

De RDW legt historische gegevens van personen en voertuigen tot 9 jaar terug vast. Hierbij wel met de bemerking dat het voertuig over die periode is geregistreerd in Nederland. Als het om een import auto gaat of een auto dat in Duitsland of België is geregistreerd dan kun je beter de gegevens van de auto natrekken via het chassisnummer van de auto door bovenaan de pagina op schadeverleden checken button te klikken.

Voor meer informatie over Duits kenteken of Duits kentekencheck raden wij je aan onze blog te lezen over Duits kentekencheck doen>

RDW voertuiggegevens online opvragen

Omdat de RDW zoveel informatie over de auto registreert, kunnen wij deze informatie ook opvragen. Veel van die informatie is gratis beschikbaar. Via deze pagina kun je eenvoudig een kentekencheck doen en veel informatie gratis inzien over de auto:

Algemene informatie: merk, bouwjaar, motor, topsnelheid etc.
Motor en Milieu: met o.a. uitstoot en zuinigheidslabel
WOK controle: auto is afgekeurd en zou opnieuw gekeurd moeten worden
APK resultaten: informatie over huidige apk
Terugroepacties: heeft het voertuig een terugroepactie gehad vanwege veiligheid e.d.
Gestolen voertuig controle: registratie check bij politie, RDW of verzekeringsmaatschappij
Maten en gewichten: met o.a. max. laadvermogen en gewicht aanhanger
APK en historie: met o.a. vervaldatum apk en eerste toelating  en laatste tenaamstelling
Wegenbelasting per provincie: kosten per kwartaal per provincie
Overige informatie: met o.a. BPM bedrag en hoe rumoerig de auto binnen is en indicatie maandelijkse kosten

Veel informatie is dus gratis beschikbaar. Maar wil je een tweedehands auto kopen dan is het verstandig om tegen een kleine vergoeding (max. 20 euro) een uitgebreid rapport op te vragen. Het gratis rapport is dan uitgebreid met het schadeverleden, kilometerstandcontrole, eigenarengeschiedenis en een waarderapport.

Het uitgebreide rapport geeft je beslissende informatie voor de aankoop van een auto. Je bent daarmee nog beter in staat om de auto op waarde te beoordelen. Vooral schadeverleden en aantal eigenaren is belangrijk. Als de auto kort geleden ook al van eigenaar is gewisseld en de auto wordt goedkoop aangeboden dan kun je daar je vraagtekens bij hebben. Je voorkomt hiermee dat je een miskoop doet.

Waarom zou je online voertuiggegevens willen opvragen?

Je vraagt je misschien af wat het nut is van al deze gegevens? Ik heb zelf altijd in een tweedehands auto gereden en nooit een kentekencheck gedaan voordat ik een auto particulier kocht.

Met de informatie die ik nu heb was dat fout en zal dat in het vervolg anders doen. Ik zal bij voorbaat al een kentekencheck doen voordat ik überhaupt de auto ga bezichtigen. En dat zou jij ook moeten doen.

Want met de gratis informatie op het kentekenrapport krijg je al veel inzicht in de huidige staat van de auto. Past de auto in je budget? Niet alleen het aankoopbedrag maar juist de maandelijkse kosten van een auto tellen over langere periode. Een nieuwe telefoon betaal je vaak ook twee keer door het abonnement wat je afsluit. Je kunt beter die telefoon direct kopen en apart een abonnement afsluiten. Meer voordelen van een kentekencheck lees je in deze blog >>

  1. Specificaties van je auto vinden: met een kentekencheck kun je gegevens van je eigen auto vinden als je die nodig hebt. Bijvoorbeeld de uitvoering (type) van het merk, motorvermogen etc. Voor de verkoop bijvoorbeeld.
  2. Waardevaststelling van de auto zodat je jouw auto zelf kunt verkopen. Steeds meer mensen verkopen hun auto zelf dus door te weten wat het waard is stijgt je onderhandelingspositie
  3. Voorkomen dat je een gestolen auto koopt. Dit inzicht wordt verstrekt als je een rapport opvraagt voor een auto.
  4. Maandelijkse kosten berekenen: bekijk onder ander het energielabel en hoeveel wegenbelasting je betaalt.

Overigens hebben we nog een bemerking over het al dan niet inzien van voertuiggegevens op opvragen van voertuiggegevens. Want het opvragen van voertuiggegevens betreft het bekijken van alle beschikbare informatie van een voertuig via het kenteken.

Daarentegen houdt het inzien van gegevens verband met persoonlijke gegevens zoals de tenaamstelling en welke voertuigen er in het verleden op je naam stonden. Ook deze info is te vinden in het kentekenrapport.

Hoe werkt opvragen van online voertuiggegevens?

Online voertuiggegevens inzien kun je doen via een kentekencheck. Ben je voornamelijk geïnteresseerd in het schadeverleden dan klik je bovenaan de pagina op schadeverleden checken (blauwe button) waarmee je de meest uitgebreide schadeverleden van de auto kunt checken.

Vervolgens vul het kenteken of chassisnummer op de website in, en je krijgt een schat aan informatie over het verleden van de auto, aantal vorige eigenaren, kilometerstand en waarde. Je betaalt hiervoor een kleine vergoeding maar hebt wel direct alle belangrijke informatie voor het kopen van een auto tot je beschikking.

Wil je uitgebreide informatie over de auto zoals hierboven beschreven? Vraag dan eerst een gratis kentekenrapport op. Daarin vind je al veel gegevens maar voor een aankoopbeslissing zal je ook hier een kleine vergoeding moeten betalen voor informatie die je hiervoor nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Is je vraag niet direct beantwoord? Hieronder een aantal veelgestelde vragen over het inzien van online voertuiggegevens.

Online voertuiggegevens gecheckt en nu?

Heb je een auto op het oog en heb je deze voldoende gecheckt? Mooi! Dan kun je overgaan tot aankoop. Maar daarna moet je de auto nog verzekeren op de weg op te mogen. In Nederland is minimaal een WA-dekking verplicht. Via deze website vergelijk je eenvoudig alle autoverzekeringen op basis van jouw voorkeuren via onze vergelijkingsmodule.

Je auto direct verzekeren kan ook. De goedkoopste WA-dekking voor 2024 hebben wij op 1 pagina geplaatst waardoor je direct de goedkoopste autoverzekering kan kiezen en je auto direct kunt verzekeren.

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina