Home » Schadevrije jaren » Schadevrije jaren ex-partner overdraagbaar?

Schadevrije jaren ex-partner overdraagbaar?

Heb je behoorlijk veel schadevrije jaren opgebouwd? En woon je samen met een partner? Dan wil je na echtscheiding of overlijden van je partner niet voor verrassingen komen te staan. En weer moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.

Voorheen waren de schadevrije jaren ex-partner niet overdraagbaar (uitzonderingen daar gelaten). Daar is per 1 januari 2022 verandering in gekomen. Wat er precies veranderd is lees je in deze blogpost.

Aanpassing regeling schadevrije jaren in 2022

Per 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Het gaat om de volgende gevallen:

  • Bij overlijden van partner
  • Echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap
  • Beëindiging van een leasecontract
  • Opgebouwde schadevrije jaren in het buitenland

Voorheen konden schadevrije jaren alleen worden opgebouwd op naam van polishouder. Bij overlijden of echtscheiding moest de achterblijvende dan weer van voor- af- aan beginnen. Dat was ook niet terecht omdat er feitelijk twee regelmatige bestuurders waren.

In de nieuwe situatie per 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren overdraagbaar na overlijden of te verdelen bij een echtscheiding danwel ontbinding partnerschap. De mogelijkheid tot overdragen is nu ook van toepassing na gebruik van een lease-auto of opbouwde jaren in het buitenland. Vraag hiervoor een verklaring bij de verzekeraar op. (bron)

In verschillende situaties zal er dus sprake zijn van overdragen van schadevrije jaren. We behandelen die situaties hieronder. Kijk welke situatie voor jouw van toepassing is.

Overlijden partner

De achterblijvende partner kan per 1 januari 2022 de opgebouwde schadevrije jaren overnemen van de overledene. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Een voorwaarde voor overdracht is dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Echtscheiding of ontbinding partnerschap

Schadevrije jaren kunnen worden verdeeld waarbij de polishouder de verdeelsleutel bepaalt. De polishouder tekent een afstandsverklaring voor de verzekeraar waarna de schadevrije jaren tussen jouw en je ex-partner zijn verdeeld.

Beëindiging lease-contract

Rij je al een tijd in een lease-auto voor je werk? Ga je van baan wisselen en doe je afstand van je lease-auto? Dan kun je per 1 januari 2022 schadevrije jaren van de lease-auto overnemen. Je nieuwe verzekeraar heeft dan wel een leaseverklaring nodig waarmee de schadevrije jaren vastgelegd kunnen worden.

Schadevrije jaren buitenland

Voor mensen die een tijd in het buitenland (Europa) verblijven is er goed nieuws. Je kunt nu je schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland vastleggen bij je nieuwe Nederlandse verzekeraar. Op verzoek moet je Europese verzekeraar een verklaring afgeven die jij vervolgens kan indienen bij je nieuwe verzekeraar.

Tot slot

Schadevrije jaren zijn in te zien bij Roy-data. Ook kun je het aantal opgebouwde schadevrije jaren terugvinden op je polis of gewoon opvragen bij jouw huidige verzekeraar.

Wil je jouw autoverzekering vergelijken op basis van opgebouwde schadevrije jaren? Gebruik onze vergelijkingsmodule om alle verzekeraars te vergelijken. Op basis van jouw opgebouwde schadevrije jaren zie je direct welke verzekeraar het goedkoopst is. Navigeer hier naar onze vergelijkingsmodule >>

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina