Home » Schadevrije jaren » No-claim korting

No-claimkorting: hoe werkt het en hoe profiteer je ervan?

Voor automobilisten loont het om schadevrij te rijden. De verzekeraar beloont schadevrij rijden met een no-claimkorting op de basispremie autoverzekering. Bij 15 of meer schadevrije jaren kan de no-claim korting oplopen tot wel 85% (afhankelijk van de verzekeraar). Dat is interessant en daarom wil je nu alles weten over de no-claim korting.

In deze blog laten we je zien hoe de no-claim korting werkt, wat er gebeurt bij schade en hoe je de opgebouwde no-claim korting kunt beschermen met een no-claim beschermer.

Dus eerst, hoe werkt de no-claim korting en hoe profiteer je ervan? De no-claim korting (korting op autoverzekeringspremie) is een beloning van de verzekeraar aan de automobilist voor het schadevrij rijden; voor elk jaar dat je geen schade claimt, stijgt je positie op de bonus/malus ladder en daarmee de no-claimkorting.
Bij schade daarentegen daalt de no-claimkorting.
De hoogte van de no-claim korting verschilt per verzekeraar en kan beschermd worden met een no-claim beschermer.

Meer over de no-claim korting en de werking ervan lees je hieronder.

TIP! Gebruik je opgebouwde no-claim korting slim. Vergelijk alle verzekeraars via onze vergelijkingsmodule om te zien welke verzekeraars het meest gunstige bonus/malus tabel gebruikt in jou situatie.

Waarom hanteren verzekeraars een no-claim korting?

Automobilisten die verantwoord rijgedrag vertonen en geen schade rijden zijn voor verzekeraars aantrekkelijk om te verzekeren. Daarom willen verzekeraars deze automobilisten belonen met een korting op de premie autoverzekering: de no-claimkorting.

Zolang je geen schade rijdt, of geen schadeclaim indient, beloont de verzekeraar jou met een korting op de basispremie. Hoe meer schadevrije jaren je rijdt, hoe hoger de no-claim korting zal oplopen. De korting kan oplopen tot wel 85% van de basispremie.

Is er sprake van schuldschade of claim je zelf een schade? Dan gaat dit ten koste van het aantal opgebouwde schadevrije jaren en dus de hoogte van de no-claim korting. Let op dat je met een WA + Beperkt Casco en een Allrisk verzekering sommige schades wel kunt claimen zonder gevolgen. Denk aan ruitschade,  schade door brand of storm en botsing met een dier en vandalisme.

Hoe lang blijft de no-claim korting geldig?

Stap je over naar een andere autoverzekering? Dan kun je de schadevrije jaren meenemen waardoor je bij de andere verzekeraar ook een no-claim korting krijgt over je opgebouwde schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren zijn door de vorige verzekeraar vastgelegd in de database van Roy-Data. De nieuwe verzekeraar zal deze database ook raadplegen.

Zeg je jouw autoverzekering op zonder een nieuwe verzekering af te sluiten? Houdt er dan rekening mee dan je opgebouwde schadevrije jaren niet onbeperkt geldig blijven. Want na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren maximaal 3 jaar geldig.

Als je na het tijdelijk stopzetten van een autoverzekering je opgebouwde schadevrije jaren wilt blijven gebruiken dan moet je binnen 3 jaar een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Welke schades hebben geen invloed op de no-claimkorting?

Is er sprake van schuldschade? Dan krijg je terugval in schadevrije jaren en dus een daling van de no-claimkorting. Let op dat er bij eigen schade ook sprake kan zijn van schuldschade.

Maar toch zijn er ook schades die niet direct ten koste gaan van jouw no-claimkorting. Deze schades zijn gedekt door de beperkt casco dekking en daarvoor betaal je dan uiteraard een hogere premie.

Dit zijn schades waarbij je niet terugvalt in no-claim:

-schade door weersomstandigheden als storm-, hagel- en bliksemschade
-brandschade
-ruitschade
-inbraak of diefstal
-schade door loslopend dier

Daarnaast is het in algemene zin zo dat 1) schades die op de tegenpartij verhaald kunnen worden en 2) aanrijding met fietser of voetganger zonder jouw schuld,  niet ten koste gaan van de opgebouwde schadevrije jaren en dus geen daling van de no-claim korting.

Hoe wordt de no-claimkorting berekend? (no-claim tabel)

Verzekeraars stellen de hoogte van de no-claim korting vast met behulp van een bonus/malus ladder. Dit is een tabel die verzekeraars gebruiken om het aantal schadevrije jaren te koppelen aan de hoogte van de korting. Iedere verzekeraar doet dit op haar manier.

Op basis van het aantal schadevrij gereden jaren kun je een aantal treden stijgen of dalen op de bonus/malus ladder.

De maximale no-claim korting verschilt per verzekeraar, maar kan oplopen tot wel 85%. Dit wil niet zeggen dat je daarmee bij elke verzekeraar dezelfde premie betaalt. Dit komt doordat de basispremie en de bonus/malus tabel bij elke verzekeraar anders is.

Om de goedkoopste autoverzekering te vinden kun je het beste gaan vergelijken met onze vergelijkingsmodule of direct voor de beste autoverzekering kiezen.

Terugval no-claim korting na schade

Claim je eigen schade, of claimt de tegenpartij schade door jouw schuld? Dan val je minimaal 5 treden terug op de bonus/malus ladder. Door deze terugval daalt de no-claim korting en betaal je meer premie voor je autoverzekering.

Voor een terugval in schadevrije jaren maakt het niet uit hoe groot de schade is. Bij iedere schade waar jij verantwoordelijk voor bent val je direct terug op de bonus/malus ladder en ontvang je minder no-claim korting.

Bij 15 of meer schadevrije jaren val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Meestal valt de daling van de no-claimkorting mee.

No-claim korting toepassen op tweede gezinsauto?

Het is een veel voorkomende situatie; beide partners hebben en auto (of gezamenlijk) en na een aantal jaar moet er een tweede gezinsauto komen omdat er inmiddels ook een kleine is geboren.

Hoe voordelig zou het dan zijn om je schadevrije jaren gewoon mee te nemen naar die tweede gezinsauto?

Helaas zijn schadevrije jaren gebonden aan de regelmatige bestuurder vanwege o.a. rijervaring en dus maar op één auto tegelijk van toepassing. De no-claim korting kun je daardoor niet automatisch meenemen.

Verzekeraars hebben voor deze situatie de tweede gezinsautoregeling in het leven geroepen. Dit houdt het volgende in: wanneer je via deze website een tweede autoverzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit dan kun je dezelfde korting op de premie krijgen als die op je huidige auto.

Schadevrije jaren moet je wel opnieuw opbouwen. Let op dat er voorwaarden zijn verbonden aan de tweede gezinsautoregeling zoals minimale leeftijd, woonadres, cataloguswaarden en omtrent negatieve schadevrije jaren. Vraag dit na bij je verzekeraar.

Is een no-claim beschermer zinvol?

Om je opgebouwde no-claim korting te beschermen kun je een aanvullende verzekering afsluiten; de no-claim beschermer. Mocht je een schuldschade veroorzaken, dan blijft de premie gelijk.

Er zit echter wel een klein addertje onder het gras: je valt wel terug in schadevrije jaren. Doe je er goed aan om een no-claimbeschermer af te sluiten als je je auto wilt verzekeren?

No-claim beschermer gunstig voor de premie

Een no-claimbeschermer klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Want met een no-claim beschermer kun je ieder jaar zonder consequenties voor de no-claim één schade claimen.

Je mag met een no-claimbeschermer namelijk eenmaal per jaar een schade claimen, zonder dat dit invloed heeft op de premie. Als je niet teveel premie wilt betalen, dan is het een overweging waard om de no-claimbeschermer mee te verzekeren op de autoverzekering.

De nadelen van een no-claimbeschermer
De keuze voor een no-claimbeschermer levert je echter niet alleen maar voordelen op. De nadelen ervaar je vooral als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Mocht je in de afgelopen jaren een schuldschade hebben veroorzaakt en heb je een beroep gedaan op de no-claimbeschermer, dan is je premie wel gelijk gebleven, maar het aantal schadevrije jaren niet. Dat betekent dat je bij een andere verzekeraar dus meer premie betaalt wanneer je overstapt omdat de nieuwe verzekeraar de premie baseert op het aantal zuivere schadevrije jaren.

Een autoverzekering om klanten te binden

Een no-claimbeschermer is volgens ons weinig zinvol. De no-claimbeschermer is eigenlijk vooral een truc van een verzekeraar om klanten aan zich te binden. Als mensen de premie zien bij een andere verzekeraar, dan schrikken ze en zullen ze minder snel overstappen naar een ander verzekeraar.

Zit jij ook in zo'n situatie? Laat je dan niet afschrikken. Tegenwoordig is er zo'n ruim aanbod van verzekeraars, dat het soms beter is om over te stappen naar de beste autoverzekering en na een schade weer schadevrije jaren op te bouwen.

Daarnaast is de timing belangrijk. Want meestal wil je jouw no-claim beschermen als je een hoge of zelfs de maximale korting op de autoverzekering geniet.

Maar als je de de hoogste trede op de bonus/malus bereikt, geven veel verzekeraars al een bonusbescherming. Je mag dan maximaal één schade claimen zonder dat je op de premie wordt gekort. Daarmee is op dat moment de no-claim beschermer een dubbele verzekering en daarmee overbodig.

Tot slot kost een no-claimbeschermer gemiddeld 5 euro per maand dus best wel geld voor een verzekering welke je volgens ons beter niet kunt afsluiten.

Aanstaande wijziging schadevrije jaren opbouw

Per 1 juli 2024 gaat er het e.e.a. veranderen wat betreft schadevrije jaren opbouw. De reden hiervoor is dat verzekeraars nu alleen aan het einde van het verzekeringsjaar bekijken of er schade is gereden en op basis daarvan het aantal schadevrije jaren aanpassen in de centrale database van Roy-Data.

Deze methodiek gaat veranderen. In de nieuwe situatie bekijkt de verzekeraar per maand of er schade is geclaimd en hoeveel schadevrije jaren zijn opgebouwd.

Dus als je de afgelopen maand schade hebt gereden, dan wordt het aantal opgebouwde schadevrije jaren per begin volgende maand herzien waarna je ook gelijk weer aan je opbouw begint.

Dit geeft veel meer een actueel beeld en heeft daarnaast als voordeel dat iemand met negatieve schadevrije jaren direct weer met opbouw kan beginnen. Een uitgebreide uitleg vind je in deze blog over schadevrije jaren.

Autoverzekering vergelijken inclusief no-claim korting?

Je autoverzekering vergelijken doe je bij ons met de vergelijkingsmodule. Je geeft dan o.a. het aantal schadevrije jaren op om een nauwkeurige vergelijking te maken.

Wil je geen vergelijking maken en kies je voor ´Auto direct verzekeren´? Kies dan uit de top 3 beste verzekeraars van 2024 en sluit direct af.

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina