Home » Schadevrije jaren » Schadevrije jaren leaseauto

Schadevrije jaren leaseauto: Hoe neem je ze mee?

Kun je schadevrije jaren leaseauto meenemen? Geen onbelangrijke vraag wanneer je van plan bent om een auto te leasen. Of wanneer de leaseperiode binnenkort eindigt.

Of je schadevrije jaren kunt meenemen hangt natuurlijk af van de mogelijkheid tot opbouw. Want een auto van een leasemaatschappij of werkgever staat immers niet op naam. En dit is vereist voor het opbouwen van schadevrije jaren. Toch zijn er mogelijkheden met het aantal schadevrije jaren tijdens de leaseperiode. In deze blog lees je daar meer over.

Schadevrije jaren leaseauto meenemen, is het mogelijk?

Het is sinds 1 januari 2022 mogelijk om met een leaseverklaring schadevrije jaren in Roy-Data te laten opvoeren door de verzekeraar.
Daarmee zijn schadevrije jaren veiliggesteld die tijdens de leaseperiode zijn opgebouwd.
Bij de meeste autoverzekeraars behoud je de opgebouwde schadevrije jaren van zowel voor als tijdens het leasen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de einddatum van het leasecontract aansluit op de begindatum van de eigen autoverzekering en dat een leaseverklaring overlegd kan worden.
Leaseverklaring is vaak maar 1 jaar geldig. Een werkgeversverklaring accepteert de nieuwe verzekeraar vaak niet. 

Waar dien je nog meer rekening mee te houden bij het meenemen van schadevrije jaren uit een leaseperiode? Lees hieronder verder.

TIP! Loopt je leasecontract af en ga je een andere auto rijden zonder lease? Vergelijk dan alle verzekeraars eerst via onze vergelijkingsmodule. Je vergelijkt tot in detail op polisvoorwaarden en jouw voorkeuren.

Schadevrije jaren leaseauto meenemen naar eigen auto

Door middel van een leaseverklaring is het mogelijk om schadevrije jaren in Roy-Data te laten opvoeren door de nieuwe verzekeraar. Alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars moeten hieraan meewerken. Alleen Promovendum en National Academic zijn niet aangesloten maar wel bereid de mogelijkheid voor klanten open te stellen.

Gebruik je een leaseverklaring om het aantal schadevrije jaren mee te nemen naar de nieuwe verzekering voor de eigen auto? Dan moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Einddatum leasecontract en begindatum nieuwe verzekering sluiten op elkaar aan
  2.  De nieuwe verzekeraar ontvang van jou een leaseverklaring met daarom het aantal jaren schadevrij rijden en aantal schadeclaims.

Met dit uit de weg kunnen schadevrije jaren opgeteld worden bij het aantal schadevrije jaren van vóór de leaseperiode. Het overdagen van schadevrije jaren naar de eigen auto heeft als voordeel een hogere no-claimkorting op de premie autoverzekering. Overdragen van schadevrije jaren bij overlijden of verhuizing uit het buitenland is nu ook mogelijk.

Leasecontract afgelopen en een andere auto gekocht? Bekijk dan onze top 4 autoverzekeringen en sluit direct af zonder gedoe!

Schadevrije jaren leaseauto behouden of verhogen

Je wilt je schadevrije jaren in een leaseauto (of auto werkgever) behouden en meenemen naar een andere autoverzekering. Hoe kun je zorgen voor het behoud van schadevrije jaren tijdens de leaseperiode?

Ten eerste wil je niet elke schade claimen op de leaseauto omdat dit eenmaal onder het leasecontract valt. Want dit gaat ten koste van je schadevrije jaren en zal in de toekomst premie verhogend werken op de volgende autoverzekering. Pas daar dus mee op.

Ten tweede is het raadzaam om voorzichtig te rijden alsof het jouw auto is. De neiging bestaat om minder netjes om te gaan met een leaseauto omdat je de aanschaf van de auto niet direct voelt in je portemonnee. maar op de lange duur betaal je meer dus let goed op wat er in rekening wordt gebracht.

Schadevrije jaren opbouw tijdens leaseperiode

Bij private lease of een bedrijfsauto staat de auto niet op naam en kunnen officieel geen schadevrije jaren worden opgebouwd. Maar door schadevrij te rijden zou je wel tot 80% no-claim korting kunnen opbouwen. Dat voordeel mis je omdat je bij private lease of een auto van de zaak zelf geen autoverzekering afsluit. Wat te doen?

Stap je over van een eigen auto naar een leaseauto dan is het een voordeel om je opgebouwde schadevrije jaren in het leasecontract in te brengen. Het voordeel hiervan is dat de leasemaatschappij geen opslag rekent op het standaard leasetarief. Hierdoor kun je goedkoper leasen. Om dat te bereiken zal je goed moeten nagaan wat te doen om het aantal schadevrije jaren aan te  tonen bij de leasemaatschappij. Overleg met je huidige verzekeraar en de leasemaatschappij.

Het opbouwen van schadevrije jaren tijdens de leaseperiode wordt niet vastgelegd in Roy-Data maar alleen vastgelegd op een leaseverklaring. Met een leaseverklaring vindt geen overdracht van schadevrije jaren plaats, maar is het wel mogelijk om daarmee het aantal schadevrije jaren aan te tonen. Toch zijn een aantal maatschappijen aangesloten op Roy-Data waardoor je schadevrije jaren die al eerder zijn opgebouwd niet verloren gaan (omdat je meerdere jaren geen auto op naam hebt staan).

Leasemaatschappijen die zijn aangesloten op Roy-Data zijn Driesen Autolease, Noordlease, Leaseplan, Justlease en Autopermaand.nl. ALD Automotive en Autolease Midden Nederland maken nog geen actief gebruik van Roy-Data (bron).

Veel leasemaatschappijen hebben geen interesse om zich aan te sluiten op Roy-Data omdat de gegevens niet actueel zijn.  Maar dat gaat wel veranderen. Want per 1 juli 2024 komt een nieuw systeem binnen Roy-Data actief dat schadevrije jaren en schades realtime gaat bijhouden. Meer daarover in onze blog over schadevrije jaren. Lees ook zeker even deze blog!

Schade claimen op een leaseauto?

Het bewijs van opbouw schadevrije jaren leaseauto staat in een leaseverklaring. Hierop staat hoeveel jaar met een leaseauto is gereden en hoeveel schades zijn geclaimd.

Helaas claimt een automobilist van een leaseauto meestal elke schade omdat dit onder het leasecontract valt. Maar alle schades worden wel op het leasecontract aangetekend wat betekent dat je minder korting krijgt bij een toekomstige autoverzekering. Dus ook tijdens de leaseperiode kan het verstandig zijn om kleine schades zelf te betalen. Vraag ernaar bij je leasemaatschappij.

Hoewel geen daadwerkelijke overdracht van schadevrije jaren plaatsvindt kan wel het aantal schadevrije jaren aangetoond worden. Doordat alle schades geclaimd worden is het niet altijd goed voor de leaserijder. Dat een leasecontract vanuit meerdere oogpunten niet goed kan zijn zullen we later behandelen.

Opvragen leaseverklaring of werkgeversverklaring

Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je ‘onofficieel’ hebt opgebouwd, dan kun je een leaseverklaring opvragen bij de leasemaatschappij. Via de website van de leasemaatschappij kun je daarover meer informatie vinden. Let op dat verzekeraars niet verplicht zijn om hier iets mee te doen. Echter krijg je meestal automatisch een leaseverklaring toegestuurd aan het einde van de leaseperiode.

Bij zakelijke lease kun je een werkgeversverklaring opvragen. Meestal kun je dan niets met je schadevrije jaren en hooguit een korting ontvangen op de premie.

Als je een nieuwe auto gaat verzekeren mag je het aantal schadevrije jaren op de leaseverklaring en het aantal opgebouwde jaren voorafgaand aan de leaseperiode bij elkaar optellen. Na het beëindigen van het leasecontract is de houdbaarheidsdatum meestal 3 jaar. Leaseplan hanteert 2 jaar. De nieuwe verzekeraar registreert het totaal aantal jaren in Roy-Data.

Waarom afzien van private lease?

Private lease lijkt in eerste instantie aantrekkelijk. Je mag in een nieuwe auto rijden zonder een behoorlijke koopsom neer te tellen. Daarnaast betaal je geen onderhoudskosten, wegenbelasting en premie autoverzekering. Maar daar staat dan ook een hoge maandlast tegenover. En de leasemaatschappij moet er ook nog eens van kunnen leven? Doen of niet doen?

De nadelen wegen vaak niet op tegen de voordelen namelijk:

  1. Gedurende de eerste paar jaar heb je te maken met hoge maandlasten omdat je in een nieuwe auto rijdt. Had je weinig schadevrije jaren in te brengen dan heb je ook nog te maken met een toeslag.
  2. Maandlasten kunnen onbetaalbaar worden door een wijziging in de privésituatie.
  3. Bij schade betaal je een flink deel eigen risico wat zorgt voor hogere maandlasten
  4. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in

Wat betreft kosten kun je beter kiezen voor een jonge tweedehands auto. Een groot deel is al afgeschreven waardoor het aankoopbedrag flink daalt. Kies zelf een verzekering en een grage voor onderhoud en je bent vrijwel altijd goedkoper uit.

Autoverzekering Afsluiten

Is je leaseperiode afgelopen en heb je een jonge tweedehands auto gekocht? Vind dan de beste autoverzekering voor jouw auto via onze deze website. Wij stelden een top 4 samen o.b.v. uitgebreid onderzoek (door Consumentenbond).  Je kiest eenvoudig de betreffende verzekeraar en sluit binnen 2 minuten een autoverzekering af. Je weet dan direct of je verzekering is geaccepteerd!

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina