Home » Overstappen » PostNL kenteken overschrijven

PostNL kenteken overschrijven

Koop of verkoop je een auto? Dan moet de kopende partij de gekochte auto laten overschrijven op zijn naam. Dit overschrijven (=auto op naam zetten) kan onder andere op een PostNL locatie. Ook zijn er andere mogelijkheden dan bij PostNL je kenteken overschrijven.

Hoe dit overschrijven op een PostNL locatie werkt en waar je rekening mee dient te houden leggen wij uit in deze blog.

Koop je een andere auto? Doe dan ook even de kentekencheck! Deze is gratis, maar biedt je wel een schat aan informatie. Zo check je o.a. APK-historie, eigenaren historie, schade etc.

Wil je een kenteken laten overschrijven op een PostNL locatie? Zoek dan naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Vraag de verkoper om het kentekencard en de tenaamstellingscode of het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs. Zorg er als koper voor dat je een geldig legitimatiebewijs en rijbewijs meeneemt en voldoet aan de voorwaarden om een auto op naam te zetten.

Hoe het overschrijven op een PostNL locatie precies werkt en wat de alternatieven zijn van een PostNL locatie en meer lees je in deze blog.

Waar vind ik het dichtstbijzijnde PostNL-servicepunt?

Het overschrijven van een auto doe je bij een kentekenloket. Dat is een PostNL servicepunt maar kan ook een garage zijn dat is aangesloten bij Stichting Kentekenloket of bij een RDW-balie.

Via een PostNL servicepunt kun je gemakkelijk en snel je auto laten overschrijven. De computersystemen staan in contact met de systemen van de RDW waardoor je auto feitelijk online wordt overgeschreven. De verwerking gaat realtime waardoor de overschrijving direct is verwerkt.

Via de website van PostNL kun je zoeken naar het dichtstbijzijnde locatie om je auto over te schrijven.

Dit zijn niet alleen PostNL kantoren maar ook PostNL servicepunten op verschillende locaties zoals bij een Bruna, Albert Heijn, Jumbo en Primera.

PostNL kenteken overschrijven, hoe werkt dat?

Allereerst moet je aan een aantal voorwaarden voldoen namelijk, dat je minimaal 18 jaar moet zijn, een compleet kentekenbewijs hebt van de auto die overgeschreven moeten worden en dat je als koper staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en hier woonachtig bent.

Een compleet kentekenbewijs betekent dat je ofwel het oude papieren kentekenbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs meeneemt of het kentekencard met de tenaamstellingscode.

Ten tweede moet jij je kunnen identificeren. Neem dus en geldig identiteitsbewijs en rijbewijs mee.

Vervolgens kun je bij een PostNL-punt je auto laten overschrijven. Eventueel kunnen koper en verkoper gezamenlijk naar een PostNL punt rijden en bij een PostNL het kenteken laten overschrijven.

Anders moet de koper van de verkoper het volledige kentekenbewijs meekrijgen.

Nadat de auto is overgeschreven ontvangt de koper een tenaamstellingsverslag waarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode staan. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper. Daarmee is hij niet meer verantwoordelijk voor de auto.

Een dag later zal je per post het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekencard ontvangen van de RDW.

Na ontvangst van het kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ben je juridisch en officieel eigenaar. Dus niet alleen nadat je de auto hebt gekocht en betaald!

Waar kan ik nog meer een kenteken overschrijven?

Een PostNL-punt is feitelijk een kentekenloket waar je een auto kunt laten overschrijven. Naast een postkantoor heeft een RDW-balie een kentekenloket en kunnen garages er ook één hebben.

Een PostNL vestiging staat sinds jaar en dag bekend als kentekenloket. Het is voor veel mensen nog steeds de plek om een auto op naam te zetten.

Ook RDW-keuringsstations en een aantal RDW-locaties fungeren als kentekenloket. De RDW is door de overheid bevoegd voor de tenaamstelling van auto´s. Via de website van de RDW kun je deze locaties vinden.

Verder zijn een aantal autobedrijven aangesloten bij Stichting Kentekenloket. Daardoor zijn zij bevoegd om auto´s over te schrijven.

Kun je een kenteken ook online overschrijven?

Via de website van de RDW kun je ook een kenteken auto overschrijven. Om een auto online te kunnen overschrijven zijn er wel aanvullende zaken nodig ten opzichte van het overschrijven van de auto bij een PostNL kantoor.

Omdat je identiteit niet fysiek gecontroleerd kan worden moet dit online. Dat moet met een Android Smartphone verzie 7 of hoger zijn. Deze telefoons bevatten een NFC chiplezer waarmee je identiteit bevestigd kan worden via je identiteitskaart of paspoort. Deze bevatten namelijk een chip. Ook een modern rijbewijs van na 14 november 2014 bevat een chip.

Met één van bovenstaande documenten en de DigiD app op je telefoon (Android Smartphone versie 7 of hoger) doe je de identiteitscheck.

Na deze eenmalige identiteitscheck kun je de auto overschrijven. Ook dit gaat via de website van de RDW, en je doet dit via Voertuig overschrijven. Daarna ontvang je een aantal mails over de overschrijving. Volg deze op.

Kenteken overschrijven op zaterdag

Veel postkantoren en kentekenloketten zijn zaterdag geopend. Zeker zaterdagochtend kun je op veel locaties nog terecht om je auto over te schrijven. Online kun je via de website van de RDW ook je auto overschrijven. Let er dan wel op dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt.

Ook bij veel boekhandels zoals Bruna en Primera kun je op zaterdag terecht voor een PostNL auto overschrijving.

Wij schreven in een andere blog meer interessante info over het overschrijven van je auto op zaterdag, welke je via deze link kan bekijken>

Kenteken overschrijven op zondag

Zelf op zondag kun je bij een aantal postkantoren en kentekenloketten terecht. Via de website van Post.nl of kentekenloket.nl kun je zoeken naar vestigingen bij jou in de buurt. Check zelf de openingstijden want die worden die niet gegeven.

Ook op veel locaties van de Jumbo kun je nog terecht op zondag.

Het internet is 24/7 open, dus ook op zondag kun je bij de RDW terecht voor het overschrijven van je auto. In een andere blog lees je meer over het overschrijven van je auto op zondag>

Veel gestelde vragen over auto overschrijven

Een auto overschrijven kan zo geregeld zijn. Maar toch zien wij regelmatig dezelfde vragen voorbij komen . Daarom beantwoorden wij hieronder een aantal veel gestelde vragen.

Autoverzekering afsluiten na overschrijven auto

Staat je auto op kenteken? Dan resteert alleen de autoverzekering nog! Want zonder autoverzekering mag je niet de weg op! In Nederland moet je minimaal een WA verzekering hebben voor je auto. Via deze website vergelijk je eenvoudig autoverzekeringen en sluit je deze gemakkelijk online af. Of kies direct één van de best genomineerde WA autoverzekeringen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken