Home » Overstappen » Auto op naam geweigerd

Auto op naam zetten geweigerd

Om een aantal redenen zal het op naam zetten van de auto geweigerd wordenEen auto op naam zetten (overschrijven) kan soms problemen geven als de toekomstige eigenaar van de auto in ernstige gebreke is bij een overheidsinstantie, of niet staat geregistreerd. Het op naam zetten van de auto wordt dan geweigerd door de systemen van de RDW. Via de RDW-website kun je controleren of er beslag is gelegd op de auto.

Kun je de auto niet op naam zetten? Bekijk hieronder de 5 meest voorkomende oorzaken zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Controleer voordat je een auto koopt of een tenaamstellingsblokkade op de auto rust. Doet dit eenvoudig via een kentekencheck. Voorkom dat je een auto koopt die je niet op naam kunt laten overschrijven.

Auto op naam zetten geweigerd? De 5 mogelijk oorzaken

Sta je op het postkantoor en wordt het op naam zetten geweigerd? Waarschijnlijk heb je dan geen flauw idee waarom dat zo kan zijn. De medewerker van het kentekenloket krijgt alleen de melding dat de transactie niet is toegestaan, en mag verder geen reden geven vanwege privacy wetgeving. Je zal dus zelf op zoek moeten naar de oorzaak. 5 mogelijk oorzaken waarom het op naam zetten wordt geweigerd zijn:
1) Openstaande boetes,
2) Belastingschuld
3) Onjuiste of onduidelijke inschrijving in de BPR
4) Rijbewijs verlopen of ingetrokken
5) Kentekenbewijs is niet geldig

We bespreken hieronder uitgebreide de mogelijke oorzaken.

In het kentekenregister kun je controleren of er op de auto (of aanhanger) beslag is gelegd. Ook een tenaamstellingsblokkade van het voertuig zal ervoor zorgen dat je het voertuig niet kunt overschrijven op jouw naam.

1 Openstaande boetes

Als je meer dan 5 boetes hebt openstaan en al een tweede aanmaning hebt ontvangen dan kan de RDW in opdracht van het CJIB een kentekenblokkade achter je naam zetten. Een auto of aanhanger overschrijven op je naam is dan niet meer mogelijk.

2 Belastingschulden

Om op de weg te mogen rijden betaal je motorrijtuigenbelasting. Betaal je dit niet of heb je een flinke betalingsachterstand? Dan ziet de overheid jou als wanbetaler en zal de belastingdienst de RDW opleggen om een kentekenblokkade achter jouw naam te zetten.

Van wanbetaling is sprake wanneer:

  • Vijf keer of meer de motorrijtuigenbelasting niet of onvolledig is betaald
  • Bij openstaande aanmaningen, dwangbevelen of beslaglegging
  • Er loonbeslag of uitkeringsbeslag is opgelegd door een deurwaarder
  • Je in de schuldsanering zit

Een blokkade op de RDW-kentekenregistratie zorgt ervoor dat er geen nieuwe kentekens geregistreerd kunnen worden op jouw BSN of rijbewijsnummer. Als er sprake is van een afdwingbare executeerbare vordering dan zal de openstaande schuld in één keer afgelost moeten worden voordat je een auto op naam kunt zetten.

3 Geen of geen volledige BRP-registratie

Aan de volgende voorwaarden moet je voldoen om een kenteken op naam te zetten. Voldoe je niet aan één van deze voorwaarden? Dan zal het op naam zetten van de auto geweigerd worden:

-Je bent 18 jaar of ouder
-Je woont in Nederland
-Je staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP)
-Je bent zelf aanwezig bij de overschrijving. Niemand anders kan een kenteken op jouw naam laten zetten.

Dus het niet of onjuist ingeschreven staan in het BRP zal het onmogelijk maken een kenteken op naam te zetten. De basisregistratie personen is een database met persoonsgegevens van mensen die in Nederland wonen.

Wijzigingen in de privésfeer zal de gemeente ook vastleggen in de BRP.

Wat geen consequenties heeft maar regelmatig voorkomt is dat je door een verhuizing tussen twee woonadressen zit en nog niet staat ingeschreven bij de nieuwe gemeente. Ook dan zal een auto op naam zetten geweigerd worden.

4 Rijbewijs voldoet niet aan geldigheidseisen

Met een rijbewijs dat is verlopen of ingevorderd zal een aanvraag voor het op naam zetten van een auto geweigerd worden.

Om de 5 of 10 jaar moet een rijbewijs worden verlengd, afhankelijk van je leeftijd of het voertuig. Een verlopen rijbewijs moet eerst verlengd worden.

Een rijbewijs dat is ingevorderd of ingehouden kan niet meer gebruikt worden om een kenteken op naam te zetten. Je kunt je rijbewijs verliezen door 50 km/u of meer te hard te rijden, teveel alcohol in je bloed of weigering van een alcoholcontrole.

Overigens kun je zonder rijbewijs toch een auto op naam zetten met je paspoort of identiteitsbewijs. Echter mag je er niet in rijden als je rijbewijs niet geldig is. Doe je dit toch dan riskeer je een geldboete of zelfs een week in voorlopige hechtenis.

5 Kentekenbewijs is niet meer geldig

Het kentekenbewijs is het bewijs dat jij de rechtmatige eigenaar bent van een auto. Een kentekenbewijs is ongeldig zodra de auto is gesloopt, gedemonteerd of geëxporteerd.

Ook kan bij een controle de politie vaststellen dat de auto technisch gebreken vertoont en daarom het kentekenbewijs tijdelijk wordt ingevorderd. Dit kan gebeuren bij een grootscheepse controle samen met de RDW. Mijn broer die bij de RDW werkt heeft hieraan meegewerkt. Daarbij krijg je ook een verbod om op de openbare weg te rijden.

Een voertuig met gebreken krijgt een WOK-status. Deze geldt zolang de auto niet opnieuw is gekeurd. Een WOK-status hoeft er niet voor te zorgen dat dat een voertuig niet overgeschreven kan worden. De verkopende partij is wel verplicht om melding te doen van de WOK-status.

Auto op naam zetten lukt niet?

We hebben een aantal redenen gegeven waardoor je auto op naam zetten geweigerd kan worden. Lukt het jouw niet om een oplossing te vinden voor de mogelijke oorzaken hiervoor?

Dan kun je ervoor kiezen om de auto op naam te zetten van iemand anders of door iemand anders laten verzekeren. De auto op naam van iemand anders verzekeren kan alleen als jij met je partner samenwoont op één adres, of diegene als regelmatige bestuurder staat aangegeven op de polis van de auto.

Ben je ervan bewust dat de premie autoverzekering kan wijzigen wanneer de autoverzekering op naam van iemand anders wordt afgesloten. In dat geval kun je het beste een vergelijking maken voor de best passende autoverzekering.

Een vergelijking kun je maken met onze vergelijkingsmodule of ga direct naar de pagina ´autoverzekering afsluiten´.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken